Šeks je u Mostaru kazao da se Hrvati i Hrvatska trebaju pripremiti na presudu 'Prlića i ostalih'

"Ukoliko bi ovo bilo potvrđeno, haška pravda bi bila ogromna nepravda koja ne bi zaliječila nego otvorila i produbila rane i to s vrlo teškim posljedicama. Mi kao Hrvati, trebamo pripremiti hrvatsko vodstvo u BiH kako reagirati ako dođe do takve, najnepovojnije situacije. Trebate ostati čvrsti i ponosni na braniku slobode hrvatskog naroda u BiH, unatoč svih iskušenja i tegoba. Kroz stoljeća je bilo i teških, gorkih i krvavih trenutaka pa se opstalo i izborilo za sebe. Ja vjerujem da će tako biti i ovog puta", glasila je Šeksova poprilično dramatična poruka na kraju obraćanja. 


Predstavljanje knjiga 'Državni udar – Kako su Manolić i Mesić rušili Tuđmana i hrvatska politika prema BiH' (I i II) autora Vladimira Šeksa u Mostaru se održalo u svjetlu očekivanja drugostupanjske presude 'Prlić i ostali' protiv nekadašnjeg najvišeg političkog i vojnog vodstva HR H-B ali i presuđenom, prvostupanjskom tezom o udruženom zločinačkom pothvatu rukovodstva Republike Hrvatske i HR H-B i kvalifikacijom 'međunarodnog sukoba'.

O knjigama Vladimira Šeksa govorili su predstavljači prof. dr. sc. Ivica Miškulin na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu, doc. dr. sc. Dinko Čutura, ravnatelj Hrvatskoga državnoga arhiva, prof. dr. sc. Miljenko Brekalo, voditelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Centar Osijek i Željko Raguž, ravnatelj Hrvatskoga dokumentacijskoga centra Domovinskoga rata u BiH.

Sam autor knjige prvenstveno se temeljio na proces i očekivanja kao i posljedice skorašnjeg izricanja presude protiv hrvatske šestorke na haškom tribunalu, izvješćuje Republika.

Šeks: Dokazujem da nije bilo udruženog zločinačkog pothvata

"Ove dvije knjige predstavljaju moj pokušaj da, s jedne povijesne distance, uzimajući u obzir razne autore, domaće, međunardodne, svjetske, prikažem prilike, a bolje kazati neprilike koje su povezane s 1993. i 1994. godinom i koje obuhvaćaju najteže razdoblje naše novije povijesti, a posebno s osvrtom na ulogu hrvatske državne politke prema BiH, na hrvatsko-muslimanski rat 1993. godine, a sve u svjetlu očekivane objave 29.11. presude haškog suda šestrici Prliću i drugovima", kazao je autor netom prije početka predstavljanja svoje dvije knjige, od ukupno njih deset do sada objavljenih.

Kako je kazao, kroz ove dvije knjige nastojao je dokazati da je prvostupanjska presuda u predmetu 'Prlić i ostali' neodrživa, da nije bio udruženog zlčinačkog pothvata u kojem su sudionici bili prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, načelnik Glavnog stožera Janko Bobetko, ministar Gojko Šušak, zajedno s vojnim i političkim vrhom HR H-B.

"Dokazujem da se nije radilo o udruženom zločinačkom pothvatu. Jedno od tih krunskih dokaza je i izdvojeno mišljenje predsjednika raspravnog vijeća, sudca Jean Claudea Antonettija koji je otklonio bilo kakvu odgovornost hrvatskog državnog vrha, predsjednika Tuđmana i ostalih, da su bili dionici udruženog zločinačkog pothvata, a što potvrđuje na određen način i odluka haškog vijeća da bude prijatelj suda u ovom procesu, gdje se utvrđuje da postoji pretpostavka nevinosti i da se nije sudilo državi nego da se sudilo pojedincima. Istovremeno želim, kroz uporiše i poznatih povjesničara, Nazora i Marjana, ukazati da ni ova šestorica nisu bili dionici udruženog zločinačkog pothvata te kroz analizu dokazati da je  prvostupanjska presuda neodrživa", zaključuje Šeks.

Međutim, ukoliko bi došlo do potvrde prvostupanjske presude, a Šeks vjeruje da se to ipak neće dogoditi, on smatra da bi to bi imalo vrlo ozbiljne i nesagledive političke konsekvence i za odnose u BiH svih naroda u BiH, posebno hrvatskog i bošnjačkog naroda, kao i odnose između Hrvatske i BiH.

"Ali treba pričekati kako će 29.11. izgledati ta presuda. Nastojim oboriti mit koji se provlači već neko vrijeme da su Tuđman i Milošević nastojali dijeliti BiH u Karađorđevu i da je to rezultat toga dogovora koji je prouzročio rat u BiH. Želim dokazati da toga dogovora nije bilo, da HZ HB i njeno vojno krilo HVO nisu bile nelegitimne tvorevine i sa stajališta Ustava BiH i sa stajališta međunarodnog prava - da su bili zaštita i štit Hrvatskog naroda, kao i bošnjačkog naroda od srbijanske agresije", zaključuje autor.

 

 


Raguž: Ako se haški sud bude vodio političkim razlozima - presuda će ostati

Ravnatelj Hrvatkog Dokumentacijskog centra Željko Raguž, naglasio je važnost Šeksovih knjiga, ocijenivši ih vrijednim doprinosom objektivnijem sagledavanju rata i ratnih okolnosti u BiH, posebice jer se radi o autoru koji je suvremenik tih događaja i koji je pisao knjige na temelju izvorne građe.

"Ako se haški sud bude vodio političkim razlozima ovakva presuda će ostati, a ako se haški sud bude vodio pravnim razlozima presuda će biti pozitivna za hašku šestorku. Ovo govorim iz razloga što se moglo primjetiti da je svih ovih godina haški sud imao selektivan pristup prema svim događajima iz Domovinskog rata na području BiH. Svjedoci smo presuda koje su se temeljile na pravnim razlozima, ali smo i svjedoci političkih presuda", komentirao je Raguž.

Na novinarsko pitanje o ideni HR H-B, kazao je da je to ideja hrvatske ravnopravnosti. "Svi oni koji prigovaraju toj ideji - kriju svoje namjere da hrvatski narod u BiH bude neravnopravan u odnosu na Bošnjke u BiH. Drugi je smatraju paradržavnom tvorevinom jer ne žele da hrvatski narod bude ravnopravan prema Bošnjacima i Srbima", kazao je Raguž.

Što ukoliko ipak bude presuđeno...?

Vladimir Šeks je iščekivanje haške presude usporedio s iščekivanjem Damoklovog mača. On je haško odbijanje zahtjeva Republike Hrvatske da se u proces 'Prlić i ostali' uključi kao prijatelj suda kao i stav sudskog vijeća da se nije sudilo hrvatskoj državi, interpretirao kao najavu izuzeća od 'udruženog zločinačkog pothvata' hrvatske države, njenog predsjednika i hrvatske vojske u drugostupanjskoj presudi.
 
"Što mi sada možemo očekivati od drugostupanjske presude koja će biti objavljena na nesretni dan, 29.11., dan nesretne Jugoslavije koja je skončala u krvi? Što možemo očekivati i kakve posljedice mogu proisteći iz te odluke?
Ako bi bila oslobađajuća za sve, pao bi nam ogroman mlinski kamen. Ako bi bila oslobađajuća za hrvatsku državu, hrvatskog predsjenika, opet bi nam pao mlinski kamen. Ali, ako bi bila osuđujuća, ako bi Jadranko Prlić i drugi bili osuđeni, bez obzira bila ona smanjena, a kako se spekulira da će Hrvatska biti izuzeta kao sudionik toga udruženog zločinačkog pothvata, a da će ovu šetoricu isto tako osloboditi udruženog zločinačkog pothvata-a, a da će 'nekom kemijom' naći rješenje da ih se osudi toliko koliko su ostali privoreni...I to je jedno od mogućih rješenja.
Ali u najnepovoljnijoj varijanti u kojoj bi ostalo da su sudionici zločinačkog pothvata, da je HR HB isto također osuđena, tada, u toj situaciji svi zajedno kao hrvatski narod, trebamo biti jedinstveni i pripremiti se i sabrati kako reagirati i na takvu vrstu presude do koje bi moglo doći", ocijenio je Šeks.

"Neće haški sud pisati povijest"

Nadalje, on je istaknuo kako 'haški sud neće pisati povijest', ali je zaključio da će osuđujuća presuda prouzročiti mnoge napetosti. Naglasivši kako to neće pridonijeti izgradnji pomirenja u BiH između sva tri naroda, posebno između Hrvata i Bošnjaka, ponovio je kako isto imati nesagledive posljedice o kojima se može samo nagađati. 

"Ukoliko bi ovo bilo potvrđeno, haška pravda bi bila ogromna nepravda koja ne bi zaliječila nego otvorila i produbila rane i to s vrlo teškim posljedicama. Mi kao Hrvati, trebamo pripremiti hrvatsko vodstvo u BiH kako reagirati ako dođe do takve, najnepovojnije situacije. S druge strane, Republika Hrvatska također ima svoje snažen argumente. Ne mogu govoriti u ime predsjendice i premijera, govorim u svoje osobno ime, uvjeren sam da će i u takvom, negativnom ishodu, hrvatska država naći instrumentarij da se zaštiti i hrvatsku državu i hrvatski narod u BiH od negativnih učinaka takve osuđujuće presude.

Trebat će prvo mudrosti, hrabrosti, odlučnosti i vjere pokazati hrvatskom narodu u BiH da takvom presudom neće nastupiti smak svijeta, da je to jedna epizda jene teške nepravde i da se treba sabrati, skupiti snage i nastaviti dalje.

Duboko sam uvjeren da će istina na kraju pobijediti makar neki kojači haške i svjetske pravde učinili nešto drugo. Trebate ostati čvrsti i ponosni na braniku slobode hrvatskog naroda u BiH, unatoč svih iskušenja i tegoba. Kroz stoljeća je bilo i teških i gorkih i krvavih trenutaka pa se opstalo i izborilo za sebe. Ja vjerujem da će tako biti i ovog puta.

Ove promocije trebaju nam poslužiti da se učvrstimo duhom, samosviješću, da smo bili i jesmo na tragu pravedne borbe hrvatskog naroda za opstojnost u Bih, pravo na slobodu, konstitutivnost. Mislim da je i RH i njegovi predstavnici u BiH u tome uspjeti. Ne klonuti duhom i boriti se i dalje", zaključio je on.

Inače, predstavljanju knjige, između ostalih, nazočili su i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog Sabora i saborski zastupnik Božo Ljubić, premijer HNŽ Nevenko Herceg, predsjednik Glavnog vijeća HZ HB Vladimir Šoljić, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata itd.
(Republikainfo.com/V. Soldo)

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna