Mektić potvrdio prisluškivanje hrvatskih dužnosnika i biznismena: Štitimo BiH od profiterskih namjera

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene dužnosnike iz Hrvatske isključivo s ciljem zaštite ekonomskih interesa BiH i njenih građana."Sasvim je legalno i legitimo pravo svake zemlje, pa i BiH, da štiti sve svoje interese i interese građana BiH. Prema tome, institucije BiH, ali i niže razine vlasti, dužni su štititi te interese", rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da su OSA i sve druge sigurnosne agencije u BiH dužne štititi i ekonomske interese BiH od nelojalnih, nekorektnih napada koji mogu  utjecati ili ugroziti ekonomske temelje BiH ili nanijeti ekonomsku štetu, kao i njenim građanima.

Navodeći da to rade i druge zemlje u Europi i svijetu, pa tako i sigurnosne institucije BiH, Mektić ističe da interese BiH i njenih građana i zaštitu od "nečijih profiterskih namjera" institucije sigurnosti u BiH provode u skladu sa zakonima i Ustavom BiH.

"Sve do čega smo došli i što smo doznali u svezi s ovom aferom o kojoj su pisali mediji, poduzimali smo u skladu sa zakonom i Ustavom BiH, štiteći njen ekonomski interes i ne dozvoljavajući podrivanje ekonomskog sustava unutar BiH. To ćemo raditi i dalje, na legalan i zakonski način", poručio je Mektić.

Prema njegovim riječima, privatni interesi "udarili su na cjelokupne interese BiH i to se mora spriječiti".

"Hoće li to smetati pojedincima i grupama u BiH koji su se našli u svemu ovome, kao i nekima iz neke druge zemlje, to nas ne zanima. Nas obvezuje interes građana i nećemo raditi ništa protiv ekonomskih interesa drugih država", kaže Mektić.

On smatra da je "sada jasnije zašto su neki strani dužnosnici i političari u posljednje vrijeme loše govorili o BiH".

"Sada o tome definitivno puno više znamo i sve informacije ćemo dostaviti ključnim institucijama izvršne, zakonodavne i drugih nadležnih vlasti u BiH, jer nije na sigurnosnim agencijama da poduzimaju odgovor prema drugim državama, nego to na osnovu validnih i točnih informacija trebaju raditi ključne institucije svake zemlje, pa tako i BiH", rekao je ministar sigurnosti.

Podsjetimo, hrvatski list "Nacional" objavio je ranije da OSA vodi specijalni rat protiv Hrvatske, njenog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske Vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH, navodeći da je imao uvid u više tajnih izvješća ove agencije.

 

(Izvor: SRNA)

Komentari:

No comment.

"Borci" za zarod

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna