Biskup Perić blagoslovio obnovljenu crkvu Velike Gospe u Nevesinju

Ove godine, na blagdan Velike Gospe, u Nevesinju je blagoslovljena obnovljena župna crkva Velike Gospe i posvećen oltar. Mostarski biskup Ratko Perić, pred više od 1500 okupljenih vjernika iz svih dijelova BiH, odaslao je poruke oprosta i novog suživota.Katolička crkva u Nevesinju minirana je i srušena do temelja 1992. godine, a iako od prijeratnih 200-tinjak Hrvata, sad ovdje živi njih tek 20-ak, na svetkovinu Velike Gospe ovdje su se okupili hodočasnici ali i prognani Hrvati-Nevesinjci iz Mostara, Foče, Trebinja, Čapljine, Ljubuškog, Bune itd.

 

 

 


U obnovi katoličke crkve u Nevesinju veliku ulogu imali su i pravoslavni svećenici i velikodostojnici koji su, zajedno s načelnikom ove općine Milenkom Avdalovićem i nazočili svečanom misnom slavlju.

Jedna od zanimljivosti je i ta da je donedavni dekan Pravoslavnog bogoslovnog fakulteta u Foči, a sada profesor na Pravoslavnom bogoslovnom fakultetu u Podgorici protojerej o. Boris Brajović za novoizgrađenu crkvu u Nevesinju donirao metar i pol visoku pravoslavnu ikonu s motivom Uznesenja Presvete Bogorodice, Velike Gospe.

 

 Ovime je poslana vrlo važna poruka poštovanja i suživota, a što nije izostalno i s druge strane.

U propovijedi mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja trebinjskog, msgr. Ratka Perića, mogla se čuti osuda rušitelja na svim stranama, ali i oprost i nova nada.

"Ova kuća nije za Hrvate, nije samo hrvatska. Ova kuća mora ostati pa makar nestali svi Hrvati, svi katolici, svi pravoslavci, svi muslimani...Ovo je Božja kuća, da bude hram i umjetnički ukras Nevesinja. Pa, mi volimo ovaj grad. Blagoslovi Gospodine one koji su sagradili ovu crkvu.
A oni koji dignu ruku na ovaj olta: Kako se Boga ne bojiš da će te posjetiti u tvojoj osobi, tvojoj ženi, tvome potomstvu i obitelji. Nemaš pravo, jednako bio tii katolik, ili pravoslavni ili musliman ili bilo tko", kazao je biskup Perić.

 

 On je posebnu zahvalu uputio i pravoslavnim svećenicima:

"Želim zahvaliti i svećenicima Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, na čelu s visokopreosvećenim vladikom Grigorijem, kako na širem nevesinjsko-fočanskom području, tako i u trebinjskom kraju i u dolini Neretve s oo. Danilom, arhimandritom i igumanom žitomislićkim, i Lazarom, rektorom bogoslovije u Foči, a koji su mi od prvoga dana bili potpora u oživljavanju razvaljenih zidova župe nevesinjske, počevši od ondašnjega nevesinjskog paroha o. Radivoja Krulja i o. Miroslava Ratkovića i đakona Nebojše Radića do današnjih časnih otaca parohâ nevesinjskih na čelu s o. Zoranom, starješinom hrama te Nemanjom, Mladenom, Dragom i starim znancem umirovljenim o. Aleksom, nekoć parohom mostarskim. Hvala im za susrete ovoga proteklog vremena.

- Pozdravljam profesora o. Borisa Brajovića, nekoć dekana Pravoslavnoga Teološkog fakulteta u Foči, sada profesora na Univerzitetu u Podgorici, koji je jučer u pratnji protođakona Sabornoga hrama u Podgorici Vladimira Jaramaza za ovu crkvu i za ovu prigodu donio vrijedan poklon: originalnu sliku-ikonu Uspenje Bogorodice – koja će imati časno mjesto u kapelici ove crkve. Hvala Vam, o. Borise, na ovom daru koji ima višestruko značenje: ljudsko, crkveno, međunacionalno… Vjerujem da ovo sjeme Vašega svećeničkog poštovanja i prijateljstva donosi i pokazuje svoj plod!

Ova sliku-ikonu darovatelji su donijeli da resi ovu Gospinu crkvu s molitvom Bogorodici Mariji da nas sve pred prijestoljem svoga Sina Isusa Krista kao naša nebeska Majka zagovara: da se kao ljudi, a posebno kao Kristovi vjernici, poštujemo i pomažemo; da budemo spremni dati i primiti oproštenje", kazao je biskup Perić.

 

 

 Blagoslovu je nazočila i dopremijerka i ministrica financija FBiH Jelka Milićević.

 "Danas je Velika Gospa, vrlo važan blagdan katoličkih vjernika, a istovremeno vrlo važan događaj - posveta crkve u Nevesinju nakon desetogodišnje izgradnje. Čini mi se da je taj period, kada je zlo prevladavalo dobro, ostaje iza nas, da se crkva obnovila i da će Hrvati, katolici imati svoje mjesto gdje će se zahvaliti Gospi i Bogu i ljudima, da smo prevladali ono ružno  i nadamo se međuvjerskoj toleranciji i potpunom pomirenju ljudi koji su u suživotu s katolicima ali i ljudima drugih vjeroispovijesti", kazala je dopremijerka Miličević u izjavi za novinare.

 

 


(Republikainfo.com/V.S.)

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna