PORUKA TOLUŠIĆU: Srbi zaustavili 230 tona hrvatske robe "zbog vrućina"

Inspektori Ministarstva poljoprivrede Srbije samo su prekjučer zadržali 230 tona lako kvarljive robe iz Hrvatske, u vrijednosti od 500.000 eura, na dodatnu, strožiju kontrolu, zbog vrućina.


(foto: Arhiv)


Detaljne analize rade fitosanitarna, veterinarska i poljoprivredna inspekcija. Krajnji rok za pregled ove robe je 30 dana, a dobar dio može i da propadne, jer neće biti upotrebljiv dok stigne do kupaca, ističu "Novosti".

Detaljna kontrola koju provodi Ministarstvo poljoprivrede samo je dio kontramjera Srbije prema Hrvatskoj zbog enermnog povećanja taksi na fitosanitarni pregled robe iz "trećih zemalja", gdje spada i Srbija.

Zategnuti odnosi između Hrvatske, s jedne strane, i susjeda u regiji - Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije, s druge strane, poprima pravi ekonomski rat. I to preko leđa proizvođača i seljaka. Oni se najviše nadaju da će se uskoro situacija smiriti, jer s novim nametima za kontrolu robe, ona ne može biti nikako konkurentna onoj iz Hrvatske ili EU, a na gubitku su i hrvatski proizvođači, jer im roba propada usljed, zakonski, dugih pregleda, pišu "Novosti".
(Izvor: Nezavisne Novine)

Komentari:

No comment.

"Borci" za zarod

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna