Tajne nabavke javnim novcem: Transparentnost nam nije jača strana

Kroz javne nabavke dolazi do transfera značajne sume novca iz javnog u privatni sektor i ovi postupci su iznimno podložni korupciji i različitim zloupotrebama. U posljednjih pet godina više od 13 milijardi KM utrošeno je za javne nabavke roba, radova i usluga u BiH – kazao je  danas u Sarajevu Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo BiH na konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni rezultati monitoringa transparentnosti i integriteta javnih nabavki u BiH.Timovi monitora, koje sačinjavaju Fond otvoreno društvo BiH, Razvojna agencija Eda Banja Luka, Transparency International BiH, Centar za istraživačko novinarstvo BiH i UG „Tender" Banja Luka je u periodu od travnja do rujna ove godine vršio monitoring 173 ugovorna organa prateći 1.566 aktualnih postupaka javnih nabavki. Proces monitoringa obuhvatio je sve razine vlasti u BiH.

Cilj projekta „Da javne nabavke postanu javne“, kako je kazao Miraščija, je da se dokumentiraju na relevantnom uzorku različiti oblici kršenja Zakona o javnim nabavkama, kako bi se stvorio snažan osnov za zagovaranje pune transparentnosti postupaka javnih nabavki.

Rezultati monitoringa integriteta ugovornih organa u BiH, po riječima Bojana Kovačevića iz Razvojne agencije Eda, pokazuju da su kod 26,7 posto ugovornih organa utvrđene kritične prakse, kod 38,7 posto ugovornih organa loše prakse, kod 16 posto dobre prakse, dok je nekategoriranih 18,7 posto ugovornih organa.

Kritične prakse, kako je pojasnio, predstavljaju obrasce ponašanja i prakse koje treba zaustavljati, sprječavati i javno osuđivati, loše prakse predstavljaju obrasce ponašanja i prakse koji treba pojačano pratiti i poboljšavati, a dobre prakse predstavljaju dobre primjere i odsustvo značajnijih rizika integriteta ugovornih organa.

Rezultati monitoringa transparentnosti ugovornih organa pokazuju da u travnju ove godine 43 posto ugovornih organa nije na svojoj internet stranici imalo zakonom obvezan plan javnih nabavki. I poslije urgencija, 25 posto ugovornih organa uopće nije imalo plan nabavki, a vršili su nabavke. Više od 16 posto praćenih nabavki ugovorni organi su proveli nezakonito, jer nisu imali ni plan nabavke, ni odluku kao što propisuje Zakon o javnim nabavkama. Tako je bez plana i odluke, kako je kazala  Aleksandra Martinović iz  Transparency Internationala BiH, utrošeno najmanje 10,8 milijuna KM.

Da monitoring već daje rezultate, kako je istaknuto, ukazuje podatak da je, poslije urgencija, do rujna ove godine još 55 ugovornih organa dodalo planove javnih nabavki na svoje internet stranice.

Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH, KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo samo su neki od identificiranih i prezentiranih brojnih primjera kritične, odnosno loše prakse u procesu javnih nabavki. Istaknute su i pohvale određenih ugovornih organa, odnosno konkretnih postupaka javnih nabavki Ministarstva financija i trezora BiH, Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Brčko Distrikta, te šest praćenih ugovornih organa u Zeničko-dobojskoj županiji.

(Izvor: FTV/Fena)

Komentari:

No comment.

Pod Lupom

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna