PAKAO U PORTUGALU Veliki šumski požar u Portugalu, više od 60 mrtvih, proglašena trodnevna žalost

Najmanje 62 ljudi poginulo je u velikom šumskom požaru koji od subote hara središnjim Portugalom, a ozlijeđene su najmanje 54 osobe među kojima su i vatrogasci, uključujući četvero u teškom stanju, objavila je u nedjelju portugalska vlada. Izgorjela tijela pronađena su u autima, na cesti...Požar je izbio u planinskom području Pedrogao Grandea, 50 kilometara jugoistočno od Coimbre i 200 kilometara sjeveroistočno od Lisabona, u središnjem dijelu zemlje.

- Veličina ovog požara tolika je da se ne sjećamo takve ljudske tragedije - rekao je premijer Antonio Costa koji je posjetio Pedrogao Grande, planinsko područje oko 200 kilometara sjeveroistočno od Lisabona.

Istaknuo je da je ključno fokusirati se na prevenciju novih požara, s obzirom na toplinski val, jake vjetrove i manjak kiše, te upozorio da bi broj mrtvih mogao biti i veći.

 Vlada je proglasila trodnevnu žalost i vatrogascima poslala u pomoć dvije vojne bojne. Europska unija obećala je kanader. Francuska je ponudila tri, a Španjolska je poslala dva, objavile su vlasti.

Gradonačelnik Pedrogaa Grande Valdemar Alves rekao je da je situacija paklena i nezapamćena. Požar je zahvatio preko 20 sela.

Pogođeno područje tijekom noći posjetio je i predsjednik Rebelo de Sousa i izrazio sućut žrtvama.

- Situacija je nažalost netipična - rekao je. -Nije bilo moguće učiniti više od onoga što je učinjeno u smislu prevencije i hitne pomoći.

No mnogi mještani tvrde da su bili prepušteni sami sebi i da vatrogasce nisu vidjeli satima dok su im kuće gorjele.

Drugi se žale na loše upravljanje šumama i depopulaciju zabačenih sela zbog čega su mnoga šumska područja zapuštena.

 Po riječima državnog tajnika za unutarnje poslove Jorgea Gomesa, 30-ak je tijela pronađeno u automobilima, a ostali u blizini svojih vozila na cesti koja vodi prema autocesti IC8. Među žrtvama je i četvero djece.

Područje izbijanja požara u proteklo je vrijeme pogodio niz toplinskih valova popraćenih grmljavinama bez padalina. U suzbijanju požaru sudjeluje nekoliko stotina vatrogasaca. Policija je zbog sigurnosti zatvorila niz lokalnih cesta.


(Izvor: HINA/Jutarnji list/Agencije)

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna