Tim iz EU došao provjeriti imamo li dovoljno dobre batake za njih

Inspekcijski tim Direktorata za hranu, zdravlje, analize i revizije Europske unije (bivši FVO) doputovao je u BiH gdje će u narednih desetak dana izvršiti neophodne kontrole i utvrditi ispunjavaju li proizvođači piletine i prerađevina od piletine uvjete za izvoz u zemlje Europske unije.Kako je za Klix.ba kazao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, riječ je o izuzetno važnoj temi, jer će naša zemlja, ukoliko dobije pozitivnu ocjenu inspektora EU, izaći na otvoreno tržište sa svojim proizvodima od piletine.

"BiH je izuzetno potentna zemlja kada je riječ o ovoj vrsti proizvodnje, imamo mnogo tvrtku koje maksimalno ulažu u ovu industriju. Naše tvrtke su generalno izvozno orijentirane, tako da se nadamo da ćemo i ovaj put dobiti pozitivnu ocjenu, kao što je to bio slučaj s mlijekom i mliječnim proizvodima", kazao je za Klix Mirko Šarović.

Nadležni u BiH, prije svega u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, na pripremi uvjeta su, poručuju, radili dvije godine, a ministar Šarović kaže da su spremno dočekali inspektore.

Inspektori će do 6. listopada posjetiti četiri kandidirana objekta koji trenutno imaju kapacitet za izvoz u Europsku uniju i to kompanije Madi, Ovako, Brovis i Agreks, a u skorijoj budućnosti u optjecaju su i neke druge tvrtke. Cilj je provjeriti funkcioniranje sustava službenih kontrola u sektoru peradarstva. Inspekcija će obići i nadležno ministarstvo te Ured za veterinarstvo BiH.

Kako je kazao ministar Šarović, već do kraja posjete inspektora nadležni u BiH znati će jesu li dobili pozitivnu ocjenu, u što su nadležni u BiH i uvjereni.

BiH bi već u narednim mjesecima mogla sa svojim proizvodima od piletine izaći na veliko tržište Europske unije, što bi u konačnici utjecalo na povećanje broja radnih mjesta u toj oblasti, ali u konačnici i na cjelokupnu ekonomiju države. (Izvor: Klix.ba)

Komentari:

No comment.

"Borci" za zarod

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna