25 godina od ubojstva Blaža Kraljevića i njegove pratnje: Nema više nade za pravdu

I ove godine u mjestu Kruševo kod Mostara, obilježena je godišnjica ubojstva zapovjednika HOS-a, generala Blaža Kraljevića i njegovih osam vojnika iz pratnje Osmana Maksića, Marija Medića, Šahde Delića, Ivana Granića, Vinka Primorca, Gordana Čuljka, Marka Stjepanovića i Rasima Krasniqija.Misom zadušnicom, u župnoj crkvi Kruševo te polaganjem vijenaca na spomen obilježju ubijenim pripadnicima Hrvaskih obrambenih snaga (HOS), obitelji i rodbina stradalih domoljuba, brojni pripadnici HOS-a iz BiH i Hrvatske kao i predstavnici braniteljskih udruga, obilježili su 25. godišnjicu jedne od najvećih tragedija ali i najveće sramote hrvatskog naroda u proteklom Domovinskom ratu.

Godišnjici je nazočio i Vlado Kraljević, brat generala Kraljevića. Kao i mnogi drugi, i on je razočaran dugogodišnjim izostankom bilo kakvog sudskog procesa koji bi donio barem kakvu-takvu satisfakciju obiteljima ubijenih.

"Malo je tko rekao istinu, a istina bi trebala doći. Moja majka je oprostila ubojicama i onima koji su naručili ubojstvo. Bilo bi lijepo da dođe istina, da se zna", kazao je on.

Stanko Primorac Ćane, koji je nakon stradanja Kraljevića imenovan zapovjednikom HOS-a za Hercegovinu, a danas je predsjednik HSP BiH, kazao je da se ništa nije promijenilo u odnosu na proteklu četvrt stoljeća. 
"Na žalost, moram kazati da nakon silnih inzistiranja kod pravosudnih institucija BiH i dalje nema još nikakvih rezultata. Ostaje nam vrlo malo nade i strpljenja da ćemo mi ipak jednog dana nešto učiniti po ovom pitanju. Ovdje se dogodio jedan neviđeni zločin i to se ničim ne može opravdati. Počinitelji gotovo da su poznati, ali institucije šute", kazao je ove godine, za razliku od prošlih godina, vrlo odmjereno Primorac.

Nešto konkretniji je bio Mladen Bošnjak, nekadašnji koordinator HSP-a za Hercegovinu, koji je kazao da se "učinilo zaista puno", ali da je "iluzorno očekivati od duboko korumpiranog društva" bilo kakve rezultate po ovom pitanju.

"Današnje društvo,kao i prije 25 godina duboko je korumpirano, to je društvo koje provodi državni teror i danas, samo nešto sofisticiranije nego 1992. na današnji dan. Naše okupljanje ovdje će se i dalje nastaviti i ona pokazuju da žrtve nisu bile uzalude iako političari u BiH daju sve od sebe da je obezvrijede i da ona bude uzaludna, ali u tome 25 ne uspijevaju", kazao je Bošnjak.

On je, nadalje, kazao da je Blaž Kraljević "običan hrvatski domoljub, obrazovan u emigraciji i demokratskom okruženju, koji je zdravorazumski shvatio da je bit mira i opstanka sviju cjelovita BiH i tko je agresor na BiH, a tko su obrambene snage".

"Radio sam intervju s Božidarom Vučurevićem i on kaže da je zahvalan Mati Bobanu za ovo smaknuće ovdje jer mu je puno olakšao poziciju te 1992. godine i mislim da u tome leži odgovor", zaključio je Bošnjak.

Zapovjednik HOS-a Blaž Kraljević i njegovih osam vojnika UBIJENI su 9. kolovoza 1992. godine u mjestu Kruševo, na vojnom punktu kojeg su nadzirale snage HVO-a, pri povratku iz Mostara prema Ljubuškom gdje se nalazilo Zapovjedništvo HOS-a.

Ovo je bila jedna od najtežih tragedija Hrvata u BiH i, s današnjeg stajališta, zasigurno je značajno odredila daljnji tijek rata u BiH.

Što je o ovoj tragediji svojedobno rekao Mile Dedaković Jastreb, legendarni zapovjednik obrane Vukovara, pročitajte  OVDJE.

 

(Republikainfo.com/V.H.S.)

Komentari:

No comment.

"Borci" za zarod

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna