Zakoni o povećanju akciza po skraćenoj, a ne hitnoj proceduri

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odlučili su danas da set zakona, kojima se predviđa povećanje akciza na naftu i naftne derivate te lož-ulje za 15 feninga, neće biti razmatrani po hitnoj proceduri, ali će se o njima izjašnjavati po skraćenoj proceduri. U skraćenoj proceduri zakoni prolaze komisijsku fazu donošenja uz mogućnost ulaganja amandmana.Zakone su po hitnoj proceduri podržali ranije izaslanici Doma naroda PSBiH, a povećanje prihoda od akciza, ukoliko zastupnici prihvate set zakona po skraćenoj proceduri, bilo bi korišteno za izgradnju cesta i autocesta.

Međutim, usvajanje tih zakona jedan je i od uvjeta za nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), odnosno to je uvjet da bi BiH uspješno prošla prvi pregled u okviru Proširenog aranžmana te bi joj bila doznačena tranša od oko 155 milijuna KM.

Vijeće ministara predložilo je hitnu proceduru zbog rokova definiranih u Pismu namjere s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a osim akciza trebalo je izmijeniti po hitnoj proceduri o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te o sustavu neizravnog oporezivanja u BiH.


19 zastupnika glasalo za hitnu proceduru usvajanja seta zakona o akcizama


Nakon što su zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbili da se o setu zakona o akcizama izjašnjavaju po hitnom postupku, odlučili su da će oni biti razmatrani po skraćenom zakonodavnom procesu.

Za hitnost procedure za izmjene zakona o akcizama glasali su zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović, Amir Fazlić, Nermina Kapetanović, Asim Sarajlić i Hazim Rančić, te zastupnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Borjana Krišto, Predrag Kožul, Monika Tomić i Nikola Lovrinović.

Također "za" su glasali i zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miroslav Milovanović, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Staša Košarac, Milica Marković i Nikola Špirić, kao i zastupnici Saveza za bolju budućnost (SBB) Mirsad Đonlagić, Damir Arnaut, Mirsad Isaković i Fehim Škaljić.

Protiv hitne procedure glasao je zastupnik SDA Salko Sokolović te neovisni zastupnik Senad Šepić, koji je također bio zastupnik SDA i zastupnik te stranke u Domu.

Također, zastupnici Srpske demokratske stranke (SDS) odbili su hitnu proceduru. Protiv nje su glasali Mladen Bosić, Aleksandra Pandurević, Đorđo Krčmar, Nenad Lalić i Borislav Bojić te neovisni zastupnik Jovan Vukovljak i Momčilo Novaković (NDP) koji su u koaliciji Saveza za promjene (SzP).

Za hitnu proceduru nisu bili ni zastupnici Demokratske fronte (DF) Željko Komšić, Damir Bećirević, Mensura Beganović, Maja Gasal-Vražalica i Hanka Vajzović te zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović i Saša Magazinović.

Protiv hitne procedure glasali su još i zastupnik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Zaim Backović, zastupnik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić te zastupnica HDZ-a 1990 Diana Zelenika.

Suzdržani su bili zastupnici SDA Šemsudin Mehmedović i Sadik Ahmetović, dok sjednici nisu prisustvovali Sefer Demirović (SDA) i Mirsad Mešić (SDP).

Vijeće ministara predložilo je hitnu proceduru zbog rokova definiranih u Pismu namjere s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a osim akciza trebalo je izmijeniti po hitnoj proceduri o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te o sustavu neizravnog oporezivanja u BiH.

Dodatni prihodi od akciza bili bi utrošeni za izgradnju autocesta i cesta, a ovim bi se omogućilo aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Kuvajtskim i OPEC fondom te nastavak aranžmana s MMF-om.


Mehmedović: Prilika da se u skraćenoj proceduri amandmanski djeluje


Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović je, nakon što nije prihvaćeno razmatranje izmjena Zakona o akcizama po hitnom postupku, izjavio novinarima da nije bio spreman podržati takvo zakonsko rješenje u hitnoj roceduri, s obzirom na to da nije bilo raspoloženja da se usvoji minimum zaključaka kojima bi se zaštitili građani BiH od novog vala poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

"Prema tome, prilika je da se u skraćenoj proceduri amandmanski djeluje i da se ono što smo tražili u zaključcima ugradi u zakon", kazao je Mehmedović koji je, zajedno sa Sadikom Ahmetovićem, bio suzdržan prilikom glasanja o hitnoj proceduri.

Na novinarsko pitanje očekuje li sankcije Stranke, odgovorio je da što se tiče sankcija Stranke, to njega najmanje zanima, zato što mu je, kako je kazao "važniji stav mog naroda nego mog lidera".


Pandurević: Ostat će 'sačuvani džepovi' građana


Predsjedavajuća Kluba zastupnika Srpske demokratske stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević je, nakon što nije prihvaćeno razmatranje izmjena Zakona o akcizama po hitnom postupku, izjavila novinarima da danas za građane BiH imaju dvije dobre vijesti, posebno za građane RS-a.

"Prva dobra vijest je da će ostati sačuvani njihovi 'džepovi' od onih koji neodgovorno upravljaju proračunima i javnim sredstvima i koji, kad im god nedostaje novca, zavuku ruku u džep građana ove zemlje", kazala je Pandurević.

Po njenim riječima, druga dobra vijest za građane RS-a je što su danas „konačno pale maske i SNSD je pokazao pravo lice“.

"Mislim da ste i vi bili svjedoci simbioze Staše Košarca i Šefika Džaferovića i međusobnih komunikacija i konsultacija. Jučer su 'smjenjivali' Šefika Džaferovića, a danas su u simbiozi koju smo svi vidjeli. Pokazalo se licemjerstvo i jeftino politikanstvo SNSD-a", naglasila je Pandurević.


Magazinović: Poskupljenje goriva nema nikakve prateće mjere


Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović (SDPBiH) je, nakon što nije prihvaćeno razmatranje izmjena Zakona o akcizama po hitnom postupku, izjavio novinarima kako je očigledno da je Parlament još jednom odbio pokleknuti pred pritiscima i odobriti poskupljenje goriva od 10 KM po rezervoaru.

"Tim prije, što takvo poskupljenje apsolutno nema nikakve prateće mjere, budući da je više nego očito da će takvo poskupljenje pratiti i lančani učinak poskupljenja roba i usluga", naveo je on.

Istaknuo je da, osim toga, sam pristup Vijeća ministara BiH nije bio odgovarajući, „nisu razgovarali sa zastupnicima, nisu branili svoj prijedlog, nego su to umjesto njih radili predstavnici međunarodne zajednice“.

"Narod nije glasao ni za MMF, ni za strane veleposlanike, nego za domaće političare i oni trebaju preuzeti odgovornost i braniti svoje projekte", kazao je Magazinović.


Majkić brani zakon: Udar na BiH i oba njena entiteta


Zastupnica Dušanka Majkić (SNSD) je, nakon što nije prihvaćeno razmatranje izmjena Zakona o akcizama po hitnom postupku, izjavila novinarima da je to "udar i na BiH i na oba njena entiteta i na sva tri konstitutivna naroda i njene građane".

- Ako ova odluka nije donesena, to nije samo pitanje donošenja odluke  MMF-a vezano za drugu tranšu kredita. Ovo je znak ostalim financijskim organizacijama da tako isto nastupe prema BiH", smatra Majkić.

Po njenim riječima, to što nije usvojen hitan postupak, to znači da ne može stići na odlučivanje MMF-u.

-"Skraćena ili redovna procedura su isto, jer mislim da se danas i sutra završava zasjedanje MMF-a i naši predstavnici tamo su mogli obavijestiti da je odluka donesena i da se u tom smislu odredi i MMF", kazala je Majkić.

Dodala je da je "strašno ovo što se dogodilo i da ćemo posljedice svi uskoro osjetiti".


Fazlić: Cijela država, poljoprivreda i svi građani dovedeni u tešku situaciju


Šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Amir Fazlić je, nakon što nije prihvaćeno razmatranje izmjena Zakona o akcizama po hitnom postupku, izjavio da je "to bio još jedan pokušaj da se usvoji set zakona koji bi osigurao pokretanje infrastrukturnih projekata u BiH, prije svega autoputa, koridora".

"Svi znamo što znači pokretanje ovako velikih kapitalnih objekata za BiH. Tome je prethodila rasprava o zaključcima koji su trebali, prije svega, da obezbijede jednu sigurnost poljoprivrednim proizvođačima, sigurnost građanima da do povećanja cijena goriva ne treba da dođe - kazao je Fazlić.

Dodao je da su u SDA mišljenja da povećanje cijena goriva ne trebaju snositi samo građani, nego da se i u smislu korekcije cijena od strane distributera nešto korigita.

"Zašto i oni ne bi snosili te troškove, a ne sve da ide na teret građana. Nažalost, jedan populizam, jedna politika koja ide da se dodvorimo građanima, a ne sagledava realno stanje je dovela do ove situacije", smatra Fazlić.

Upozorava da su na ovaj način cijela država, poljoprivreda i svi građani dovedeni u tešku situaciju.

"Mislim da je veća šteta što danas ovo nismo usvojili. Hoćemo li imati vremena, hoće li MMF dati još dodatni rok, to je pred nama", navodi Fazlić.

Inače, zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine po hitnom zakonodavnom postupku prihvatili su na današnjoj sjednici izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja kojim se odgađa početak zabrane uzgoja životinja radi proizvodnje krzna od 2018. godine.

Predlagač ovog zakonskog rješenja je poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Predrag Kožul koji je u obrazloženju ovog prijedloga kazao da bi se prema važećem zakonu 2018. godine trebalo zabraniti uzgoj životinja radi proizvodnje krzna, zbog čega će nekoliko tvrtki u BiH morati biti zatvorene, a radnici će ostati bez posla.

Smatra da bi odgodu ove zabrane trebala biti do trenutka kada će država biti u mogućnosti nadoknaditi štetu uzgajivačima, iznoseći podatak da se sveukupna proizvodnja krzna u BiH plasira u izvoz.

Zastupnici su danas Ustavnopravnoj komisiji vratili dopunu Zakona o upravi kojeg je predložio zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut. Njime se predlaže da se organi uprave koji ne postupe po zahtjevu PSBiH, uključujući odgovore na pitanja zastupnika i izaslanika, novčano kazne od 150 do 500 KM.(Izvor: FTV/FENA)

Komentari:

No comment.

Krive drine

Top teme

Trach

Promo

Kolumna