U Srbiji konsternirani Izetbegovićevom izjavom da će priznati Kosovo i sazvali su hitnu sjednicu vijeća za nacionalnu sigurnost

Srbijanski ministar unutarnjih poslova i tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Nebojša Stefanović najavio je izvanrednu sjednicu vijeća u povodu najave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će Bosna i Hercegovina priznati Kosovo.“Volio bih da ovo nije točno i da se radi o lošoj interpretaciji Izetbegovićeve izjave, jer nažalost, ako je istina, to je jedan od najtežih udaraca koje Srbiji može nanijeti jedna susjedna zemlja”, izjavio je Stefanović za Večernje novosti.

On je uvjeren da će predsjednik Srbije sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost u narednih 48 sati dodavši da potez Izetbegovića “ne može biti ni dobronamjeran ni pozitivan u odnosima Srbije i BiH".

Stefanović je naglasio da ovakve najave nisu dobre ne samo za odnose između dviju zemalja već i za odnose između dva naroda, ali i za situaciju u regiji “pogotovo nakon svih pozitivnih signala koje su predsjednik i vlada Srbije uputili BiH i svih pozitivnih stvari koje smo učinili u međusobnoj suradnji”.

Izetbegović je u intervjuu za Deutshe Welle rekao da će BiH priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, što je “i do sad trebala učiniti”.

"Što se mene tiče, dosad Kosovo bi trebalo biti priznato. Sad će se naljutiti naši kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su donijeli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu", rekao je Izetbegović.

On je na izravno pitanje hoće li BiH priznati kosovsku nezavisnost kratko odgovorio “Da”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u ponedjeljak za “TV Pink” da “Kosovo neće biti priznato od BiH što god rekao Bakir Izetbegović i što god pokušao uraditi jer to ovisi o Republici Srpskoj”.

Inače, u petak je Kosovo optužilo Srbiju da potkopava dijalog između dviju zemalja o normalizaciji odnosa odbijanjem da povuče međunarodni uhidbeni nalog za kosovskim premijerom. "Sastavljanje lista i optuživanje ljudi lažnim dokazima spadaju u mračne trenutke srbijanske države pod Slobodanom Miloševićem. To ne pridonosi dijalogu između Kosova i Srbije kao dvije suverene i susjedne države i normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine", rekao je Halil Matoshi, politički savjetnik Ramusha Haradinaja. Srbijanske vlasti poručile su u rujnu da uhidbeni nalog protiv Haradinaja ostaje na snazi.


(Izvor: HINA)

Komentari:

No comment.

Grožđe na vrbi

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna