Brian Hoyt Yee optužio Rusiju da potiče Republiku Srpsku na secesiju

Zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD zadužen za Europu Brian Hoyt Yee upozorio je da Rusija produbljuje napore kako bi izvršila "maligni utjecaj" na Balkanu, koristeći financijska i politička sredstva u pokušaju sprječavanja povezivanje te regije sa Zapadom.Yee je, govoreći pred američkim Potkomitetom za vanjske poslove, poručio da je cilj SAD da promoviraju mir i stabilnost zemljama okruženja te da su razvile više načina kako bi odvratile od "malignog utjecaja Rusije na Balkanu".

Istaknuo je da ruski napori uključuju i Republiku Srpsku i namjere ka odcjepljenju, pri čemu BiH rizikuje da postane propala država.

Brian Hoyt Yee je ocijenio da je napredak u dijalogu između Srbije i Kosova u zastoju, kao i da će stabilnost na Balkanu ostati ranjiva bez nužnih strukturnih reformi jer rastu etničke tenzije na Balkanu što je pokazalo nedavno nasilje u Makedoniji.

Upozoravajući više puta na "maligni utjecaj" Rusije, odgovarajući na pitanje ciljevima Kremlja u regiji, rekao je da je vrlo teško predvidjeti ili čitati misli ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

 

(Izvor: SRNA)

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna