ČOVIĆ I KRIŠTO KOD DODIKA On im se žalio na Srbe PDP-a i SDS-a, a Čović mu obećao da hrvatski ministri neće podržati ništa što Dodik ne želi

Sastanak Predsjednika RS-a i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i člana Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, održan je u Palati Republike. U društvu s Čovićem na sastanku je nazočila i zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto.RTRS, Dodik je nakon sastanka rekao da je s Čovićem razgovarao o aktualnim temama u svezi s funkcioniranjem institucija na razini BiH.

"Zaključeno je da postoje ozbiljni problemi u funkcioniranju tih institucija, njihov kredibilitet je značajno urušen i ugrožena je Reformska agenda", kazao je Dodik.

Predsjednik Srpske istaknuo je da su problemi u funkcioniranju institucija na državnoj razini nastali zbog intertnosti vladajuće strukture, a kritizirao je i srpske predstavnike iz ostalih političkih stranaka.

"Republika Srpska na razini BiH ima lošu poziciju zbog ponašanja srpskih predstavnika na toj razini", rekao je Dodik, ponovivši da nije prihvatljivo ponašanje srpskih ministara u Vijeću ministara BiH prilikom glasanja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH.

No, za podsjetiti je da je upravo ovaj Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama KZ BiH bio prijedlog ministarstva pravde BiH gdje HDZ BiH ima prvog čovjeka, ministra Josipa Grubešu.

Također, komentirajući suradnju HDZ-a BiH i SNSD-a Dodik je kazao da je suradnja ove dvije stranke vrlo dobra te da na pojedinim pitanjima usuglašavaju pozicije, kako bi osigurali funkcioniranje institucija na razini BiH za koje je kaza da je očito da će se nastaviti zastoj u njihovom funkcioniranju.


Čović je ponovio da na razini BiH nema parlamentarne većine, da BiH kasni na europskom putu te da je zbog toga nužan početak funkcioniranja mehanizma koordinacije.

Čović je rekao da su izmjene Kaznenog zakona BiH koje je Vijeće ministara utvrdilo mimo stavova Republike Srpske nedopustive, te da "hrvatski ministri neće podržati nijedno zakonsko rješenje u kojem nisu uvaženi stavovi iz Srpske".

RS bi mogla preuzeti ingerenciju nad pravosuđem


"Republika Srpska razvija ideju koja bi mogla rezultirati preuzimanjem ustavne ingerencije nad pravosuđem u RS. Sadašnje pravosuđe na razini BiH, uključujući i Sud BiH i Tužiteljstvo BiH, nisu u funkciji Republike Srpske, njenog Ustava i javnog interesa. Treba ukinuti Sud i Tužiteljstvo i eventualno dogovoriti neku novu strukturu.
I u tom pogledu, želim kazati da se kod nas razvija jedna ideja, koja bi kasnije mogla rezultirati jednim zakonom o pravosudnom sustavu u RS kojim bi bilo ukinuto sadašnje stanje, a uvelo jedno potpuno drugo pod potpunim ustavnim ingerencijama RS, što bi značilo da bi taj sustav trebao biti promijenjen.  On nije u funkciji RS, nije u funkciji Ustava RS i nije od javnog interesa", rekao je Dodik.

Inače, sredinom siječnja Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku zbog kršenja Daytonskog sporazuma i organiziranja nezakonitog referenduma u rujnu prošle godine. Sankcije podrazumijevanju zabranu putovanja u SAD i blokiranje imovine na američkom teritoriju. Također, Dodiku je zabranjeno poslovanje s američkim državljanima, a ako se neki Amerikanac ipak odluči na suradnju s predsjednikom RS-a, i njemu prijeti 'crna lista'.

Sankcije je potvrdila i nova Trumpova administracija.

No, dobra suradnja predsjednika HDZ-a BiH s predsjednikom RS-a i SNSD-a Miloradom Dodikom nije nikakva tajna niti za to trebaju posebne "potvrde".

Naime, podsjećamo na nedavnu sjednicu Hrvatskog narodnog sabora (HNS) kada je odbijen prijedlog Josipa Perkovića, člana Predsjedništva ispred Hrvatske liste za Livno (HLL), koji je tražio nadopunu dnevnog reda s točkom 'Usvajanje Zaključka o osudi verbalnog napada Milorada Dodika na banjalučkog biskupa msgr. Franju Komaricu'.
Članovi Predsjedništva redom su odbijali dati podršku biskupu. U raspravi su se čule čak i sramotne izjave poput one da "treba izvagati što je važnije, potpora biskupu ili suradnja s partnerom Dodikom".

 

(Republikainfo.com/V.S)

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna