Ima li bivši nogometaš šanse protiv najmoćnije žene svijeta?

U zadnjih deset godina časopis Forbes devet ju je puta proglasio najmoćnijom ženom svijeta. Angela Merkel, koja traje duže od cijelog naraštaja svjetskih čelnika, u nedjelju će pokušati osvojiti i svoj četvrti kancelarski mandat.Suprotno od svojih nekadašnjih partnera, Georgea W. Busha, Tonyja Blaira, Jacquesa Chiraca i Silvija Berlusconija, Merkel je i dalje na vlasti i pokušat će tamo i ostati još četiri godine. Tijekom vladavine preuzela je glavnu ulogu u europskoj dužničkoj i migrantskoj krizi, suprostavila se Rusiji u ukrajinskoj krizi i odnedavno, nakon izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika, mnogi je vide kao bakljonošu zapadne liberalne demokracije.  S doktoratom iz kvantne kemije, Merkel (62) mnogo je poznatija po metodičkom i pragmatskom pristupu rješavanju problema, nego po govorničkim floskulama i dalekosežnim političkim vizijama.

Cijepljena od taštine i vješta u izbjegavanju zamki dugog boravka na vlasti, živi u stanu u Berlinu sa svojim sramežljivim suprugom Joachimom Sauerom, također znanstvenikom, kupuje u lokalnom dućanu i provodi praznike šetajući Alpama. Nijemci to izgleda vole pa 'mutti', kako je zovu, ima velike izglede i četvrti put biti izabrana da vodi zemlju.


Kvantna kemičarkaMerkel je rođena kao Angela Dorothea Kasner 1954. u lučkom gradu Hamburgu, ali svega nekoliko tjedana kasnije njezina se obitelj preselila u mali gradić na komunističkom njemačkom istoku, u vrijeme kada je većina obitelji išla u suprotnom smjeru. Od samog početka školovanja, "Kasi", kako su je zvali vršnjaci, bila je odlična učenica s posebnim interesom za ruski jezik i sovjetsku kulturu.

Nakon što je doktorirala u istočnom Berlinu, Merkel je radila kao kvantna kemičarka u Istočnonjemačkoj akademiji znanost. Bivše kolege opisuju je kao šutljivu, marljivu i upornu znanstvenicu.

U njezinoj biografiji objavljenoj 2013. Stefan Kornelius napisao je da se Merkel odlučila posvetiti znanosti jer "nije imala hrabrosti otvoreno se pobuniti protiv komunističkog režima".  Bilo joj je 35 godina kad je Zid pao. Ona je te večeri, 9. studenoga 1989. bila s prijateljicom u sauni. Na povratku kući pridružila se mnoštvu koje je prešlo na zapadnu stranu.  Preko noći oslobođena komunističkog nadzora i bez straha od tajne policije Stasija, Merkel se pridružila novoj istočnonjemačkoj stranci nazvanoj Demokratsko buđenje, kojoj je sestrinska stranka na zapadu bila Kršćansko-demokratska unija (CDU).  Iako se CDU diči nekim vrijednostima kojima je sklona i Angela Merkel, njezini biografi nagađaju da je izbor stranke više bio odraz njezina instinkta za moći nego svjetonazora.  Brzo je postala miljenica kancelara Helmuta Kohla, koji joj postaje mentor i zove "svojom curom". Nedugo poslije imenovat će je ministricom žena i mladeži u prvoj njemačkoj vladi nakon ujedinjenja.   "Čak i kada je bila samozatajna i tiha... mogli ste osjetiti njezinu snagu", rekla je fotografkinja Herlinde Koelbl, koja već desetljećima jednom godišnje fotografira kancelarku za službene portrete.

Mnogi su podcjenjivali snagu te sramežljive političarku i zbog toga platili cijenu, a jedan od njih bio je i Kohl. Kada se bivši kancelar upleo u skandal s financiranjem kampanje 1999. godine, Merkel je otvoreno pozvala stranku da ga se riješi.  U uvodniku koji je napisala za FAZ, u tekstu koji je danas poznat kao "zahtjev za razvod", Merkel je kazala da se stranka mora distancirati od Kohla onako kako se tinejdžeri moraju distancirati od roditelja kada odrastu.  Iako je tada već bila šefica CDU-a, Merkel je čelniku sestrinskih bavarskih kršćanskih socijalista Edmundu Stoiberu mudro prepustila kandidaturu za kancelara na izborima 2002. To je bio potez koji se pokazao odličnim, Stoiber je izgubio izbore od socijaldemokrata Gerharda Schroedera, čija je vlada, pak, izgubila vlast tri godine poslije.  Merkel 2005. postaje savezna kancelarka. Bila je prva žena toj dužnosti i najmlađa od svih predsjednika vlada u povijesti.

U stranci kojom dominaraju muškarci s juga, mahom katolici, žena s komunističkog istoka s dva braka iza sebe i bez djece, bila je i ostala autsajder. Kao stranačka čelnica pomaknula je CDU prema centru provedbom socijalne politike, ukidanjem obaveznog vojnog roka i odustajanjem od nuklearne energije. Fiskalna disciplina i stroge mjere štednje Tijekom dužničke krize Merkel je propovijedala fiskalnu disciplinu i stroge mjere štednje.

U južnoj Europi su je zbog toga otvoreno mrzili i katkad karikaturalno prikazivali u nacističkoj odori.  Ta se slika promijenila s izbijanjem migrantske krize, kada ju je Der Spiegel nazvao 'Majkom Angelom' i odjenuo joj habit časne sestre, iako je to, nesumnjivo, bila najveća politička kriza u njezina tri mandata.  S Brexitom, izborom Donalda Trumpa i širenjem desničarskog populizma diljem Europe, Merkel, ostane li na vlasti, čekaju novi izazovi. U svijetu koji se još nije snašao nakon rezultata američkih predsjedničkih izbora, mnogi hrabru njemačku političku veteranku vide svjetionikom nade.Martin Schulz - bivši nogometaš u utakmici životaJa sam nogometaš, za sebe voli reći vođa njemačke socijaldemokratske oporbe Martin Schulz, koji će morati odigrati utakmicu života želi li u nedjelju na izborima pobijediti omiljenu kancelarku Angelu Merkel.

“Nikada se ne predaje u borbi za stvari u koje vjeruje”, rekao je jednom predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk govoreći o Schulzu.
Bivši nogometaš, gradonačelnik, liječeni alkoholičar i vlasnik knjižare, Schulz je svojevrsni novak na njemačkoj nacionalnoj političkoj sceni. Pune 22 godine proveo je u Europskom parlamentu, uključujući posljednjih pet kao njegov predsjednik.

Rođen je 20. prosinca 1955 u skromnoj obitelji u Hehlrathu, pored Aachena, na tromeđi Njemačke, Nizozemske i Belgije.

Schulz je u mladosti bio talentirani nogometaš, ali dvije teške ozljede koljena u dobi od 18 godina ispriječile su se ispunjenju njegova sna da postane profesionalni nogometaš. Danas je strastveni navijač FC Koelna.

Priznaje da je kao mladić puno pio, a onda je prije više od 30 godina odlučio prestati i od tada nije popio ni kapi.

“Jesam li bio alkoholičar? Ne znam, ali sam jednog dan odlučio više ne piti. Bilo je to 26. lipnja 1980. godine”, rekao je Schulz u intervjuu Financial Timesu, dodajući da zna točan datum jer svake večeri piše dnevnik.

Schulz je nakon osnovne škole išao u privatnu, katoličku gimnaziju, koju je napustio 1974. godine prije nego što je maturirao. “U školi sam se ponašao kao razmaženo derište”, rekao je kasnije.

Nakon toga završio je dvogodišnji zanat za trgovca knjigama. Sljedećih pet godina radio je u nekoliko knjižara, a 1982. godine otvorio je vlastitu.

Politika mu je po oba roditelja, stranačkih aktivista, bila u krvi. Bilo mu je 19 godina kada se učlanio u njemačku Socijaldemokratsku stranku (SPD), a samo 31 godina kada je izabran za gradonačelnika Wuerselena, gradića u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, tradicionalnom uporištu SPD-a. U to doba bio je najmlađi gradonačelnik u najvećoj njemačkoj saveznoj pokrajini.

Odličan je govornik i u politički život nastoji ubrizgati više emocija. “Političar koji nije u stanju pobuditi emocije, bavi se pogrešnim poslom”, rekao je.

Suprotno od hladne i distancirane Merkel, tvrdi da je “čovjek iz naroda”.

U siječnju ove godine Schulz, samouki poliglot koji govori pet velikih europskih jezika, izabran je za čelnika SPD-a i protukandidata Angeli Merkel na izborima 24. rujna. Ta je vijest odmah izazvala veliki rast potpore SPD-u u anketama.

Međutim, izgleda je u međuvremenu “Schulzov vlak”, kako su mediji nazvali njegovu kancelarsku kandidaturu, ostao bez pare. Podrška SPD-u počela je padati i trenutno stoji na 24 posto, a to je manje nego što je stranka dobila na izborima 2013. godine.

Schulzu nije lako. Izbjeglički val je zaustavljen, a njemačko gospodarstvo gura odlično. “Teško se nametnuti kao alternativa Angeli Merkel”, pisao je nedavno Der Spiegel. “Sve upućuje na to da se pobjednik u ovoj utakmici već zna”.

Ali odlučni borac Martin Schulz, uvjereni Europljanin koji je Europu srčano branio od svih duhova prošlosti, rasizma, ksenofobije, antisemitizma, i odnedavno populizma, sigurno se neće unaprijed predati.

(Izvor: Federalna.ba/Hina)

Komentari:

No comment.

"Borci" za zarod

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna