Iz OSA-e odgovorili Dodiku, Čoviću i Radončiću: Bez obzira na napade i pritiske nastavljamo svoju dužnost

Nakon što su danima predsjednik RS-a Milorad Dodik, aktualni član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, kao i predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić, iznosili oštre kritike na račun Obavještajno sigurnosne agencije BiH (OSA BiH), a prije dva dana Dodik i Čović istaknuli da se radi o neprijateljskom čimbeniku, državna sigurnosna agencija oglasila se priopćenjem za javnost u kojem ističu da u profesionalnom obavljanju svojih dužnosti neće pokleknuti pred napadima i pritiscima te da će svoje zadatke nastavljati i dalje obavljati.

 

Vrhunac ove nevjerojatne krize na relaciji SNSD-HDZ BiH-SBB BiH s jedne strane te državne obavještajno-sigurnosne agencije kulminirao je proglašenjem iste  "neprijateljem".

"OSA BiH sve svoje aktivnosti provodi u skladu sa Zakonom o OSA BiH.  Shodno tome, Agencija prikuplja podatke  o svim prijetnjama po sigurnost Bosne i Hercegovine. U prijetnje po sigurnost Bosne i Hercegovine spadaju: prijetnje teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku, osnovama ekonomske stabilnosti Bosne i Hercegovine, kao i prijetnje po globalnu sigurnost, a koje su štetne i po Bosnu i Hercegovinu", reakcija je iz OSA-e.

Podsjećaju da o svim prikupljenim podacima, Agencija kontinuirano i pravovremeno obavještava institucije u Bosni i Hercegovini te da, u skladu sa Zakonom o OSA/OBA BiH, Agencija ostvaruje maksimalnu suradnju s domaćim institucijama, te asistira prilikom obavljanja poslova iz djelokruga tih institucija.

Također navode da su organi BiH (Parlamentarna komisija za nadzor nad radom OSA/OBA BiH i Izvještajno-obavještajni odbor pri Vijeću ministara BiH) koji prate rad Agencije redovito informirani o svim pitanjima iz njihove nadležnosti.

"Agencija ostvaruje punu suradnju sa partnerskim službama,  kako sa onima  u regiji, tako i sa onima u Europi i svijetu, s ciljem ustupanja i razmjene obavještajnih podataka iz njene nadležnosti.

Bez obzira na sve napade i pritiske, Agencija će nastaviti odlučno, predano i profesionalno izvršavati svoje zakonske dužnosti i zadatke. Nastavit će suradnju sa svim organima u Bosni i Hercegovini s ciljem ustupanja  obavještajno-sigurnosnih podataka, te asistirati istim u provođenju njihovih zakonskih nadležnosti.

Također, Agencija će nastaviti surađivati s Tužiteljstvima na svim razinama s ciljem obavještavanja istih o počinjenim krivičnim djelima ili preventivno obavještavati o namjerama da se izvrše krivična djela.

U skladu sa svojim zakonskim ovladtima, Agencija će procijeniti potrebu obavještavanja javnosti o prijetnjama kojima je izložena Bosna i Hercegovina i svi njeni građani", stoji u reakciji iz OSA-e./Republikainfo.com/

 

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna