ČOVIĆ IMA RAZLOGA ZA OPTIMIZAM ILI IPAK NE? 'Devedesetka' ostaje u HNS-u

U petak, 13. listopada u Kupresu je održana sjednica Predsjedništva HDZ-a 1990 na kojoj se raspravljalo o smjernicama političkoga djelovanja HDZ-a 1990 za Opće izbore 2018.godine. Očekivalo se da će to biti i "dan D" i odluka ove stranke o ostanku ili izlasku iz Hrvatskog narodnog sabora, za kojeg su više puta istaknuti članovi stranke naglašavali kako je "privatiziran" od strane predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.No, na dnevnom redu nije se uopće našao prijedlog o statusu ove stranke u HNS-u te je, naravno, to i bio "dan D", no ne za HDZ 1990 nego za samog Čovića i njegov HDZ BiH jer 'Devedesetka' nije izglasala izlazak iz HNS-a te u ovom tijelu, kojeg žestoko kritiziraju ovakvog kakav jest, ipak i dalje ostaju i tako istom daju svu kredibilnost.

Treba podsjetiti da su iz samog HDZ-a BiH kao i medijima skonim ovoj stranci u posljednje vrijeme slane suptilne ali i vrlo oštre te čak i prijeteće porukue u tom smijeru s naglaskom da će svatko "tko ugrozi hrvatsko jedinstvo" biti smatran izdajnikom hrvatskog naroda.

No, čini se da će se ovi duhovi, barem neko vrijeme, primiriti jer HDZ 1990, iako se o tome naveliko 'šuškalo', ali i priželjkivalo, ipak ostaje u HNS-u.

Je li to bio politički pragmatizam, nedostatak hrabrosti i povlačenje pred otvorenim prijetnjama ili nešto treće - pitanje je na koje će se tražiti odgovor u sljedećim danima. No, kako se doznaje, upravo ovo pitanje i dalje je tema za unutarstranačke prijepore iako je predsjednik Ilija Cvitanović posljednjom sjednicom dokazao da ima kontrolu u stranci.


Iz HDZ 1990 su odaslali priopćenje o današnjoj sjednici Predsjedništva, a kojeg prenosimo u cijelosti:


"Poseban akcent stavljen je na zajedništvo hrvatskoga naroda, na preuzimanje odgovornosti i borbu protiv pogrešnih politika u BiH, ali i na sustavan rad na terenu i zbijanje redova. Zajedničko je stajalište članova Predsjedništva da treba zaustaviti iseljavanje hrvatskoga, ali i drugih naroda iz BiH, ali i pružiti alternativu svojemu narodu na sljedećim izborima kroz  strategiju koja će omogućiti ostanak, a ne odlazak i na prostorima cijele Bosne i Hercegovine život dostojan čovjeka, gdje će se cijeniti sposobnost, a ne podobnost pri upošljavanju, gdje će nepotizam, mito, korupcija i sve druge vrste kriminala biti strogo osuđene i kažnjene.

Nakon duge i konstruktivne rasprave Središnji odbor je na trećoj sjednici u subotu usvojio sljedeće zaključke:

    Aktualne vladajuće strukture, dovele su hrvatski narod do demografskog izdisaja. Neodgovoran politički odnos, u kojem dominiraju partikularni, osobni i stranački interesi, nisu spremni odgovoriti povijesnom izazovu u kojem se hrvatski narod suočava sa nestankom.

Stoga, HDZ 1990 ima odgovornost, u duhu pluralizma, ponuditi alternativu lošoj politici koja je na djelu.

    HDZ 1990 se zalaže za ubrzani proces izmjene Izbornog zakona, koji će hrvatskom narodu jamčiti punu političku ravnopravnost i mogućnost izbora legitimnih predstavnika na svim razinama i svim prostorima BiH, kako u F BiH, tako i u RS-u; od izaslanika u Domu, odnosno Vijeću naroda, sve do pozicije člana predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Također, novi Izborni zakon mora posjedovati mehanizme zaštite pravičnosti izbora, kako bi predstavnike birali birači, a ne birački odbori.

    Oštro osuđujemo nedosljedno djelovanje vladajućih struktura na integracijskom putu, koje je, uslijed manipulacije, davanja lažnih obećanja, neodgovornog probijanja termina, ugrozilo europski put BiH.
    Nedopustivo je korištenje i zlouporaba javnih resursa i poduzeća u stranačke i osobne svrhe vladajućih.

Zapošljavanje po stranačkoj iskaznici je nepotizam dovelo do vrhunca, a hrvatski narod do iseljavanja. Takva praksa je pogubna i imperativ je zaustavljanja takvog sramotnog odnosa.

    Pravosuđe BiH je rak rana bosanskohercegovačkog društva, što se posebno reflektira na hrvatski narod; Dok se braniteljima HVO-a sudi po Zakonu A2 iz 2002. godine, a ostalima sukladno zakonu SFRJ, koji ne poznaje tezu UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT.

Tražimo pravedan i identičan pristup, te zaustavljanje pravnog progona hrvatskog naroda kroz montirane procese koji su posljednjih godina intenzivirani, a na koji službena hrvatska politika nema odgovor.

    HDZ 1990, zbog svega navedenog, ima odgovornost vraćanja povjerenja i vjere u politiku, političke procese i osobe koje će, u ime naroda, provoditi politike na temelju znanja, struke, programa, na osnovu moderne političke kulture polaganja računa narodu za učinjeno.
    Središnji odbor HDZ 1990 zadužuje operativna i organizacijska stranačka tijela za intenziviran rad na terenu i pripreme za Opće izbore 2018.
    Zadužuju se članovi Predsjedništva HDZ-a 1990 da u sljedećih 60 dana obiđe sve županijske i regionalne organizacije u cilju analize stanja na terenu i davanja potpore i jačanja HDZ-a 1990", stoji u priopćenju iz 'Devedesetke'.(Republikainfo.com/V.S.)

 

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna