MODRIĆ NA SUĐENJU MAMIĆU 'Isplaćen mi je dio transfera od 21 milijun eura u Tottenham, temeljm aneksa o podjeli 50:50 koji sam potpisao s Dinamom'

Trostruki osvajač Lige prvaka i ponajbolji hrvatski nogometaš Luka Modrić danas je izašao pred sudsko vijeće Županijskog suda u Osijeku i u svojstvu svjedoka govorio o okolnostima pod kojima mu je Dinamo isplatio polovicu odštete od njegova transfera u Tottenham

 

 

Podsjetimo, riječ je o procesu koji se vodi protiv braće Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića i Milana Pernara, a valja napomenuti da je ovo prvi put da su se svi pojavili na raspravi. Štoviše, Zoranu Mamiću to je i prvi put uopće da je došao na suđenje. Modrić je svoje izlaganje počeo ovako:


 - U Dinamo sam došao kad sam imao 14 godina i ostao do 22. godine, u međuvremenu na posudbama u Zrinjskom i Interu Zaprešić. U Tottenham sam prešao za oko 21 milijun eura, a meni je bio isplaćen dio tog transfera. Do te isplate je došlo temeljem aneksa kojeg sam Dinamom potpisao 50:50. O tome sam razgovarao s gospodinom Mamićem i ni s kim drugim. Ti razgovori su počeli od prvog profesionalnog ugovora, od tada sam imao potpisan aneks o podjeli transfera. Svaki put kada bih produživao ugovor potpisivao sam anekse. Ne mogu se sjetiti jesam li potpisivao i neke druge anekse osim onih za podjelu transfera. Možda sam ih dva puta potpisao - ispričao je Modrić.

Na pitanja USKOK-ovog tužitelja Tončija Petkovića, Modrić je dalje rekao:

 - Kad sam se vratio s posudbe iz Mostar potpisao sam prvi profesionalni ugovor, a onda sam na pola godine posuđen Interu. Nisam imao menadžera kod potpisivanje prvog ugovora. Bili su prisutni roditelji, a o uvjetima sam razgovarao sa Zdravkom Mamićem i dobio sam primjerak ugovora. Ne mogu se sjetiti jesam li ga dao knjigovođi. Prvi aneks o podjeli obeštećenja potpisan je kada je potpisan i prvi profesionalni ugovor - kazao je kapetan hrvatske nogometne reprezentacije.

 - Knjigovođa mi je bila Vesna Jurajić, koja je radila u Dinamo kao knjigovođa, u računovodstvu. Ne mogu se sjetiti kako je došlo do dogovora i tko je potaknuo priču o podjeli obeštećenja. Bilo je to davno. U njemu je vjerojatno pisalo da pola transfera ide meni, a pola klubu. Mislim da nisam dobio primjerak aneksa. Ne znam zašto. Vjerojatno je bio u klubu. Mislim da je u ime kluba aneks potpisao Zdravko Mamić - rekao je Modrić.

Petković je Modriću predočio aneks od 10.7.2004. godine, na što je ovaj odgovorio da je to aneks kojeg je potpisao, ali ne 10.7.2004., nego kada je odlazio iz Dinama 2008.

 - Možda je drugi datum zato što kada sam odlazio iz Dinama novac je prema ranijem aneksu trebao ići u inozemstvo, a ja sam inzistirao da taj novac ide u Hrvatsku, pa je zbog toga potpisan taj aneks - kazao je Modrić.

 - Po tom aneksu iz 2004. novac je trebao ići meni, na račun u inozemstvu, kojeg u to vrijeme nisam imao otvorenog, nego sam ga tek trebao otvoriti kada dođe do realizacije transfera iz Dinama u inozemstvo. Ne mogu se sjetiti u čemu se razlikuje aneks kojeg sam potpisao 2008. od onog iz 2004. Ne mogu se sjetiti zašto je ugovor o profesionalnom igranju zaključen 30.6.2004., a aneks 10.7.2004. Ne mogu se sjetiti ni što je bilo s originalnim aneksom iz 2004., nakon što sam potpisao aneks 2008. - rekao je Modrić.

Nakon toga je Jadranka Sloković ponovno protestirala zbog Petkovićevih pitanja, na što ju je sudac Darko Krušlin upozorava da ne upada u riječ, no tada to čini Zdravko Mamić:

- To joj je posao da ukazuje na nezakonitost u postupanju, dva puta je rekao da je potpisao dva profesionalna ugovora i dva aneksa - rekao je Mamić. Modrić je dodao:

 - Ne mogu se sjetiti okolnosti potpisivanja aneksa o podjeli obeštećenja zaključenog uz drugi ugovor o profesionalnom ugovoru.

Nakon toga Petković mu predočava drugi aneks: - Jeste li potpisali ovaj aneks 15.12 2005., je li to primjerak tog aneksa? - pitao je državni odvjetnik.

- Prepoznajem svoj potpis i mislim da je on potpisan u vrijeme zaključenja ugovora o profesionalnom igranju. Mislim da je i ovim ugovorom, koliko se sjećam, bila predviđena isplata mog dijela obeštećenja kao što je bilo predviđeno i prvim aneksom koji je zamijenjen mojim odlaskom 2008.

Sjećate li se odredbe o vašoj obvezi da izvijestite klub o računu u banci gdje će se izvršiti vaš dio obeštećenja? - upitao je Petković.

- Radi se o istoj situaciji kao i kod prvog aneksa, koji je kasnije izmijenjen - rekao je Modrić na što Mamić ponovno upada mašući rukama i ponavljajući sve što je Modrić već rekao.

Sudac Krušlin je potom preuzeo riječ:  - Čuo sam što je svjedok rekao i to je konstatirano. Još jednom se ustanite, a da niste dobili riječ ja ću vas novčano kazniti. Ometate raspravu, zbunjujete svjedoka, pravite nered - rekao je sudac, a Mamić mu odgovorio:  - Meni visi 10 godina zatvora.

Neimpresioniran, sudac Krušlin je odgovorio: - Ja znam što vama visi, ali to vam ne daje za pravo da se tako ponašate.

Nakon toga je riječ uzela Jadranka Sloković: - Doista ni mi više ne shvaćamo što se svjedoka pita. Rekao je da je za drugi aneks postupljeno jednako kao i kod izmjene prvoga aneksa.

Modrić je dodao: - Što se tiče drugog aneksa od 15.12.2005., ne mogu se sjetiti kako se postupalo u svezi tog aneksa. Na pitanje Petkovića može li se sjetiti je li dobio primjerak ugovora o profesionalnom ugovoru od 15.12.2005., Modrić je odvratio: - Pretpostavljam da jesam. Vjerojatno je ostao u računovodstvu, kod knjigovođe.

Jeste li pri odlasku iz Dinama još nešto potpisivali u vezi podjele obeštećenja? - pitao je potom Petković. - Koliko se sjećam, nisam - odvratio je Modrić.

Jeste li po odlasku u Tottenham imali još neke kontakte s Dinamom oko podjele obeštećenja? - bilo je sljedeće pitanje državnog odvjetnika. - Da. Vezano uz dinamiku isplata koji pripada meni, jer je o tome sačinjen ugovor - rekao je Modrić.

S kime ste sastavili taj ugovor? - pitao je Petković

 - Sa Zdravkom.

Na pitanje kako je došlo do sastavljanja tog ugovora, Modrić je odgovorio:

 - Time smo temeljem građanskog ugovora kojeg sam s njim imao regulirali kome što pripada, pri čemu sam ja inzistirao da nakon toga on više nema nikakva potraživanja od mene i da raskinemo taj građanski ugovor te da se Mamić odrekne budućih potraživanja koja bi mu pripadala po građanskom ugovoru.

Petković je potom Modriću predočio dijelove iskaza danog u USKOK-u, kada je rekao da je u više navrata razgovarao s Mamićem, gdje mu je on obećao da će dobiti određeni novčani iznos od transfera, ne spominjući točno koliko.

 - Nikada to nismo stavili u pisanu formu, nego je to bilo dio usmenog dogovora između Mamića i mene - rekao je Modrić u USKOK-u, a danas na suđenju kazao da je tada vjerojatno pogriješio.

- Mislio sam da je riječ o podjeli novca između Mamića i mene temeljem građanskog ugovora kojeg smo imali, a ne o podjeli transfernog obeštećenja između Dinama i mene. Ispričavam se. Bio sam dugo u USKOK-u i vjerojatno sam pogriješio. U vrijeme kada sam s Mamićem razgovarao nije postojao pisani ugovor između Mamića i mene - rekao je Modrić u sudnici.

Petković mu je tada predočio da je na ispitivanju u USKOK-u izjavio da je nakon transfera u Tottenham sačinjen aneks između Dinama i njega o podjeli transfera, jer mu je Mamić rekao da je nužno potpisati taj aneks kako bi dobio svoj dio novca.

- Nikada nisam rekao da je aneks sačinjen i potpisan nakon mog odlaska u Tottenham. Rekao sam vam tada da se ne mogu sjetiti. Govorio sam tada o tome da mi je bio cilj razriješiti građanski ugovor između Mamića i mene i razgovarali smo isključivo o podjeli transfera između nas dvojice. To vi vrlo dobro znate - rekao je Modrić.

Na upit o tome kada je potpisao građanski ugovor odgovorio je:

- Građanski ugovor s Mamićem potpisao sam kada sam došao u Dinamo. Prvo s Agencijom, a kada sam napunio 18 godina s Mamićem. Ne mogu se sjetiti što je u njemu pisalo. Nisam se ni s kim o tome konzultirao kada sam napunio 18 godina. Mislim da nisam dobio primjerak tog građanskog ugovora. Potpisali smo ga negdje u Sesvetama, mislim kod javnog bilježnika. Zdravko Mamić je tada, mislim, imao neku funkciju u klubu, ali ne znam koju. Ili je možda bio u Agenciji. No, to se može lako provjeriti. U realizaciji transfera isplata novca išla je tako da bi nakon što Tottenham uplati Dinamu dio transfera, polovica tog dijela sjela bi na moj privatni račun, a onda bih sukladno građanskom ugovoru kojeg sam imao s Mamićem slijedile uplate Mamiću. Podizao sam novac sa svog računa i u poslovnici Hypo banke predavao njegovom bratu Zoranu ili sinu Mariju - rekao je Modrić.
(izvor: jutarnji.hr)

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna