KARDINAL: 25 godina Ratkova biskupovanja obilježeno križem

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Ratko Perić proslavio je danas u Mostaru, na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa 25 godina svoga biskupovanja.

 

Proslava je počela već sinoć svečanom akademijom u katedralnoj dvorani, gdje su nazočili visoki politički dužnosnici, biskupi iz BiH i Hrvatske, predstavnici drugih vjerskih zajednica, redovnici i redovnice, veleposlanik RH u BiH Ivan del Vechio, i drugi. Prisutne je pozdravio generalni vikar don Željko Majić koji je podsjetio na geslo koje je izabrao slavljenik na isti blagdan prije 25 godina u Neumu - Kroz nevolje u Kraljevstvo božje.

Istaknuo je da je biskup došao na spaljenu katedralu i Biskupiju, poharane župe i crkve, od kojih je posljednja, ona u Nevesinju obnovljena na Veliku Gospu. Utemeljio je pet novih župa, od kojih jedna zbog političkih i administrativnih prepreka boravi u vojnom skladištu, te je pozvao političke predstavnike da pomognu rješavanju tog pitanja. Danas je pak u katedrali održano i svečano misno slavlje.

Kardinal Vinko Puljić u propovijedi je kazao da nije slučajno da je biskup zarađen na današnji blagdan, jer ga je cijelo biskupovanje pratio križ. Kazao je da su on, biskup Komarica i biskup Ratko rođeni u onome ratu i oko njega, da bi sva trojica bila zaređena u Domovinskom ratu, i došla u biskupije kada je bilo najgore. Misnom slavlju nazočilo je dvadesetak biskupa iz BiH i Hrvatske, izaslanici onih koji nisu mogli doći, član predsjedništva Dragan Čović, vladika Grigorije, mostarski muftija Salem ef. Dedović... Biskupu su prigodne darove uručili dvojica najstarijih župnika u Hercegovini, a pod misnim slavljem pjevao je zbor sastavljen od hercegovačkih župa, te simfonijskim orkestrom, a pod ravnanjem don Dragana Filipovića, koji je za ovu prigodu posebno skladao misu na dar biskupu.

(Republikainfo.com/K.S.P)

Komentari:

No comment.

"Borci" za zarod

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna