SDA osudila kaznene prijave protiv časnika Armije i poručila: Žalite se Hrvatima u BiH, oni su na ključnim pozicijama u Tužiteljstvu i ministarstvima

Stranka demokratsek akcije reagirala je na informaciju da je u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske podnesena kaznena prijava protiv 16 visokih časnika Armije BiH zbog zločina nad Hrvatima u BiH. Međutim, u istom kontekstu u javnosti su se pojavili još neki popisi visokih časnika i pripadnika Armije BiH, no ono što je činjenično je da su, za sada podnesene, prijave samo protiv 16 osoba.

 

Ovu skupnu prijavu podnijele su udruge proistekle iz Domovinskog rata, državljani Hrvatske ali i BiH, kao i članovi obitelji žrtava kao i same žrtve.


SDA: U BiH tražite pravdu - Hrvati su ministri pravde kao i glavna tužiteljica


Stranka demokratske akcije najoštrije je osudila, kako su istaknuli, "politikantski pokušaj nekolicine udruga Domovinskog rata iz BiH, čiji su predsjednici iskoristili činjenicu da su ujedno i državljani Republike Hrvatske te početkom ožujka podnijeli Glavnom državnom odvjetniku RH Dinku Cvitanu prijavu protiv 16 uglednih oficira Armije Bosne i Hercegovine".

"Ovakva politički motivirana i pravno potpuno neutemeljena diskreditacija branitelja Bosne i Hercegovine nema nikakvo uporište u činjenicama – nisu pripadnici Armije Bosne i Hercegovine ratovali u Hrvatskoj devedesetih. Ako ćemo ulaziti u tu problematiku, otvorit ćemo i pitanje samopozvane unilateralne vojne akcije RH u BiH.

Pravni sustav Bosne i Hercegovine je okvir u kojem Hrvati u našoj zemlji itekako mogu tražiti pravdu za svoje žrtve – i državno ministarstvo pravde, i federalno ministarstvo pravde, pa i vršitelj dužnosti Glavnog tužitelja dolaze iz reda hrvatskog naroda.

Očitoe se ovdje radi o pritisku na institucije Bosne i Hercegovine nakon što je jesenas u Orašju uhićena grupa pripadnika HVO. BiH ne podliježe pritiscima na svoje pravosudne institucije  – institucije BiH su dužne procesuirati svaki zločin počinjen na njenom području, bez obzira o kome se radi", priopćeno je iz SDA BiH.

Protiv koga su podnesene prijave


Kako se navodi u kaznenoj prijavi, podnesenoj DORH-u 2. ožujka 2017., ista je podnijeta zbog zločina protiv čovječnosti iz članka 90. Kaznenog zakona i ratnog zločina iz članka 91 Kaznenog zakona protiv:

1. Sefera Halilovića, prvog zapovjednika Armije BiH u funkciji kao načelnika Glavnog štaba Armije R BiH;
2. Jovana Divjaka, zamjenika načelnika, pomoćnika načelnika Glavnog štaba Armije R BiH;
3. Vehbije Karića člana štaba Vrhovne komande Armije RBiH;
4. Envera Hadžihasanovića zapovjednika 3. Korpusa Armije RBiH;
5. Selme Cikotića, zapovjednika Operativne grupe Zapad Armije R BiH (Bugojno, Uskoplje, Novi Travnik) i načelnika štaba komande 7. Korpusa Armije R BiH;
6. Asima Koričića zapovjednika 37. muslimanske lahke brigade, 3. Korpusa Armije R BiH;
7. Sakiba Mahmuljina, zapovjednika odreda El mudžahid u sastavu 3. Korpusa;
8. Amira Kubure, zapovjednika 7. muslimanske brigade u sastavu 3. Korpusa Armije BiH;
9. Šerifa Patkovića, zapovjednika 2. bataljona, 7. muslimanske brigade, 3. Korpusa Armije R BiH i zapovjednika 7. muslimanske brdske brigade, 3. Korpusa Armije BiH;
10. Džemala Merdana, zamjenika zapovjednika 3. Korpusa;
11. Ramiza Drekovića zapovjednika 4. Korpusa, Armije R BiH;
12. Salka Gusića, zapovjednika 6. Korpusa Armije R BiH;
13. Enesa Kovačevića zapovjednika 44. brdske brigade Armije BiH;
14. Bakira Alispahića, ministra unutarnjih poslova R BiH i načelnika Centra službe bezbjednosti;
15. Fahrudina Agića zapovjednika 317. brigade Armije R BiH;
16. Midhata Cerovca, zapovjednika 7. brigade, 4. Korpusa Armije R BiH;


Činjenice i špekulacije


Prijave su podnesene protiv 16 osoba, no u medijima su se pojavili i nepoznate liste osoba, a što ne odgovara i činjenicama. Naime, za sada je činjenica samo da je službeno prijavljeno navedenih 16 visokih časnika Armije R BiH. Na jednom od popisa koji su se pojavili u medijima je i ime generala Nedžada Ajnadžića. 

On je u izjavi za N1 kazao: "Na jednom popisu me ima, na drugom nema. Molim susjednu prijateljsku Republiku Hrvatsku da mi kaže koji je popis validan ako je ova informacija točna, i ako žele razgovarati sa mnom, rado ću im se odazvati".

Na nepotvrđenom popisu je i ime generala Atifa Dudakovića, zapovjednika 5. korpusa Armije RBiH. Dukaković je u izjavi za Dnevni avaz kazao da je ogorčen te da je posrijedi politička igra.

"Vjerojatno je po srijedi politička igra, jer 'po potrebi si saveznik a po potrebi neprijatelj'. Kao bivši zapovjednik Zajedničkog zapovjedništva Vojske Federacije BiH, u kojoj su bili i Hrvati i Bošnjaci, prošao sam sve domaće i mađunarodne provjere i nikada nije bio išta sporno u vezi s njegovom ratnom ulogom. Ja nisam ratovao ni protiv Hrvata, ni protiv Srba, već neprijatelja moje zemlje. Ja sam za to da se provjere svi koji su činili zlo i da budu kažnjeni, ali ne treba se igrati s tako proizvoljnim ocjenama. Čemu sve ovo, čemu proizvodnja neprijatelja", kazao je Duadović, uvjeren da "cijela ova priča ima debelu političku pozadinu".

Međutim, niti protiv Dudakovića niti protiv Ajandžića prema DORH-u nije upućena kaznena prijava

No, Sefer Halilović i Jovan Divjak, čija imena se nalaze na kanenoj prijavi, za N1 su komentirali "da je ovdje riječ o infromacijama na bazi spekulacija" te da ih "nitko nije kontaktirao u svezi s ovim".

Prema načelu univerzalne jurisdikcije koja vrijedi za predmete ratnog zločina, Hrvatska može pokrenuti istragu i eventualno podići optužnicu i protiv građana druge države za zločine koji nisu počinjeni na njenom teritoriju, no prije toga Tužiteljstvo BiH o tome treba obavijestiti i sačekati njihovu reakciju, pojašnjava za N1 iz Tužiteljstva.

Iz Tužiteljstva BiH potvrdili su da pomoć u istrazi nije zatražena niti bilo kakva razmjena podataka.

"Tužiteljstvo BiH nadležno je za procese za ratne zločine koji su počinjeni u BiH, kada su osumnjičeni ili optuženi državljani BiH i nalaze na teritoriji BiH", navode iz Tužiteljstva BiH.


DORH mora otvoriti istragu i ocijeniti postoje li elementi za podizanje optužnice


Kako Republika doznaje, DORH uskoro mora postupiti po kaznenoj prijavi, pokrenuti istragu i utvrditi postoje li osnovane sumnje za podizanje optužnice protiv navedenih časnika Armije BiH. Također, prilikom istrage o podignutoj prijavi, postoji mogućnost i uzimanja iskaza od navedenih, osumnjičenih osoba ili u BiH ili u susjednoj Republici Hrvatskoj, a ukoliko isti budu dostupni.


(Republikainfo.com/V.S.)
Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna