Revizija Centra za uklanjanje mina BiH: Iza deminera ostaju mine, a rad BHMAC-a nitko ne kontrolira!

Od 2005. do 2016. godine 25 ljudi je izgubilo život, 24 ih je ozlijeđeno u minskim i deminerskim nesrećama. Analizom dokumentacije utvrdili smo da su se dogodile 23 nepravilnosti, jer su na površinama pronađene mine nakon deminiranja, a uvjerenja o kontroli kvaliteta izdao je BHMAC.Interna komisija

Ove šokantne navode objavili su revizori Ureda za reviziju institucija BiH u analizi učinka Centra za uklanjanje mina BiH (BHMAC) za 2016. godinu, piše Dnevni avaz.

- BHMAC nije definirao metodologiju kontrole kvaliteta pripreme projekata - naveli su revizori i dodali da je bilo "dosta projekata deminiranja nakon kojih je na terenu pronađen znatno veći broj mina".

U okviru BHMAC-a formirana je interna komisija, koja prati kontrolu kvaliteta obavljenog posla. Ova komisija, koja djeluje pri Ministarstvu civilnih poslova, ima mandat, između ostalog, da nadzire rad BHMAC-a. 

- No, komisija nije razvila metodologiju nadzora rada BHMAC-a te je u nekoliko navrata, tijekom 2014. i 2015. godine, isticala i upoznavala Kabinet ministra civilnih poslova s problemima koji su se pojavljivali u radu BHMAC-a. Događale su se razne nepravilnosti, a iz Kabineta ministra nije bilo nikakvih sankcija i reakcija - navode revizori.

Baci li se pogled na sume novca utrošenog na deminiranje, nije teško zaključiti o čemu se zapravo radi.

U posljednje tri godine, za financiranje deminiranja u BiH utrošeno je oko 113,5 milijuna KM! Novac se troši šakom i kapom, a mine se ne uklanjanju.

Također, nijedan viši referent za kontrolu kvaliteta, niti inspektor kontrole kvaliteta, niti bilo tko drugi u sustavu kontrole kvaliteta nije kažnjen za nepravilnosti i nesreće koje su se događale u prethodnom periodu.

- Definirani mehanizam disciplinske odgovornosti se ne primjenjuje ili se minimalno koristi. Do danas, bez obzira na broj nepravilnosti i nesreća, nijedna deminerska organizacija nije novčano kažnjena - utvrdili su Radivoje Jeremić i Magdalena Pejak, revizori učinka.

Dolazi se do zaključka da uspostavljena kontrola kvalitete deminiranja u BHMAC-u nije učinkovita. Šokantni su podaci da je bilo slučajeva nepravilnosti, odnosno da su pronađene mine nakon deminiranja te da su civili čak i stradali na površinama koje su, nakon generalnog izviđanja, ocijenjene kao sigurne! 

Novi rok

- Prema podacima BHMAC-a, od 2005. do 2016. godine završena su 843 projektna zadatka za deminiranje, na kojima je pronađena jedna ili nijedna mina. Uvidom u dokumentaciju BHMAC-a, podaci o broju očekivanih mina od 843 projektna zadatka postoje za 384 zadatka. Analiza dostavljenih podatka za 384 zadatka ukazuje da postoji veliki jaz između broja očekivanih i pronađenih mina na zadacima za deminiranje - uočili su revizori.

Zbog svega toga, kasnit će realizacija projekta „BiH bez mina do 2019. godine“, pa je postavljen novi rok – 2024. godina.

Obradović: Neka se bivšim menadžmentom bave Tužiteljstvo i SIPA!

Komentirajući za „Avaz“ navode revizora, Saša Obradović, vršitelj dužnosti direktora BHMAC-a, priznao je da je svjestan svih nepravilnosti te da je bivši menadžment BHMAC-a učinio brojne koruptivne radnje.

- Mi nastojimo sve nepravilnosti riješiti i svesti ih na minimum. Zaista je teško skinuti ljagu s ove institucije, jer su se raniji direktori ponašali tako da je bilo posla i za pravosudne organe. Proslijedili smo dva predmeta Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužiteljstvu BiH, pa neka se oni pozabave time - kazao je Obradović za 'Dnevni avaz'.


(Izvor: Dnevni avaz)

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna