U ZEMLJAMA EU jesu SIGURNO: Federalni lideri se hvale da su zaposlili tisuće

Federalni premijer Fadil Novalić sinoć je u razgovoru za N1 kazao da je cilj njegove Vlade da do kraja mandata otvori 50.000 radnih mjesta.On je nakon redovne sjednice Predsjedništva Stranke demokratske akcije ispričao detalje o uspjesima koje je, kako je kazao, postigla njegova Vlada u procesu zapošljavanja u tom bh. entitetu.

"Poznato je da je SDA napravila jedan reformski program i poznato je da je 80 posto tog programa prešlo u reformsku agendu. Ova tematska sjednica Predsjedništva SDA treba dati odgovore na pitanja - šta smo uradili 26 ili 27 mjeseci i šta trebamo u narednih 15 prioritetno uraditi i šta su rezultati dosadašnjeg rada, u slovima i brojkama, samo činjenice", ispričao je Novalić za N1.

Pričao je potom i o konkretnim podacima.

"Mi ne proklizavamo, mi koristimo podatke. Imamo podatke. Konačno smo vidjeli da se u 2016. godini otvorilo 8.500 obrtničkih tvrtki s najmanje jednim uposlenim. Sve to skupa dalo je rezultat od 30.500 ljudi, znamo po kojim gradovima i tvrtkama. Još samo da ovom društvu damo imena. To je u razdoblju od dvije godine. Naš cilj je 50.000 u ovom mandatu", naglasio je on.

Isto tvrdi i federalna ministrica financija Jelka Miličević. Po njezinim izjavama Federacija ruši rekorde zaposlenosti BiH. Od travnja do kraja svibnja zaposleno blizu 30 tisuća osoba tvrdi to federalna ministrica financija Jelka Miličević.

"Povećan je broj uposlenih od 1. travnja do 31. svibnja za 29.285 uposlenika. Mi u Federaciji nikada nismo imali brojku iznad 500 tisuća zaposlenih, sada je imamo. Za prvi kvartal nikada nismo imali veći izvoz, sada ga imamo. Dešavaju se pozitivna kretanja u okruženju i mi prateći ta pozitivna kretanja onoliko koliko možemo, jer smo mala ekonomija pokušavamo podupirati određene aktivnosti", izjavila je Miličević na samitu ministara financija regije u Budvi.

I dok se Novalić i Miličević hvale zaposlenošću, izvjesno je da na brojke kojima barataju uvelike utječu i poticaji za zapošljavanje sezonaca, a koji će se početkom srpnja opet vratiti na Zavod za zapošljavanje. Slično je i s obrtima, kojih je veliki broj u poljoprivredi, odnosno proizvodnji smilja, a kojima se također ne piše svijetla budućnost. Kada bi se gore spomenutima dodalo na tisuće onih koji ovih dana kupuje karte za zemlje EU, kao i onih što su već otišli, možda bi se i moglo reći da se povećala zaposlenost, ali žitelja BiH u zemljama EU. (Republikainfo.com)

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna