ČOVIĆ VUČIĆU rekao da će Sarajevo priznati Kosovo kada i Beograd

"Ono što uradi Srbija to će uraditi i BiH, ne samo u vezi priznanja, već i ostalo", poručio je Čović. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je Čoviću za izneseno stajalište o Kosmetu.

 Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas u Beogradu da je deklaracija o očuvanju interesa srpskog naroda dobrodošla i da se tako dugoročno mogu riješiti pitanja srpskog i uopće sva tri naroda u BiH.

Čović je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ocijenio da je deklaracija dobra jer se njome "vrlo praktično definiraju odnosi jednog naroda u dva prostora koji dijeli granica".

"Govorim o odnosima u okviru srpskog naroda. Da se ne bi špekuliralo najbolje je da se napravi. Ne vidim zašto ne bismo sličan dokumenat pripremili i kada je riječ o hrvatskom narodu", rekao je Čović.

On je naglasio da u vezi sa deklaracijom treba jasno reći da ona ne treba nikad ići na štetu trećeg i govoriti o njoj u smislu podjele, već jačanja međusobnih odnosa.

Govoreći o radu pravosuđa BiH, Čović je ocijenio da u BiH još nije zaživjela pravna država i dodao da ga je vijest o odluci Suda BiH da oslobodi /ratnog zapovjednika muslimanskih snaga u Srebrenici/ Nasera Orića zatekla u Banja Luci gdje je boravio u posjeti predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i premijerki Željki Cvijanović.

"Moj zadatak zajedno sa kolegama i institucijama koje rade u tom trećem stubu države je da se ne događaju propusti koje s pravom možemo kritizirati na ovoj razini. Moramo pravosuđe okrenuti od politike, i unutarnje, i vanjske", kategoričan je Čović.

On je ukazao na to da nijedan narod u BiH ne može dominirati nad drugim, te da se sva pitanja poput pitanja izbornog zakonodavstva i eventualne promjene Ustava, koji je Aneks četiri Daytonskog mirovnog sporazuma moraju razmatrati zajedno i sa Srbijom i Hrvatskom.

"Ne postoji pitanje u BiH koje nećemo razmotriti sa Srbijom i Hrvatskom. Prevosuđe nije jedino što opterećuje odnose u BiH", rekao je Čović.

Odgovarajući na pitanje hoće li BiH priznati samoproglašeno Kosovo, kao što to tvrdi /ministar vanjskih poslova Kosova/ Bedžet Pacoli, Čović je istaknuo da Sarajevo svoje stajalište o pitanju priznanja i o ostalim važnim pitanjima veže za stav Beograda.

"Ono što uradi Srbija to će uraditi i BiH, ne samo u vezi priznanja, već i ostalo", poručio je Čović. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je Čoviću za izneseno stajalište o Kosmetu.

Govoreći o deklaraciji, Vučić je izrazio žaljenje što u dijelu javnosti Srbije i BiH postoji unaprijed negativno stajalište o nečemu što, kako je rekao, još niko nije vidio.

"Protiv čega ste kada to niste vidjeli, kada nemate pojma šta će u tome pisati? Jeste li protiv nečega samo zato što neko misli da bi Srbi, Hrvati i Bošnjaci ili neko drugi mogli da imaju svoj mozak i da misle kako da sačuvaju svoju kulturu i jezik? Ja u tome ne vidim nikakav problem", rekao je Vučić.

On je naveo da su u Srbiji tek formirani timovi koji će raditi na deklaraciji i da slovo deklaracije nije napisano.
(Izvor: Srna)

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna