USUGLASILI SE Čović i Dodik ruše Vijeće ministara, OSA-u proglasili neprijateljem

Izaslanstvo SNSD-a na čelu s predsjednikom Miloradom Dodikom, ujedno i predsjednikom entiteta Republika Srpska danas je u središnjici HDZ-a BIH u Mostaru razgovaralo s izaslanstvom HDZ-a BIH i predsjednikom te stranke i članom Predsjedništva BIH Draganom Čovićem.Tema sastanka bila je nastavak odlične suradnje ove dvije stranke, a predsjenik SNSD-a već prije je kazao kako je s Čovićem u Banja Luci dogovorio da "HDZ ne glasa za pitanja za koja SNSD kaže da su protiv interesa RS-a". Međutim vrlo važna tema razgovora bila je i Obavještajno sigurnosna agencija (OSA), a koja je proteklih dana bila meta kritike i Čovića i Dodika, ali i kontroverznog poteza SNSD-ovca Nikole Špirića zbog čega je SDS zatražio, a Zastupnički dom Parlamenta BiH izglasao njegovu privremenu smjenu s dužnosti Komisije za nadzor nad OSA-om zbog krivotvorenja zaključaka koje ovo tijelo nikada nije usvojilo.

"OSA je neprijateljska organizacija koja radi na štetu hrvatskog i srpskog naroda. Danas smo razgovarali o tome, a poručujem vam da Nikola Špirić neće biti smijenjen", kazao je Dodik nakon sastanka.

OSU je ponovno kritizirao i Čović navodeći da ista "ne može voditi paralelne sustave, pratiti i prisluškivati člana Predsjedništva po potrebi i zadatku".

 Naime, Čović je, komentirajući otkriveni skandal da je njegov savjetnik za sigurnost i blizak član obitelji, Dario Krezić, sudjelovao u otmici izvršenoj sa službenim vozilom hrvatskog člana Predsjedništva BiH, kazao kako Krezić ima njegovu potpunu potporu.

Čović je kazao da se radi o brutalnoj laži i namještaljci da je njegov automobil sudjelovao u otmici, tvrdeći kako u OSA-i postoji parasustav koji preko medija plasira laži.

"Ja imam vrlo jasan stav o tome kada je taj gospodin (Krezić) u pitanju i ja mu jako vjerujem. On je moj savjetnik i dok sam ja član Predsjedništva on će biti moj savjetnik za sigurnost koliko god to smetalo onima koji su htjeli naškoditi sigurnosti hrvatskog člana Predsjedništva. Do kraja stojim iza tog čovjeka, ali je činjenica da, kada god neku osobu predložimo za neko bitno mjesto u policijskoj ili obavještajnoj strukturi, istog trenutka ta osoba bude izložena pritisku kao što je konkretan slučaj", komentirao je Čović.

Inače, generalni direktor OSA-e je Osman Mehmedagić, kadar SDA.


O čemu se u ovom slučaju radi, pročitajte OVDJE.

Nadalje, i Dodik i Čović složili su se da su odnosi u BiH potpuno urušeni te da nema parlamentarne većine niti u BiH niti u Federaciji BiH. Dodik je nakon sastanka u Mostaru kazao da "Vijeće ministara ne radi svoj posao u skladu sa Ustavom, jer je to pomoćni organ Predsjedništva BiH, a ne neka posebna struktura i nema podršku iz RS-a".

Dodik je kritizirao i predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, kazavši da je "izgubio političku snagu" te da se "posredstvom Vijeća ministara i drugih institucija pokušava obračunati sa predstavnicima hrvatksog i srpskog naroda".

Na konferenciji za medije Čović je istaknuo kako su izaslanstva dvije stranke razgovarala o funkcioniranju Vijeća ministara BiH, Parlamenta BiH kao i nižih razina vlasti ali i Ustavnog suda BiH.

"Zaključili smo da sve institucije u BiH moraju funkcionirati u skladu sa Ustavom BiH. Neprihvatljivo je bilo kakvo paralelno djelovanje, a u posljednje vrijeme bili smo svjedoci da je takvih radnji bilo. Sada je važno da se u ovakvoj situaciji do izbora sljedeće godine koliko-toliko sačuvaju odnosi u zemlji zbog europskog puta BiH", izjavio je predsjednik HDZ-a BiH.

Oba predjsednika složila su se da je suradnja HDZ-a BiH i SNSD-a "na zadovoljavajućoj razini i da je primjer dobre prakse", ali da je "cilj još više ju ojačati na svim razinama vlasti i u svim segmentima".

Ne odustajemo od našeg strateškog cilja, a to je da BiH djeluje u okvirima Daytonskog sporazuma, da se riješi pitanje izbornog zakona, kanala na hrvatskom jeziku, a s naše strane problem u Vijeću ministara i da se uključe naši stavovi na razini države", kazao je Dodik naglasivši kako HDZ-ov prijedlog izbornog zakona ima podršku SNSD-a "jer je to mogućnost i da se poboljša pozicija Srba u Federalnom parlamentu.

"Zakon je nužan zbog preglasavanja i ne možemo imati sustav u kojem jedan narod bira predsjednika drugog naroda", kazao je Dodik.


Tko su HDZ-ovi i SNSD-ovi 'oficiri za vezu'?


Predsjednik SNSD-a je prije mostarskog sastanka najavio da će biti određeni i posebni suradnici koji će tu komunikaciju koordinirati, najavivši kako je jedna od tema i zajednički nastup na izborima sljedeće godine ali i da će zastupnici SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH podržati smjenu Vijeća ministara BiH.

"Činjenica je da je gospodin Čović ne samo član Predsjedništva, nego i značajno participira u organima BiH, a mi smo ovdje došli kazati da ono što rade organi BIH nije u interesu RS-a, niti može biti u inteesu bilo koga i da je to jedna potpuno nekontrolirana situacija koja ne daje dobra nikome, izuzev nekih koji odlaze po Europi i lažno pričaju i to im služi kao motiv i ništa drugo. Pričati ćemo i ostrateškim pitanjima i mislim da je vrijeme da se otvori dijalog što je bih ", kazao je Dodik novinarima u Mostaru prije početka sastanka.

Naime, ovo će značiti planove za rušenje srpske oporbe na državnoj razini, SDS-a i PDP-a te ulazak SNSD-a u Vijeće ministara, a vrlo vjerojatno i SBB-a.


(Republikainfo.com/V.S.)

Komentari:

No comment.

"Borci" za zarod

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna