Kronologija bitke za protok voća i povrća u susjedstvu

Nakon višednevne polemike oko novog Pravilnika o inspekciji voća i povrća kojim je, među ostalim, naknada za inspekcijski nadzor povećana s 90 na 2000 kuna, iz Ministarstva poljoprivrede u četvrtak su priopćili kako pravilnik vraćaju na staro. Zbog Tolušićeva pravilnika reagirali su ovih dana nadležni regionalni ministri koji su Hrvatskoj zaprijetili kontramjerama, a činilo se kako će se u rješavanje ovog “trgovinskog rata na Balkanu”, kako su ga nazvali mediji, morati umiješati i Europska komisija. Posljednjih dana izdogađalo se puno toga pa smo napravili kratki pregled cijele ove situacije.
1. Kako je sve počelo?


Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim je uvedena kontrola većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja. Naknadu za inspekcijski nadzor povećali su s 90 na 2000 kuna. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izmjenu pravilnika branio je tezom kako je njegova namjera isključivo briga o kvaliteti hrane koja dolazi u Hrvatsku, a ne nanošenje štete susjednim zemljama. Pravilnikom su povećane pristojbe i pojačan fitosanitarni nadzor pri uvozu voća i povrća iz zemalja izvan Europske unije.


2. U čemu je bio problem?


Prema prošlom pravilniku, po kamionu se plaćala taksa od 90 kuna, bez obzira na to koliko vrsta voća u povrća je u njemu bilo. Novim pravilnikom određeno je kako će se plaćati 2000 kuna za svaku vrstu koja se nalazi u kamionu. To bi, dakle, značilo da nešto što je ranije koštalo 90 kuna, sada može koštati i 10.000 kuna ukoliko se u kamionu nalazi npr. pet različitih vrsta voća i povrća. Resorni ministri iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije smatrali su da je Hrvatska uvođenjem novog pravilnika prekršila osnovna načela i principe svjetske trgovinske ogranizacije kojim se zabranjuje diskriminacija između domaćih i stranih proizvod.


3. Što su regionalni ministri planirali napraviti?


Regionalni misnitri najavili su kako će, ukoliko Hrvatska ne povuče pravilnik, uvesti slične kontramjere, koje bi vjerojatno uključivale blokadu izvoza hrane. I od Europske komisije zatražili su da se uključi u rješavanje problema. Na sastanku održanom u utorak Sarajevu zaključeno je i da će Crna Gora i Makedonija kao zemlje članice Svjetske trgovinske organizacije pokrenuti odgovarajuće mehanizme te da će do rješenje problema svaka od zemalja poduzeti konkretne mjere u cilju zaštite vlastitih ekonomskih interesa.


4. Kako je reagirala Europska unija?


Iako se službeno nisu izjasnili o ovom slučaju, srbijanska agencija Beta pisala je kako Europska komisija razmatra mehanizme u sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju Europske unije i zemalja zapadnog Balkana koji bi se mogli primijeniti ako se njihov trgovinski spor s Hrvatskom ne bude mogao riješiti pregovorima. Prema izvorima ove agencije, stajalište Europske unije bilo je “da sve strane trebaju poštivati obveze iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-a i zemalja regije”.


5. Što je govorio ministar Tolušić?


Nakon sastanka regionalnih ministara u Sarajevu, s kojeg su najavili kako će uvesti protumjere ukoliko Hrvatska do kraja tjedna ne ukine odluku, iz Ministarstva poljoprivrede javili su se priopćenjem. Ministar Tolušić pozvao je kolege iz susjednih zemalja na sastanak u Hrvatsku kako bi se “smirile nepotrebne tenzije” i “riješile postojeće nesuglasice”, ali nije mu se pretjerano žurilo. Unatoč ulitmatumu da se ovaj problem mora riješiti u roku tjedan dana, Tolušić je sastanak s ministrima planirao tek za idući tjedan.


6. Kako je na sve reagirao premijer Plenković?


U intervjuu za HRT, premijer Andrej Plenković rekao je kako je ministru poljoprivrede Tolušiću naredio da već ovog tjedna pronađe rješenje za problem sa susjednim zemljama vezan uz povećane pristojbe prilikom uvoza voća i povrća. Rekao je i kako je Tolušićeva ideja, kada je donosio taj pravilnik, bila učinkovitija kontrola voća i povrća koje se uvozi, ali da se čini kako je njegova procjena u smislu visine naknada koja se plaća – bila previsoka.


7. Tolušić na kraju ipak pravilnik vraća na staro


Ministar Tolušić u četvrtak je ipak odlučio vratiti cijenu za inspekcijski nadzor uvoznog voća i povrća iz zemalja izvan Europske unije na 90 kuna. Ministarstvo je izmijenilo Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća, o čemu su poslali priopćenje. Poručili su kako se izmjena odnosi na naknadu za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima te iznosi 90,00 kuna za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole koje provode poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija. Pravilnik će biti objavljen u petak.
8. Kako su reagirali poljoprivrednici?

Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore rekao je kako nisu zadovoljni ovom Tolušićevom odlukom. “Očekivali smo da će taj pravilnik duže trajati. Iznenadio nas je pristup predsjednika Vlade, da se pravilnik u kratkom roku mora povući, pogotovo što je Srbija sve htjela odgovoriti. Očito uvoznici i trgovci i imaju većeg utjecaja na našu Vladu od poljoprivrednih proizvođača”, rekao je Brlošić za N1.
9. Što o svemu kažu političari iz regije?

Srbija i BiH zadovoljne su Tolušićevom odlukom da odustane od povećanja pristojbi na uvozno voće i povrće iz susjednih zemalja. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je kako je povlačenje pravilnika “najbolja opcija za sve”. Srpska premijerka Ana Brnabić i sprski ministar trgovine Rasim Ljajić kažu kako je Tolušićeva odluka jedina ispravna te da je u interesu hrvatske i srpske ekonimije i gospodarstva, ali i dobrosusjedskih odnosa.

Komentari:

No comment.

"Borci" za zarod

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna