ODVOJENI SASTANCI ČOVIĆA S BOŠNJAČKIM LIDERIMA Izetbegović je kazao da se Čović treba okrenuti Bošnjacima s kojima živi

Vlast u BiH ne funkcionira, vidi se to svakoga dana. Izjavio je dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH, nakon jučer održanog sastanka sa liderima Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudinom Radončićem i liderom Stranke demokratske akcije Bakirom Izetbegovićem.Čović je rekao da njemu "ne pada na pamet tražiti krivca za stanje u BiH, ali je jasno da parlamentarna većina ne postoji".

- Vidjeli ste nedavno u Bruixellesu, jučer u Trstu da mi puno toga nismo uradili, a otišli smo na neki sastanak. O tome smo danas razgovarali. Na sastanku sa Izetbegovićem ostali smo tražiti neka rješenja. Ne treba prikrivati da ima velikih problema u funkcioniranju HDZ i SDA. A sa gospodinom Radončićem, mislim da imamo suglasje oko većine stvari i planova koji nas čekaju na euroatlantskom putu - rekao je dr. Čović, a prenosi Dnevni Avaz.

On je istaknuo da je bitno da se radi sljedećih 14 mjeseci, koliko je ostalo do izbora, a ne da se već sada vodi predizborna kampanja.

Odgovarajući na optužbe Bakira Izetbegovića da su hrvatski ministri iz Vijeća ministara spriječili potpisivanje sporazuma o Transportnoj zajednici, Čović je rekao da ne bi spekulirao o tim izjavama.

- Moj je stav da se nije smjelo dogoditi da šest mjeseci znamo za taj sastanak, a da nemamo stav. Zašto se igramo sa državom! Moramo preuzeti više odgovornosti, a kod kolega u SDA imamo nerazumijevanje što je čiji posao - rekao je dr. Čović.

On je uvjeren da će izborni zakon, kako je predložio HDZ BiH, biti usvojen i da će biti uložen veliki napor u to. Nije bitna forma, rekao je, već suština tog zakona, a to je da se ne može dogoditi da jedan narod bira predstavnike drugog naroda.

Na pitanje kako komentira stanje u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, odnosno navode da je supruga direktora OSA-e na društvenim mjrežama komentirala i iznosila državne tajne, dr. Čović je rekao da to treba ispitati i onda se „zna kako se prema tome postupa“.

On je naglasio da je dovoljno govorio o OSA-i, da sve djeluje kao jedan parasustav, koji nije u interesu države, i da se "OSA svakako treba pozabaviti ovim slučajem".


Radončić nakon sastanka s Čovićem
 

Na pitanje novinara hoće li razgovarati sa SDA, odnosno, sastati se s Bakirom Izetbegovićem kao kaolicijskim partnerom, Radončić je odgovorio:

- Sa SDA imamo o čemu razgovarati, a mislim da smo s Izetbegovićem previše razgovarali i ti razgovori su uvijek s njegove strane bili neiskreni i da ta opcija više nije moguća. Znači naša koalicija, kada su reformske stvari u pitanju je neupitna, ali susreti s njime nisu uopće potrebni - kazao je Radončić.

On je kazao i da nije zadovoljan radom Vijeća ministara BiH iako je zbog interesa Ministarstva koje vodi Ismir Jusko koje će biti ključno u europskim integracijama, do sada podržavao taj rad.

- Vijeće ministara nema predsjedavajućeg s koalicijskim kapacitetima, a kamoli s kapacitetom da nešto napravi s opozicijom ili ljudima iz RS. Mislim da je najveća odgovornost što Vijeće ministara ima manje predloženih zakona, nego sam klub SBB ili SDP-a, nego gospodin Zvizdić.

Na pitanje novinara je li Izetbegović kriv što Vijeće ministara BiH ne funkcionira jer ne kontrolira određene dijelove svoje stranke, Radončić je odgovorio: - Ne bih ja krivio Izetbegovića, držao jedinim krivcem za situaciju u državnom parlamentu činjenica da je SDA ušla s jednim brojem državnih zastupnika, danas se radi o drugim, a što otežava rad koalicije, ali stanje u zemlji je mnogo kompliciranije od toga da ga adresiramo samo na Izetbegovićevu adresu, kazao je Radončić.

Na pitanje hoće li se krajem mjeseca mogla naći na dnevnom redu prijedlog za smjenu Vijeća ministara, Radončić je kazao:  Vijdet ćemo ko je inicijator. Moja procjena je da Vijeće ministara vjerojatno može izgubiti podršku Zastupničkog doma, ali da smjena neće biti moguća u Domu naroda. Ali, i to će im biti poruka da Parlamentarna većina nije zadovoljna njihovim radom - kazao je Radončić.

Na upit novinara da li će SBB podržati HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona na Zastupničkom domu, Radončić je kazao da on još uvijek nije vidio zakon, kao ni SDA-ov, i da će se tek nakon toga izjašnjavati.

- Ja taj zakon još nisam vidio, kao ni SDA-ov. Tek kada to dođe, mi ćemo se izjašnjavati. Moramo vrlo studiozno analizirati, moram čuti eksperte kakav je gospodin Arnaut da bih mogao odgovoriti na pitanje - rekao je on.

Velika bura u javnosti se digla nakon zadnje sjednice Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije, a 25. je sastanak s Izvršnim odborom i Zajedničke komisije i rukovodstva.

Pojašnjavajući svoj stav kao i jesu li zahtjevi za smjenu predsjedavajućeg ove Komisije, Špirića, Radončić je kazao:

 - Prvo, ja sam član te komisije i mi smo mjesecima krili od javnosti da imamo ozbiljan personalni sukob u vrhu menadžmenta Obavještajne službe. Pred nama, na komisiji se vidjelo da gospodin direktor, njegov zamjenik i generalni inspektor, a sva su trojica iz tri različita naroda, čak profesionalno ne komuniciraju. Kada jedna Obavještajna služba državne razine pukne na personalnom, a kamoli na nacionalnoj razini, mi imamo veliki, veliki problem. Priča hoće li biti smijenjen gospodin Špirić, kao predsjednik Komisije, je irelevantna jer komisija radi svoj posao i mislim da je puno važnije da otvorimo pitanje o stanju unutar Obavještajne službe, devijacijama koje posluju u toj službi. Ja te devijacije već godinama osjećam  na svojoj koži, nego hoće li netko biti predsjednik komisije ili neće. Jer, i da ne bude, komisija mora tog dana, kada tu budu gospodin Zvizdić i njegova dva zamjenika, mi i menadžment, otvoriti konkretne stvari koje se događaju u toj službi, a koje ne smiju biti posao te službe. Vi možete biti osobni tjelohranitelj gospodina Bakira Izetbegovića, ali ne možete onda kao direktor OSE postati tjelohranitelj lične Bakirove politike, suština je toga - rekao je on.

Na upit novinara jesu li zaključci o sadržajnom dokumentu koji je potpisao gospodin Špirić zaista usuglašeni na sjednici Komisije, Radončić je kazao:

- Ja ću vam pokazati skandaloznu stvar. Ovo je Facebook profil Amele-Šehović-Mehmedagić, supruge koja doslovce kaže: "U odbranu Špirića su se uključili mediji pod kontrolom Fahrudina Radončića, predsjednika SBB BiH, što razotkriva strukturu koja nastoji narušiti kredibilitet i funkcionalnost OSA-e, čime bi se opstruirale brojne istrage u kojima sudjeluju službenici ove agencije". Kako supruga direktora OSE može znati za istrage i što bi se dogodilo da supruga direktora CIA-e komentira rad predsjednika komisije u Senatu ili Kongresu za nadzor rada CIA-e? Ljudi, suština je mnogo važnija. Ja uopće ne znam hoću li glasati da Nikola Špirić ostane predsjednik komisije, ali ovo je suština.


Izetbegović: Čović bi se trebao okrenuti SDA i Bošnjacima


- Trebamo očuvati stabilnost u BiH te načiniti iskorake koji su mogući, kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem s kojim u Sarajevu razgovarao o funkcioniranju koalicije.

On je naglasio da su iznijeli mišljenja o tome kako da koalicija funkcionira, da godina i pol do izbora, ne bi bila izgubljena. U svezi s trećim koalicijskim partnerom, SBB-om, rekao je da je s njima teško surađivati.

- Teško je s Radončićem imati bilo kakvu relaciju. Svaki put kad smo imali sastanak to je bilo na moj poziv, uložio sam truda, ali ima stvari preko kojih se ne može prijeći – naglasio je Izetbegović te dodao da "s obzirom na situaciju u BiH stvari ipak ne stoje tako loše".

Smatra i da bi se Čović trebao ”okrenuti onima s kojim živi, SDA i Bošnjacima”. Naveo je da kriza ima, ali da se "BiH kreće prema EU, sporo, ali se kreće".

/Republikainfo.com/ 

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna