A, KRIVNJA NA SRBIMA Maloljetnici iz obijesti izazvali požar u Hrvatskoj

Zbog izazivanja požara kjoi je u ponedjeljak popodne planuo u Radučiću između Kistanja i Knina, policija je kazneno prijavila dvojicu maloljetnika, jednoga za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, a drugoga zbog poticanja na počinjenje tog kaznenog djela.Nadzorniku parka rekli su da je vatru danas oko 13 sati zapalio 17-godišnjak i da se ona otela kontroli te da su je uzalud pokušali ugasiti. Kad su shvatili da je ‘vrag odnio šalu’, jer su izazvali veliki požar, pobjegli su.

 Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je prvoosumnjičeni mladić jučer oko 14,15 sati u mjestu Radučić, Općina Ervenik, na poticaj drugoosumnjičenog upaljačem zapalio suhu travu na otvorenom prostoru neposredno uz željezničku prugu.

Potom se požar nekontrolirano proširio prema Nacionalnom parku Krka i tako ugrozio kulturno dobro i arheološko nalazište Burnum, ali i željezničku prugu i državnu cestu D-59 Kistanje-Knin, rekli su u policiji.

Osumnjičeni maloljetnici su nakon kriminalističkog istraživanja predani do nastavka kaznenog postupka pritvorskom nadzorniku, uz kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu za mladež gdje bi tijekom dana trebali biti ispitani.

Zbog svrhovitog poduzimanja mjera obiteljsko pravne zaštite, kažu u policiji, o svemu je obaviještena i nadležna služba za socijalnu skrb.

Uhićeni mladići dio su skupine od sedam mlađih muških osoba koje je policija jučer dovela u Policijsku postaju Knin na ispitivanje o požaru, nakon prijave zaposlenika Nacionalnog parka Krka koji su uočili grupu momaka u blizini požara koji je upravio na tom području izbio.

Recepcionerka Nacionalnog parka vidjela ih je kod jednog nadvožnjaka kada je putovala kući nakon posla i o tome obavijestila kolege, a onda je nadzornik parka po njezinom opisu identificirao mladiće i prijavio ih policiji. Tijekom ispitivanja policija nije utvrdila motiv koji je nagnao mladiće da izazovu požar.

Svi su samo promatrali kako vatra divlja. Kako im niti to nije bilo dosta pa su, uhićeni vatru zapalili na još jednoj poziciji.

 

Kada su shvatili da je vrag odnio šalu - pobjegli

Na mladiće, da bi mogli imati veze s požarima, najprije su posumnjali zaposlenici NP Krka koji su ih zamijetili u blizini požarišta.

Nadzorniku parka rekli su da je vatru danas oko 13 sati zapalio 17-godišnjak i da se ona otela kontroli te da su je uzalud pokušali ugasiti. Kad su shvatili da je ‘vrag odnio šalu’, jer su izazvali veliki požar, pobjegli su.

 U Nacionalnom parku Krka, čiji su djelatnici u ponedjeljak popodne prijavili policiji grupu mladića zbog sumnje da bi mogli imati veze s požarom koji je planuo na području parka kod Burnuma, ističu u utorak kako su postupali u okviru svojih zaduženja.

"Svaki djelatnik u okviru svog posla ima zaduženja, pa su i u ovom slučaju svi djelovali promptno i time spriječili još veću štetu u Nacionalnom parku Krka. Djelatnici su reagirali na neobičnu radnju koja se odvijala u parku te obavijestili čuvare prirode koji su zatim u skladu sa svojim ovlastima izvršili uvidi i obavijestili policiju koja je dalje preuzela slučaj. Također, istovremeno je izviješćeno i nadležno vatrogasno tijelo koje je odmah reagiralo te je požar spriječen gotovo na samom početku, a velika je sreća što je izbio na području koje je pod ispašom gdje je bila samo suha trava i gdje nije bilo srednjeg i većeg raslinja", izjavila je Katia Župan, glasnogovornica Nacionalnog parka Krka.

 Zahvalila je vatrogascima i nadležnim službama na izuzetno brzoj reakciji i što dolaze u Nacionalni park Krka i na najmanji znak uzbune.

"Oni su spriječili da šteta bude veća", kazala je Župan od koje doznajemo da je jučerašnjim požarom bio obuhvaćen samo manji dio parka, izvan posjetiteljskih ruta, nedaleko od arheološkog nalazišta Burnum prema dijelu kanjona Krke gdje se  nakaze između slapova Brljan i Manojlovac.

Do kasnog popodneva požar je na tom dijelu Nacionalnog parka stavljen pod kontrolu i do 18 sati lokaliziran.

Policija je jučer popodne u policijsku postaju u Knin dovela sedam osoba radi sumnje da imaju veze s izazivanjem požara kod Burnuma, a protiv dvojice maloljetnika jutros su podnijeli kaznene prijave zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Jednoga od njih sumnjiče da je upaljačem upalio suhu travu i tako izazvao požar većih razmjera, a drugoga da je prijatelja poticao na to kazneno djelo.

Ostali mladići pušteni su nakon ispitivanja kućama, a dvojica osumnjičenih policiji nisu otkrili motiv zašto su zapalili vatru.

Policiji ih je prijavio nadzornik Nacionalnog parka Krka kojem je recepcionerka zaposlena u Burnumu javila da je na putu s posla kući kod jednog nadvožnjaka vidjela skupinu momaka na biciklima koji su se ponašali vrlo sumnjivo u trenutku kad je na toj lokaciji izbio požar.

Nadzornik ih je po opisu kolegice identificirao kao mještane sela Radići Donji, koji su mu bili poznati otprije te je sve prijavio policiji koja je nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv dvojice od njih podnijela kaznene prijave šibenskom Općinskom državnom odvjetništvu za mladež i o svemu obavijestila nadležni centar za socijalnu skrb.   

Nakon što su se jučer požari ponovno proširili Dalmacijom, a za neke od onih u okolici Zadra i Šibenika se opravdano sumnja da su podmetnuti, vatrogascu koji je autor FB stranice 'Vatrogasci - oni su naši heroji' je prekipjelo čitati mrziteljske komentare nacionalista u kojima neki za požare okrivljuju 'one druge' - Srbe.

Ovog ljeta Dalmaciju je poharalo preko 200 požara, no za tek desetak njih zna se tko ih je potpalio, navodi vatrogasac. No, to nije spriječilo masovnu histeriju. Kako kaže, takvim komentarima pokazuje se koliko su pojedinci nekulturni, živčani, paranoični i netolerantni.

 Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"To da postoji puno različitih uzroka požara svi znaju, ali nije zanimljivo ako je udar munje, iskrenje dalekovoda, odbačeni čik iz auta, dno pivske boce ala leća… Najjače se čuje: 'Podmetnuto'.

Ako je podmetnuto to može biti i puka nesreća jer neki nikako da shvate da se ljeti ne pali rošriljić u prirodi, može biti da netko vari u svom dvorištu pa iskrica omakne (bilo je toga), može i ono famozno čišćenje terena za prenamjenu parcele u građevinsku. Ali svi su spremni vikati: 'To su oni što mrze sve hrvatsko!'

Ali ako i jeste ljud(t?)ski faktor, u Hrvatskoj ipak živi najviše Hrvata, a onda manje onih ostalih. Opet se čuje: 'Oni!'.

Oni mogu biti Romi, Česi, Talijani, Muslimani i ini drugi. Pogađate što se viče?

'Srbi, naravno!'.

I tko sad može izaći na kraj s takvom masovnom histerijom?!? Pa ljudi moji, koji vam je k…?

Ovo je ljeto bilo preko 200 požara i za svega 10-ak se zna kako i tko je potpalio. A za ostalih 190-ak ne znamo. Pocrtavam: NE ZNAMO. Ne da ne znamo to, nego pojma nemamo ni o čemu. Totalno smo glupi i vjerujem da ima masu njih koji još uvijek misle da se požar najbolje gasi kisikom pod pritiskom! Ili da je bolje što puše bura, bar će ga ugasiti. Ili da je sramota što kanadera nema noću. Pa imaju svjetla valjda.

Ne, definitivno s nama nešto nije u redu. Komentarima na objave pokazujemo koliko malo znamo. Pokazujemo koliko smo nekulturni, živčani, paranoični i netolerantni. Pokazujemo kako ne znamo analizirati uzroke i posljedice, razmotriti sve opcije, izabrati najvjerojatniju. I svejedno se ograditi da imamo premalo informacija, da ono što pročitamo na moćnom internetu često bude daleko od istine.

Na kraju moramo ….. dakle MORAMO razviti svjesnost odgovornosti za riječi koje izričemo. Te riječi mogu nekog povrijediti, mogu širiti mržnju i histeriju, mogu činiti zlo. Te riječi su razornija iskrica u mnogo žešćem požaru od ovih koji haraju Dalmacijom. Jer, nažalost, strah me da je količina te ludosti dovoljna da se 'ovi' skupe u rulju i krenu na linč paleći 'onima' sela, aute, njive… Vidim da bi neki vješali, strijeljali, mučili…. Čitam i da bi krv u potocima…..

Ima li kraja više svemu?!', zapitao se.
(Izvori: HINA/Vijesti.rtl.hr/Dnevnik.hr)

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna