U Beogradu četiri zemlje dogovorile kontrolu Agrokora, Vučić neće dopustiti odliv novca

Ministri trgovine i gospodarstva iz Srbije, Slovenije, Crne Gore i BiH danas su analizirali u Beogradu stanje nastalo krizom koncerna Agrokora i mjere kojima će zaštiti potrošače i radnike zaposlene u Agrokorovim podružnicama.U priopćenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija navodi se da su učesnici sastanka, svjesni značaja koji Agrokor grupa ima za sve zemlje regije, kao i njenog utjecaja na ekonomije svake od zemalja i učešće u BDP-u, podržavajući napore koje Vlada Republike Hrvatske ulaže u stabilizaciju poslovanja sustava Agrokor, a u cilju zaštite zaposlenih i interesa svih dobavljača, donijeli nekoliko zaključaka.

- Formiran je ministarski tim koji će biti u svakodnevnoj komunikaciji u cilju razmјene informacija i poduzimanja zajedničkih aktivnosti na očuvanja radnih mjesta, interesa dobavljača i stabilnog poslovanja tvrtki iz sastava Agrokora u svakoj od pojedinačnih zemalja.

- Svaka od zemalja provodit će kontrolu financijskih i robnih tokova tvrtki vezanih za Agrokor u skladu sa zakonima koji važe u četiri države.

- Očekujemo da novi upravitelj Agrokora imenuje neovisne stručnjake za uspješno restrukturiranje firmi u sastavu koncerna.

- Očekujemo da nova uprava Agrokora na ravnopravan način tretira sve dobavljače, kako one u Hrvatskoj, tako i izvan Hrvatske.

- Izražena je spremnost za razgovore s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske u cilju iznalaženja zajedničkih rješenja za stabilizaciju poslovanja cijelog Agrokor koncerna.

Sastanku su pored Aleksandra Vučića nazočili i potpredsјednik Vlade Republike Srbije Rasim Ljajić, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović, potpredsјednik Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, ministrica ekonomije u Vladi Republike Crne Gore Dragica Sekulić i ministar ekonomskog razvoja i tehnologije u Vladi Republike Slovenije Zdravko Počivalšek.


Vučić: Nećemo dopustiti da domaće tvrtke trpe zbog Agrokora


"Srbija neće dopustiti da domaće kompanije trpe štetu zbog Agrokora", poručio je u srijedu srbijanski premijer Aleksandar Vučić na sastanku na kojem regionalne zemlje razmatraju zajedničke mjere radi zaštite Agrokorovih tvrtki na svom području.

Vučić je na početku sastanka rekao kako Srbija neće dopustiti odliv novca na štetu domaćih poduzeća, prenijeli su beogradski mediji.

“Tamo gdje ima neisplaćenih 20, 30, 40 milijuna eura, to nećemo dopustiti da se prelijeva na štetu domaćih kompanija”, rekao je Vučić, ocijenivši da su u zaštiti domaćih poduzeća “moguće određene privremene mjere pred Gospodarskim sudom”.

“Što se tiče Merkatora S, mi imamo izravan financijski ugovor sa slovenskim Merkatorom, a ne s Agrokorom. To nam daje neku vrstu neovisnosti s Agrokorom, ali u krajnjoj liniji u istoj smo situaciji”, rekao je premijer.

Na sastanku sudjeluju slovenski ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek, ministrica ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić te dopredsjednik Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, a domaćini su Vučić i srbijanski ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić.

Nakon uvodnog dijela sastanak je nastavljen iza zatvorenih varata, a vlada je nakon završetka najavila priopćenje.

U sastavu “Agrokora” posluje više od 60 poduzeća u regiji sa oko 60.000 radnika. Taj hrvatski koncern u Srbiji je vlasnik tvrtki Merkator S, Dijamant, Frikom, MG Mivela, Kikindski mlin i Nova sloga s oko 11.000 zaposlenih.

Početkom travnja Vučić je najavio da će vlada i Narodna banka Srbije pripremiti plan kako bi se osiguralo da se novac iz tvrtki povezanih s Agrokorom ne odljeva iz Srbije.


(Izvor: Republikainfo.com/HINA)

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna