PRVI SMO BAREM U NEČEMU - U BiH rekorder koji prima mirovinu čak 76 godina, u Hrvatskoj se ovime ne bave

Nezavisne novine, jedan od najvažnijih banjalukčkih dnevnih listova, objavio je nedavno zanimljive podatke o umirovljenicima u R. Srpskoj. Tako je od 258 tisuća korisnika tamošnjeg mirovinskog fonda njih 53 mirovinu ostvarilo prije više od šezdeset godina.Apsolutni rekorder je osoba koja mirovinu prima punih 76 godina. RIječ je o osobi koja prima obiteljsku mirovinu.

Novine su otkrile da je jedan od "rekordera" i osoba iz Hrvatske, inicijala K. J. koja mirovinu prima 61 godinu.

Prateći trag kolega iz BiH, odlučili smo doznati ima li takvih slučajeva i u nas, pa smo molbu za detaljnim statističkim podacima uputili Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Nakon kraćeg čekanja dobili smo odgovor koji nas je nemalo iznenadio. Iz HZMO-a su nam ljubazno poručili da oni takve statistike - ne vode. Odnosno, ne vode ih sve do smrti korisnika. Poslali su nam podatke o prosječnoj duljini korištenja mirovinskih prava, no u HZMO-u nitko ne zna, niti ih takvi podaci zanimaju, postoje li u Hrvatskoj osobe koje mirovinu primaju pedeset, šezdeset ili više godina.

Pomalo nevjerojatno.

U Hrvatskoj se nitko ne bavi analizom tih podataka

HZMO ima samo podatke o tome koliko je korisnika prestalo primati mirovinu - uslijed smrti, a ove godine umrlo je gotovo 23 tisuće korisnika koji su mirovinu prosječno primali dvadesetak godina.

Pa iako HZMO vodi podatke o tome koliko ima muškaraca, a koliko žena kad su mirovine iz radnih prava u pitanju, a iste podatke imaju i za invalidske mirovine, oni ne znaju ni koliko je muških a koliko ženskih korisnika obiteljskih mirovina. Također, prema tablici koju su nam poslali, vidljivo je da se ne vodi čak ni evidencija o tome koliko je prosječna duljina primanja obiteljske mirovine.

Zašto je u R. Srpskoj i ostatku BiH to posve normalna procedura i javno dostupan podatak, a u nas se nitko ne bavi analizom tih podataka, teško je objasniti.

HZMO vodi razne druge statistike, a baš su nedavno objavili najnovije podatke. Osiguranika, odnosno, zaposlenih ljudi koji uplaćuju u mirovinski fond ima nešto više od milijun i 440 tisuća, a umirovljenika milijun i 233 tisuće. Umalo da smo dosegli jednak broj umirovljenika kao i radno aktivnih osiguranika.  Točnije, na svakog umirovljenog dolazi tek 1,1 zaposleni.


(Izvor: 100posto.hr)

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna