Ništa od povećanja mirovina za 10 posto, umirovljenici najavili prosvjede za rujan

Nema mogućnosti povećanja svih mirovina za 10 posto, poručio je ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača nakon sjednice Vlade Federacije BiH. Ovakvu odluku u Savezu udruženju umirovljenika Federacije smatraju sramotnom te, odlučniji nego ikad, najavljuju prosvjede za rujan.Ministar Drljača je kazao da je razmatran zahtjev za povećanje miroivna, ali da to nije moguće jer se radi o velikim financijskim sredstvima koja trenutno nedostaju.

Ovakvu odluku u Savezu udruženju umirovljenika Federacije smatraju sramotnom te, odlučniji nego ikad, najavljuju prosvjede za rujan.

Nema povećanja mirovina - to je odluka Federalne vlade koja je iznova razočarala umirovljenike u Federaciji BiH. Smatraju je sramotnom, te poručuju da sada više nego ikada ostaju pri odluci da izlaze na masovne prosvjete 14. rujan.

"Današnji zaključak i odnos koji je Vlada pokazala prema umirovljenicima nas uvjerava da ćemo, ipak, prosvjede održati pred zgradom Vlade i dati joj do znanja da se više ne može odnositi tako prema najstarijoj populaciji, najsiromašnijoj populaciji u najsiromašnijoj zemlji Europe", ističe Mehmedalija Rapa, potpredsjednik Saveza udruženja umirovljenika Federacije BiH.

Ovakvu odluku u Vladi Federacije pravdaju činjenicom da bi svi dodatni troškovi ugrozili stabilnost Federacije BiH i mirovinskog fonda. Navode, eventualno povećanje mogli bi očekivati samo oni koji su u mirovinu otišli do 1998. godine. I to najviše za 10 posto, ali i na to će pričekati.

"Zatražili smo informaciju od Federalnog zavoda MIO/PIO, koji nam je dostavio analizu i koji ukazuje na činjenicu da u ovom trenutku nije moguće povećati sve mirovine za 10 posto jer se radi o velikim sredstvima, te je prijedlog Vlade da se ide s novim prijedlogom zakona gdje se povećavaju mirovine za 10 posto za umirovljene do 1998. godine", kaže Drljača.

Ukoliko bi došlo do povećanja svih mirovina, akomulirani deficit do 2020. godine bi dosegao i više od 500 milijuna, tvrdi ministar Drljača. Zato je, kažu, posljednja izmjena važećeg zakona, koja je dobila podršku Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, potpuno suprotna konceptu reforme mirovinskog sustava. Vjeruju, svako prijevremeno umirovljenje ugrožava mirovinski sustav. Istog stava su i u Fondu MIO/PIO.

Tvrde, da je za povećanje mirovina potebno je blizu 200 milijuna maraka, kojih nema u proračunu.

"Povećanje od 10 posto znači 200 milijuna koje Federacija, ni Federalni zavod nema. Nedostatak tog prijedloga je što bi nepravedno bila korigirana mirovina, jer bi oni s minimalnom mirovinom dobili 32 marke povećanja, a oni s maksimalnom 217 maraka", naglašava Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda PIO/MIO.

Vlada ne može udovoljiti zahtjevima umirovljenika jer nema dovoljno novca u proračunu. Međutim, kao moguće rješenje se nameće dio klirinškog duga koji će, kako tvrde iz Vlade, biti usmjeren ka stabilizaciji mirovinskog fonda.


(Izvor: Federalna.ba)

Komentari:

No comment.

"Borci" za zarod

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna