DODIK SMATRA DA BISKUP KOMARICA NE SMIJE ZUCNUTI O HRVATIMA U RS-u; Hrvati iz RS-a su useljeni u srpske stanove u Hrvatskoj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je otvoreno pismo banjalučkom biskupu Franji Komarici u kojem mu poručuje da njegove "neistinite izjave ne doprinose miru i suživotu" i naglašava da se "u Republici Srpskoj poštuju temeljna ljudska prava, odnosno ljudsko dostojanstvo i pravo svakog čovjeka na slobodu i vlastiti identitet".- Poštujući najveći hrišćanski praznik - Vakrs, bio sam suzdržan da ne reagiram odmah na Vaše neprimjerene i nedolične izjave, ali vidim da se Vi ne libite zloupotrijebiti i ovaj veliki hrišćanski praznik da iznesete niz neistina i da napadnete Republiku Srpsku, u kojoj stolujete i živite bez ikakvih problema, kao i svi Hrvati, Bošnjaci i ostali građani Republike Srpske - istaknuo je Dodik u pismu Komarici, a prenosi Agencija SRNA.

Podsjetivši na "činjenicu da banjalučki biskup već duže vremena daje nedolične izjave na račun Republike Srpske, poput one da je u njoj izvršen genocid nad Hrvatima", Dodik je naglasio da se "Komarica duboko i avanturistički miješa u politiku i pri tom pokazuje njeno totalno nepoznavanje, čime ne doprinosi miru i povjerenju među narodima u Republici Srpskoj".

- Nije točno da entitet Republika Srpska znači da u njoj ne postoje drugi narodi, niti je točno da je Republika Srpska lakrdija od države kako to neodgovorno i neprimjereno običnog građanina, a kamoli biskupa Vi tvrdite. U Republici Srpskoj se poštuju temeljna ljudska prava, odnosno ljudsko dostojanstvo i pravo svakog čovjeka na slobodu i vlastiti identitet, a dokaz za to je, recimo, i podatak da su tri ministra u Vladi Republike Srpske, potpredsjednik Vlade ili predsjednik Vrhovnog suda iz reda hrvatskog naroda - podsjetio je predsjednik Srpske.

Dodik je u pismu Komarici naveo da je "Republika Srpska nastala kao želja srpskog naroda za slobodu, da živi zajedno s drugima i dijeli mir i tu slobodu, a uređena je Daytonskim sporazumom i ima svoj Ustav, zakone i demokratski izabranu vlast".

- Vi ste, u najmanju ruku, ophrvani mentalitetom isključivosti dok ste smogli snage da iznesete teške neistine kako u Republici Srpskoj za Hrvate 'nema kruha, nema zraka'...!? Moram biti iskren i kazati da još nitko do sada nije smogao snage da takav pamflet podmetne ovdašnjoj javnosti, ali Vi, nažalost, jeste i to za Vaskrs. Ali, to nije sve.

I u Vašem vapaju o sve manje katolika u Republici Srpskoj, odnosno Banja Luci, Vi ste zatvoreni u sebe, dobrim dijelom izbjegavate istinu, dok Vam nije palo na pamet da je, recimo, većina Hrvata s prostora Republike Srpske useljena u neki od 50.000 udobnih stanova i kuća Srba protjeranih iz Zagreba, Dubrovnika, Splita, Karlovca i ostalih gradova u Hrvatskoj - naglasio je predsjednik Srpske.

On je podsjetio da je Republika Srpska svakom Hrvatu i Bošnjaku povratniku u Srpsku vratila stan ili kuću, ali da, nažalost, Hrvatska to nije učinila, iako je bila obvezna.

- Razlog za to je dobrim dijelom zbog međunarodne zajednice koja se oglušila na to, ali i zbog Vašeg upornog angažmana na dezinformiranju međunarodne zajednice o položaju izbeglih Srba i statusu njihove imovine u Hrvatskoj na Vašim nerijetkim putovanjima po svijetu. Prema Vašim dosadašnjim javnim istupima, zaključio sam da uglavnom nastupate jednostrano, govoreći samo o položaju katolika, odnosno Hrvata, a skoro nikad se niste oglašavali i zalagali za jednaka prava svih - naglašava se u pismu.

Predsjednik Srpske smatra da je zanimljivo da "Komaričin pamflet o ugroženosti Hrvata u Republici Srpskoj dolazi u vrijeme kada podaci hrvatskog Ministarstva uprave govore da je s popisa birača u Hrvatskoj izbrisano 67.496 hrvatskih građana srpske nacionalnosti".

- To Vam nije palo na pamet da komentirate - konstatirao je Dodik u pismu, podsjetivši Komaricu da "nas svete hrišćanske knjige uče da govorimo istinu i samo istinu i da poštujemo velike praznike".

- Nažalost, Vi ne poštujete ni jedno ni drugo što smo vidjeli i ovog Vaskrsa, odnosno Uskrsa. Mi preko Vaših ovakvih nastupa ne možemo olako prijeći, zato i ukazujem na Vaše propuste koji ne doprinose miru i suživotu svih na ovim prostorima, a Bog ako hoće neka Vam prašta - poručio je predsjednik Srpske u pismu upućenom banjalučkom biskupu Komarici povodom njegovih medijskih istupa u kojem je iznio niz optužbi na račun Republike Srpske i položaja Hrvata u tom entitetu./Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna