Mektić: OSA (BiH) i SOA (HR) zaključile da ne postoji obavještajna afera između BiH i Hrvatske

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je da je danas, tijekom sastanka direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića i Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske Danijela Markića u Sarajevu zaključeno da nije bilo nikakvog ofanzivnog, nezakonitog i nelojanog djelovanja jedne službe prema drugoj niti jedne zemlje prema drugoj."Konstatirano je da je suradnja dvije službe jako dobra i da će biti nastavljena u budućnosti. Također je zaključeno da na neki način treba spustiti medijski isprovociranu aferu koju su plasirali određeni mediji s obzirom na to da treba raditi na poboljšanju odnosa među zemljama u kontekstu sigurnosnog sektora", rekao je Mektić novinarima.

Ministar sigurnosti BiH je istaknuo da se, možda, daje i preveliki značaj određenim izjavama koje upućuju najviši politički i nositelji javnih dužnosti te da ih kao takve ne treba shvaćati zlonamjerno.

"Dogovoreno je da se dalje i ubuduće odnosi grade na bazi uzajamnog i međusobnog povjerenja. Na tom sastanku je zaključeno da nema nikakve obavještajne afere i da sve službe rade u okviru zakona, te da jedna protiv druge ne rade ništa ofanzivno", dodao je Mektić.

On je rekao da neće ulaziti u interese nekih medija, za koje je naveo da su fabricirali aferu u svezi s prisluškivanjem hrvatskih dužnosnika.

"Riječ je o medijskom spinovanju, a tko je našao interes u tome, ne želim ulaziti u to. Rečeno je na sastanku da između dvije zemlje na postoje nikakva vrsta obavještajnih afera", ponovio je Mektić, izvješćuje SRNA.

Podsjetimo, hrvatski tjednik Nacional nedavno je objavio da je OSA prisluškivala hrvatske dužnosnike i predstavnike različitih tvrtki. 'Nacional' je objavio dokument i naveo da je imao uvid u više tajnih izvješća OSA-e koji pokazuju da "ta služba vodi specijalni rat protiv Hrvatske, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH".

I u novom broju Nacional nastavlja s ovom temom, navodeći kako su u posjedu dokumenata OSA-e koji "potvrđuju da se preko Obavještajno sigurnosne agencije vodi specijalni rat protiv hrvatskog naroda u BiH, vrši pritisak na hrvatske tvrtke u BiH, ali i da se pokušava potkopati vanjsku politiku hrvatske vlade".

Nacional piše i da je tijekom proteklog tjedna dobio uvid u sadržaj još jednog povjerljivog dokumenta bosanskohercegovačke obavještajno sigurnosne agencije OSA te otkriva kako su "suradnici OSA-e, među ostalim, infiltrirani u više tvrtki pod hrvatskom kontrolom na području BiH i da tu agenciju informiraju o sadržaju poslovnih sastanaka kojima prisustvuju"./Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

"Borci" za zarod

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna