SAD se povlači iz članstva UNESCO-a

Sjedinjene Američke Države se povlače iz članstva u UNESCO-u, objavio je AFP. Odluka Washingtona će biti na snazi od 31. prosinca ove godine, objavio je američki State Department.Još uvijek nisu objavljeni detaljni razlozi za ovakav potez, ali je BBC naveo kako su SAD optužile ovu organizaciju da je „antiizraelska“.

“Odluka nije lako donesena”, kazao je State Department, pojasnivši da je ona među ostalim rezultat zabrinutosti SAD-a oko zaostalih dugova koji se gomilaju u UNESCO-u i oko nastavka neobjektivnog odnosa prema Izraelu, kao i činjenice da Washington smatra da je organizaciji potrebna temeljita reforma. SAD će zadržati status promatrača u organizaciji UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu, pojašnjava State Department.

State Department je pojasnio da će uspostaviti samo posmatračku misiju u ovoj organizaciji. UNESCO je saopćio da je to gubitak za UN obitelj i multilateralizam.

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu specijalizirana je organizacija u sustavu Ujedinjenih naroda, utemeljena  1945. godine. Glavni cilj je doprinos miru i sigurnosti promovirajući suradnju među narodima na područjima obrazovanja, znanosti i kulture u cilju unapređenja općeg poštovanja pravde, vladavine zakona, ljudskih prava i temeljnih sloboda, navedeno je na internet stranici ove organizacije. 

 

(Izvor: Agencije)

Komentari:

No comment.

Pod Lupom

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna