VUČIĆ DODIKU NATRLJAO UŠI Nedavno zagovarao referendum o odcjepljenju, a sad kaže da ga neće biti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik večeras je, u programu sarajevske televizije Face, rekao da "u Republici Srpskoj sigurno neće biti bilo kakve secesije ili otcjepljenja Republike Srpske"."Referenduma neće biti i to znaju svi", rekao je Dodik, naglasivši da on poštuje teritorijalni integritet BiH. 

Dodik objašnjava da je razgovarao sa važnim dužnosnicima te ponovio da referenduma o secesiji Republike Srpske neće biti.

"Referenduma o secesiji neće biti i to znaju svi oni koji mene napadaju i žele me proglasiti krivim. Politički stav moj i moje partije (SNSD) daleko je od toga plana. Na dnevnom redu Republike Srpske nije secesija ili bilo kakvo odcjepljenje", izričit je Dodik u emisiji sarajevske televizije Face.

Dodik je rekao i da nije zadovoljan stanjem u BiH i krizama, ali da se sva otvorena pitanja, kako je kazao, trebaju rješavati dijalogom.

Inače, ovo je još jedna u nizu dijametralne promjene Dodikovih stavova i izjava, a ova posljednja, nešto pomirljivija no inače, dolazi nakon njegovog sastanka sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem u Istočnom Sarajevu.

Podsjetimo, Milorad Dodik je već krajem prosinca prošle godine, tek prije nešto manje od tri mjeseca, najavio da će "RS sljedeće godine (2017.) izaći na jedan vrlo važan referendum za njenu budućnost".

Dodik je tada medijima rekao da će o tome "kasnije upoznati javnost", te da će "prethodno pokušati okupiti sve srpske političke snage jer smatra da nitko u RS-u nema pravo biti izvan odlučivanja o važnim pitanjima".

On je naveo da je referendum pravo Republike Srpske o kojem više nema razgovora, te da se pripremaju izmjene zakona kako bi organizacija referenduma bila još lakša.

"Hoćemo li upotrijebiti referendum? Hoćemo, kad god bude prilike i ocjene da bi trebalo. Ovaj narod se mora naviknuti na izlauak na referendum. Da nismo imali referendum, mnogi bi razumjeli da smo slabi i nejaki, a sa referendumom smo jaki i važni. Neki ne odustaju od rasprava o tome, ali neka misle što hoće. Referendum je izraz našeg opredijeljenja, legitiman i pravičan", rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a je rekao kako smatra da će i "oporba sada biti uz njega i referendum o odcjepljenju, zbog toga što je došlo do promjene na političkoj sceni pobjedom Donalda Trampa na izborima u SAD-u". Dodik smatra da je oporba bila suzdržana zbog očekivanja pobjede Hillary Clinton, te mogućeg kažnjavanja RS-a zbog referenduma o Danu RS-a.

"Vjerojatno će u priču o referendumu ući i ovi iz SDS-a jer su izgubili svoje mentore, a to su Amerikanci. Ova će im veleposlanica vrlo brzo otići", rekao je tada Dodik.

No, potvrdilo se da ništa nije istina od onoga što je Dodik kazao krajem prošle godine - aktualnoj američkoj veleposlanici potvrđen je mandat i ostala je na dužnosti u BiH, Dodik nije otišao na inauguraciju Donalda Trumpa jer mu SAD nisu odobrile vizu, čak što-viđe, nametnute su mu sankcije zbog održavanja referenduma o Danu RS-a.

(Republikainfo.com/T.H.)

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna