Prlićev odvjetnik Michael Carnavas: Ovo nije bilo pravično suđenje, iskonstruirala se lažna priča, sud se ponašao bijedno

Nakon izlaganja argumentacije od strane Jadranka Prlića, njegov odvjetnik Michael Carnavas istaknuo je da je Raspravno vijeće u "potpunosti i proračunato ignoriralo i zanemarilo dokaze obrane i optuženih"."Prvostupanjsko vijeće imalo je niz sustavnih pogrešaka, selektivno se oslanjalo na dokaze, zanemarilo relevantne dokaze i pogrešno primjenilo međunarodno pravo. Mi smo iznosili dokaze i argumente, a oni su imali 24 mjeseca da napišu presudu i potpuno i bezočno su ignorirali Prlićevu obranu. Mi trebamo braniti međunarodne pravne standarde, a ovaj sud to čini na potpuno bijedan način", kazao je u svom izlaganju Prlićev odvjetnik.

On je upitao kakva je svrha Ujedinjenih nacija koje financiraju obrane optuženih, jer oni sami ne mogu financirati obranu, a onda se, kako je naglasio, ta ista obrana u potpunosti ignorira pred haškim sudom, izvodi iz konteksta te se biraju detalji kako bi se zamišljeni scenarij uklopio u željenu priču, navodeći i čestu diskreditaciju Prlićevih svjedoka gdje je, kako je kazao, ukoliko svjedok samo i kaže da je poznavao optuženog, sud ocijenjivao da je isti pristran ili nekredibilan.

Obrativši se sudcima Žalbenog vijeća Carnavas je kazao: "Sada ste suočeni s dvojbom, a jer nema obrazloženja mišljenja u odlukama presude i jer se radi samo o tvrdnjama, da pregledate 52.967 stranica i transkirpata 818 pismenih odluka, 5.926 usvojenih odluka da biste vidjeli je li Prvostupanjsko vijeće, uistinu, na primjeren način sve procijenilo. Šokantno i skandalozno je da je Prvostupanjsko vijeće pogrešno utvrdilo da je postojao udruženi zločinački pothvat, iako su i sami zbunjeni i ne znaju što je to, i nisu uzeli u obzir da je Hrvatska republika Herceg-Bosna formirana na osnovu međunarodnih mirovnih pregovora, nego su zaključili d je to 'samo kontiunitet udruženog zločinačkog pothvata'. Što su to Hrvati radili, a to ne rade i drugi - to su uostalom radili i bošnjaci, morali su se sami snalaziti, braniti i organizirati".

Carnavas je nastavio s kritikama prema Prvostupanjskom vijeću te nekoliko puta ponovio da je potpuno ignoriralo dokumentaciju obrane, činjenice kako je formirana Herceg-Bosna ali je išao i korak dalje kazavši kako su "iskonstruirali lažnu priču, a ta je da je Prlić bio na vrhu ogromne moći i da je na tom položaju dalo ulog za udruženi zločinački pothvat pri tom ne uzimajući u obzir suradnju između Hrvatske i BiH, Tuđmana i Izetbegovića nakon proglašenja neovisnosti BiH".

Odvjetnik Jadranka Prlića je na kraju svog izlaganja zaključio: "Ovo nije bilo pravično suđenje i to su pogreške koje se ne bi trebale očekivati na jednom međunarodnom sudu i suđenju za koje su pripreme trajale 5 godina".
Inače, šestorica bh Hrvata - Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić osuđeni su 2013. na ukupno 111 godina zatvora, odnosno, na zatvorske kazne od 10 do 25 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja i teška kršenja Ženevske konvencije u ratu u BiH, a najteža kvalifikacija je vođenje i sudjelovanje u "udruženom zločinačkom pothvatu".

(Republikainfo.com/V.S.)

Komentari:

No comment.

Krive drine

Top teme

Trach

Promo

Kolumna