'TRGNI SE DOK MOŽEŠ' Amerikanci s Čovićem razgovaraju o pristupu NATO-u, a njegov prijatelj Dodik ne želi u NATO i proglašava vojnu neutralnost

Američka veleposlanica s predsjedateljem Predsjedništva BiH razgovarala je o reformskoj agendi, trošarinama, Mostaru i Izbornom zakonu. No razgovaralo se i o aktivaciji Akcijskog plana za članstvo u NATO savezu i to samo dva dana nakon što su zastupnici vladajuće većine SNSD-a Milorada Dodika u Narodnoj skupštini RS-a proglasili "vojnu neutralnost".Veleposlanica SAD-a u BiH Maureen Cormack sastala se u četvrtak u Mostaru s predsjedateljem Predsjedništva BiH Draganom Čovićem s kojim je razgovarati o tome šta je potrebno da BiH uradi kako bi aktivirala Akcijski plan za članstvo (MAP) u NATO savezu.

Na sastanku u Mostaru veleposlanica Cormack i Čović razgovarali su i o Izbornom zakonu BiH te o reformskoj agendi. U izjavi za novinare Cormack je kazala da bilo koja reforma koja se želi provesti treba biti podržana od svih strana i stranaka te da se to treba postići kroz dijalog i kompromis, pošto će to osigurati da se BiH kreće dalje i napreduje na svom europskom putu, a ne da se udaljava od njega.

"Također smo razgovarali i o reformskoj agendi koja je jako važna za budućnost BiH, koja uključuje nove korake, a među njima i Zakon o trošarinama, koji bi omogućio da BiH dobije oko pola milijarde eura koje može upotrijebiti, između ostalog, za izgradnju modernoga autoputa", naglasila je nakon sastanka američka veleposlanica. Govoreći o izborima u Mostaru, o čemu je također bilo riječi, Cormack je ocijenila da oni predstavljaju "esencijalnu i ključnu stvar", kao i priliku za građane da izraze svoju volju.

"Razgovarali smo i o vladavini prava i zakona. Apsolutno je potrebno da ona postoji i da bude uspostavljena u BiH", poručila je Cormack, prenosi FENA.

Republika podsjeća da su Cormack i Čović razgovarali i o aktivaciji Akcijskog plana za članstvo u NATO savezu i to samo dva dana nakon što su zastupnici vladajuće većine SNSD-a Milorada Dodika u Narodnoj skupštini RS-a proglasili "vojnu neutralnost". Iz američkog veleposlanstva već prije su reagirali u svezi navedenog, ističući kako RS nije imala ovlasti i nadležnost za ovakav potez, a današnja tema jasna je poruka potvrđenog stava SAD-a i pred predsjedavajućim Čovićem kojeg s predsjednikom RS-a i SNSD-a Miloradom Dodikom veže iznimno dobra suradnja.

Također, u svezi odluke Skupštine RS-a oglasio se samo bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, dok su istu prešutjeli Mladen Ivanić i Dragan Čović./Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna