Mostarska pravda izvojevana u Konjicu: Odbačena tužba Vesne Milas protiv Dnevnog lista

Afera javne prodaje stana u Općinskom sudu Mostar – slučaj Kata Šarić – mogla bi, barem sudeći prema najavama obrane, imati svoj potpuni obrat.Kako doznaje Pogled.ba,  Općinski sud u Konjicu odbio je tužbu sudske asistentice – daktilografkinje Vesne Milas, koja je na javnoj dražbi u mostarskom Sudu, gdje i radi, i to kao jedini kandidat, Katin stan u Vukovarskoj ulici od 52 kvadrata, procijenjen na više od 50.000 KM, kupila za samo 25.000 KM, protiv Dnevnog lista Mostar, novinarke Valerije Ćorić i urednika Darija Lukića, koje je, inače, zastupao mostarski odvjetnik Nino Gvozdić.

Naime, daktilografkinja je smatrala da je oklevetana medijskim napisima o tom slučaju, te je zbog toga tražila naknadu za duševne boli u iznosu od 6.000 KM. Taj predmet je radi objektivnosti postupka ustupljen na suđenje u Konjic, gdje je, na posljednjoj raspravi i sama tužiteljica djelomično odustala od spašavanja svoje časti, tako da je svoj novčani zahtjev za naknadu štete zbog pretrpljenih duševnih bolova, smanjila na mizerniji novčani iznos od 1.500 KM. No, prema ovoj nepravomoćnoj presudu, gdje nisu vidjeli ništa sporno u pisanju ovog lista, sada će Vesna Milas sama morati platiti sudske troškove u iznosu od 1350 KM. Ima pravo na žalbu Županijskom sudu u Mostaru, ali i odvjetnik Gvozdić 'kuje' svoje planove.

- Tražit ću obnavljenje cijelog ovršnog postupka i javne prodaje, jer Vesna Milas nije mogla biti sudionik te dražbe. Naime, ona je kao sudski asistent sudjelovala u prethodnoj fazi tog postupka, kada je i bio odbačen Katin prigovor o spriječavanju  prodaje. Ovu vrlo bitnu činjicu, koju Kata kao neuka stranka nije uočila,  ignorirali su i, pa i po svojoj službenoj dužnosti, prvo općinski, pa županijski i konačno ustavni suci, što je, unatoč alarmirajućim novinskim natpisima i protestima građana, imalo za posljedicu ljetošnju deložaciju- kaže odvjetnik Gvozdić. Daktilografkinja u 'behutu'Kako je Pogled. ba pisao, zanimljivo je kako je kao svjedok optužbe saslušan i sudac koji je prvi odbacio prigovor Kate Šarić, koja se protivila prodaji stana. Kako je bilo i očekivano, on je svjedočio u korist svoje radne kolegice Vesne Milas, koja, navodno, poslije medijskih natpisa nije bila sposobna normalno obavljati svoj posao.

Sudac je pred sudom u Konjicu doslovno izjavio : „Kolegica je u periodu objavljivanja novinski tekstova bila u nekom behutu, zamišljena“.
On kao sudac, nije čitao objavljene članke, ali ih je ipak komentirao na način kako je imao „osjećaj da je javnosti prezentirano da je to nezakonito uzeto“.
U svom svjedočenju nije istaknuo činjenicu da je kao sudac odbacio prigovor Kate Šarić, niti je pokušao objasniti zašto je do toga došlo.

Inače, Zakon o zaštiti od klevete predviđa odgovornost počinitelja i za štetu nanesenu pravnoj osobi – dakle Općinskom sudu Mostar, na čiji rad se odnosila kritika iznesena u objavljenim tekstovima. Međutim, ovaj sud kao pravna osoba nije zatražio zaštitu zbog iznošenja navodno neistinitih činjenica.  Sudac – kao svjedok je izjavio i da on ne zna da li se i na jednom kolegiju suda raspravljalo o napisanim tekstovima, što znači da Općinski sud Mostar nije zauzeo nikakav stav o pisanju u smislu da li se radilo o nezakonitim radnjama.
 
- U spornim tekstovima se nije radilo o iznošenju činjenica koje bi davale ocjenu zakonitosti ili nezakonitosti prodaje stana. Činjenice su se odnosila na nemoralnost djelatnice Suda koja koristi povlaštene informacije da bi stekla određenu imovinsku korist – kupnja stana u pola cijene- smatra obrana.
 

Oglasna ploča


Nepovoljan ishod za djelatnicu Suda Vesnu Milas, s obzirom na okolnost da je, kako javno tvrdi odvjetnik Gvozdić, više nego očigledno za kupnju stana doznala, radeći kao daktilograf, a ne čitanjem „s oglasne ploče“, kako je tvrdila na saslušanju u Konjicu, može dovesti do potpunog preokreta u korist umirovljenice Kate Šarić, majke dvoje nezaposlene djece.
Naime, kako vjeruje, takva pravosnažna presuda bi značila mogućnost obnove postupka javne prodaje. To opet znači do oduzimanja stana Vesni Milas i vraćanja stana u vlasništvo Kati Šarić, koja već dulje vrijeme iz revoltna prema nepravdi odbija preuzeti novac preostao od onih uplaćenih 25.000 KM.

Zašto Kati pripada preostalih oko 15.000 KM?

Zato što je samo 10.000 KM bilo dovoljno da se podmiri njezin dug. Javna prodaja stana je bila nepovoljniji način izmirenja duga, od drugih pravnih mogućnosti, na koje je Sud, tvrdila je Kata- nije upozorio, iako je imao zakonsku obvezu.

- Zaklala se krava da bi se ispekla samo jedna šnicla, izjavila je novinarka Valerija Ćorić na pitanje svog pravnog zastupnika u sudnici u Konjicu. Ova novinarka zaokupirana temom socijalne pravde razočarana je neaktivnošću sudova da dijele istinsku pravdu. Prema njezinom mišljenju, bilo kakvo provjera ispravnosti rada sudova je izostala, unutar pravosudnih institucija, iako je javno mnijenje, kako ističe, u potpunosti osudilo postupanje Vesne Milas.

- Nije li predstojeća presuda Općinskog suda Konjic dokaz da mostarska pravda nikada i ni u kojem slučaju, ne može biti ostvarena u samom Mostaru, što može značiti i lošu ocjenu rada Općinskog suda Mostar? – pita se odvjetnik Nino Gvozdić, otvarajući brojne dileme oko općeg stanja u bh. pravosuđu.

(Izvor: Robert Soldo/Pogled.ba)

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna