1992 - Dr. Perinović od HDZ-a do HSP-a, o referendumu i Kljujiću

Tekst objavljen u zagrebačkom Vjesniku od početka veljače 1992., zanimljiv je podsjetnik događaja iz tog perioda. Radi se o jednom od tisuće dokumenata predočenih haškom tribunalu od strane generala HVO-a Slobodana Praljka, jednog od šestorice nekadašnjih hrvatskih, visokih vojnih i političkih dužnosnika optuženih u predmetu 'Prlić i ostali'.Jedna od zanimljivosti je i ta da je tada član Središnjeg odbora HSP-a u Sarajevu bio dr. Davor Perinović, jedan od prvih osnivača HDZ-a u BiH i prvi predsjednik te stranke u Bosni i Hercegovini.

Perinović je u HSP-u pokušao graditi svoju političku karijeru nakon što je na prvoj konvenciji HDZ-a BiH, održanoj u sarajevskoj Skenderiji 5. rujna 1990. godine smijenjen s mjesta predsjednika HDZ-a BiH i to nakon samo 19 dana provedenih na čelu te stranke.

Perinović svojedobno kazao kako je po Tuđmanovom savjetu i inzistiranju u rukovodstvo HDZ-a nastojao uključiti što više Muslimana jer je predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman tvrdio da "nema Bosne i bosanske politike bez Muslimana", dok je za sebe znao kazati da je "jedini Srbin predsjednik hrvatske stranke".

No, kako se ispostavilo - vrlo, vrlo kratkog vijeka.

Za tadašnje prilike vrlo neopreznom izjavom da su "bosanski fratri gori od komunista" nepovratno je doveo u pitanje svoj položaj u HDZ-u BiH iz kojeg je, nako svega št je učinio za istu, isključen nako samo 19 dana vodstva stranke.

U predočenom dokumentu pročitajte što je tada govorio dr. Perinović, zašto je Stjepan Kljujić dao ostavku, a što se govorio o nadolazećem referendumu za neovisnost BiH itd...

 


(Republikainfo.com/V.H.S.)

Komentari:

No comment.

"Borci" za zarod

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna