KAKO ZAHTJEVA SITUACIJA Dodik: Od raketiranja Zagreba do podrške Pelješkom mostu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u subotu u Trebinju da Republika Hrvatska ima pravo graditi Pelješki most na vlastitu teritoriju ocjenjujući da "bošnjačke stranke nepotrebno stvaraju probleme oko tog projekta". Ovu njegovu izjavu ushićeno su dočekali mediji u susjednoj Hrvatskoj."Za to (Pelješki most) nema nikakvih problema. To je pravo Hrvatske da gradi most. Zagreb ne treba tražiti dozvolu Sarajeva za gradnju mosta", rekao je Dodik time podržavši ranije izjave predsjednika HDZ-a i aktualnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića, a u "politički inat" Bakiru Izetbegoviću.

"Što se tiče Pelješkog mosta prigovori koji s bošnjačke strane iz Sarajeva apsolutno su nepotrebni. To je stvar države Hrvatske da na svojoj teritoriji gradi (most) onako kako ona hoće", rekao je predsjednik Republike Srpske.

Bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović nedavno se usporotivio izgradnji Pelješkoga mosta dok se ne utvrdi granica na moru kod Neuma između BiH i Hrvatske i ne postigne dogovor o izlasku brodova iz te zemlje na otvoreno more. Hrvatski član državnog Predsjedništva Dragan Čović ocijenio je da je izgradnja Pelješkoga mosta pravo Republike Hrvatske da poveže vlastiti teritorij.

Dodik je u Trebinju, međutim, izrazio razočaranje odnosom Hrvatske prema mostu na Savi kod Gradiške kojega se gradnja godinama odlaže.

"Nas boli u odnosima s Hrvatskom taj most na Savi u čemu nas Hrvatska godinama zavlači. Mislim da to nije fer niti korektno", ocijenio je entitetski predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i vrlo jasno dao do znanja "do kuda seže" njegova potpora Hrvatskoj, istu dobrim dijelom i uvjetujući.

Mješovite skupine Hrvatske i BiH zadužene za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške najavile su da bi se međunarodni natječaj za početak radova trebao raspisati sljedeće godine.

No, "neriješeni računi" izmneđu predsjednika RS-a i Hrvatske su i u njegovoj izravnoj ulozi u osvetničkom raketiranju Zagreba sustavom 'Orkan', što dokazuju i transkripti sa sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Dodik je tada, kao član Karadžićeve ratne Narodne Skupštine javno podržao raketiranje Zagreba i to u dva navrata, 2. i 3. svibnja 1995. izjavivši da "Skupština pronađe opravdanje za raketiranje". Tada je poginulo šestoro ljudi, 39 teško, a 136 lakše ranjeno.

Prve eksplozije čule su se 2. svibnja oko 10.30 sati u 10, kada je nekoliko projektila s kasetnim streljivom, tzv. zvončićima ispaljeno iz raketnog sustava 'Orkan' na zagrebačko gradsko središte u Šoštarićevu ulicu, u blizini križanja Vlaške i Draškovićeve ulice. Sutra, 3. svibnja, raketirana je Dječja bolnica u Klaićevoj ulici, Dom umirovljenika 'Centar' te dvorana Hrvatskoga narodnog kazališta u kojoj je u tijeku bila vježba baletne skupine, među kojima je bilo i nekoliko stranaca. Među ranjenima je bila i poznata hrvatska balerina Almira Osmanović, supruga redatelja Jakova Sedlara.


/Republikainfo.com/Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna