ŽALBENI POSTUPAK HRVATSKE ŠESTORKE Jadranko Prlić: Vijeće je propustilo utvrditi istinu

Danas je pred Žalbenim vijećem haškog suda počelo iznošenje žalbe u predmetu IT-04-74, poznatijim kao 'Prlić i ostali' protiv šestorice nekadašnjih najviših političkih i vojnih dužnosnika Herceg- Bosne, Jadranka Prlića, Milivoja Petkovića, Slobodana Praljka, Brune Stojića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića. Žalbeni postupak trajat će do 28. ožujka, a svaka od obrane ima dva sata za izvođenje žalbene argumentacije, a isto vrijeme pobijanja ima i tužiteljstvo.



Prvi dan žalbenog postupka počeo je jednosatnim izlaganjem prvooptuženog dr. Jadranka Prlića te potom jednosatnim izlaganjem njegovog odvjetnika Douglasa Stringera.

Između ostalog, Prlić je iznio nekoliko argumetana i dokaza koji bi trebali srušiti tezu o udruženom zločinačkom pothvatu, znatno smanjiti kazne kao i potpuno osloboditi od optužbi navedenu šestoricu. Dobro je podsjetiti da general Slobodan Praljak traži ponavljanje suđenja.

Donosimo najkraće crte iznošenja žalbene argumentacije Jadranka Prlića, a koje je prenio Hrvatski medijski servis (HMS):

"Tuđman u kontinuitetu, bez obzira na sudionike, interni krug, međunarodne predstavnike, muslimane ili Hrvate iz BiH govori identično, podupirući nezavisnost Bosne i Hercegovine, izjašnjavajući se protiv promjene granica, za suradnju s muslimanima, protiv rata, odbija pripojenje Hercegovine, što mu nudi Izetbegović…Prvostupanjsko vijeće je odbilo utvrditi da su spomenute hrvatske zajednice nastale kao oblik organizacije unutar stranke sa svrhom obrane tijekom 1991 godine u uvjetima raspada Jugoslavije. Republička vlada ( BiH) nije spriječila napade na Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine niti je bila u stanju organizirati obranu zemlje, što priznaje Izetbegović. U trenutku kada je počeo rat mi nismo imali vojske uopće, rekao je, između ostalog Prlić.

Herceg Bosna je bila za Bosnu i Hercegovinu

Herceg-Bosna je bila za Bosnu i Hercegovinu, protiv prekrajanja granica i za suradnju s muslimanima – izjavio je Prlić pred Žalbenim vijećem Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu.

Bivši predsjednik Vlade Herceg-Bosne  ustvrdio jeje kako je Raspravno vijeće u prvostupanjskom postupku propustilo uzeti u obzir na desetine citata iz službenih transkripata u kojima stoji kako je “Herceg-Bosna bila za Bosnu i Hercegovinu, protiv prekrajanja granica i za suradnju s muslimanima”. Također je ustvrdio kako je vijeće zanemarilo i niz činjenica te dokaza koji obaraju teze o udruženom zločinačkom poduhvatu.

– Vijeće Haaškog suda pogrešno je utvrdilo kriminiziranu namjeru Herceg-Bosne. Politički karakter HZ HB je potvrđen, da se radi o stranačkom udruživanju. Zanemareno je da je HDZ BiH u čijem okviru su formirane zajednice, uvijek bio za nezavisnost BiH i jednakopravnost hrvatskog naroda – izjavio je Prlić, napomenuvši kako se u dokumentima HZ HB nigdje ne spominje Banovina Hrvatska, premještanje stanovništva, bilo kakav oblik diskriminacije, ništa u suprotnosti sa ženevskim konvencijama.

–  Svi javni nastupi, rasprave i interni sastanci bili su posvećeni punom poštivanju međunarodnog humanitarnog prava i da se na sve utječe da ih poštivaju. Nije bilo govora o premještanju stanovništva. Svi humanitarni konvoji su propuštani – rekao je bivši predsjednik Vlade Herceg-Bosne i kasnije Vlade F BiH.

Dodao je kako je za vrijeme njegova djelovanja u vladama BiH bio osiguran povrat svima koji su napustili domove,

– Evakuacije su vršene zbog potencijalnih humanitarnih katastrofa i napada Armije RBiH, potpomognutih mudžahedinima. Herceg-Bosna je jamčila povratak imovine pravim vlasnicima i usvojene su mjere da se svi moraju vratiti u domicilna mjesta. U Herceg-Bosni je bio zabranjen promet nepokretnosti uopće – rekao je Prlić.

Brojne odluke o kažnjavanju teških kaznenih dijela

Dodao je kako su na sjednicama tadašnje vlade HZ HB donesene brojne odluke o kažnjavanju svih teških kaznenih dijela, te je spomenuo akciju „Pauk“ u kojoj su, kako je naveo, uhićeni desetci osoba.

– Kažnjavanje tih osoba bilo je na pravosudnim institucijama, a sve te institucije su kasnije ušle pod okrilje Federacije BiH – naglasio je Prlić.

Naglasio je i kako je formiranje Hrvatske Republike Herceg-Bosne bio izraz prilagođavanja mirovnom planu o uniji triju republika.

– Prvostupanjsko raspravno vijeće nije primijetilo ni dogovor muslimana sa srpskom stranom o raspadu BiH ni to kako su oni proglasili muslimansku republiku Bosnu – kazao je Prlić.

Inače, kako Republika podsjeća, o sudbini hrvatske šestorke odlučit će Žalbeno vijeće u sastavu: Carmel Agius, predsjedavajuži Žalbenog vijeća te sudci Liu Daqun, Fausto Pocar, Theodor Meron i Bakone Justice Moloto.

 


(Republikainfo.com/HMS)


Komentari:

No comment.

Krive drine

Top teme

Trach

Promo

Kolumna