Zapovjednici Vukovara traže istragu o ubojstvima, kriminalu i pljački u ratnom Vukovaru

"U toj apsurdnosti, najapsurdnije je što i sada – kao jedina državna istina o obrani Vukovara – ostaje sramotno izvješće koje je u prosincu 1991. sastavila Državna komisija u sastavu Josip Manolić (predsjednik komisije), predstojnik Ureda za zaštitu ustanog poretka Republike Hrvatske, dr. Milan Ramljak, predsjednik Vlade, Gojko Šušak, ministar obrane, Ivan Vekić, ministar unutarnjih poslova, Zdravko Mustač, zamjenik Stjepan Herceg, savjetnik u Uredu Predsjednika Republike Hrvatske", pišu nekadašnji zapovjednici obrane Vukovara.Nekadašnji zapovjednici obrane Vukovara Tomislav Merčep, Mile Dedaković-Jastreb, Branko Borković-Mladi Jastreb i Marin Vidić-Bili, povodom Dana sjećanja na žrtvu i pad Vukovara, uputili su priopćenje aktualnoj vlasti i mjerodavnim institucijama u susjednoj Hrvatskoj u kojem traže istragu o ubojstvima, pljački i kriminalu u Vukovaru 1991.


Isto prenosimo u cijelosti:


"U toj apsurdnosti, najapsurdnije je što i sada – kao jedina državna istina o obrani Vukovara – ostaje sramotno izvješće koje je u prosincu 1991. godine sastavila Državna komisija u sastavu Josip Manolić (predsjednik komisije), predstojnik Ureda za zaštitu ustanog poretka Republike Hrvatske, dr. Milan Ramljak, predsjednik Vlade, Gojko Šušak, ministar obrane, Ivan Vekić, ministar unutarnjih poslova, Zdravko Mustač, zamjenik Stjepan Herceg, savjetnik u Uredu Predsjednika Republike Hrvatske.


1. Obrana Vukovara bila je samostalno organizirana, bez naputka iz Zagreba. Na takvu situaciju je u velikoj mjeri utjecao tadašnji iznimno nepovoljan politički i sigurnosni položaj Republike Hrvatske, koja je bila međunarodno nepriznata i izložena srbijanskoj oružanoj agresiji, a nije imala ni vojsku zbog nedostatka oružja i zakonskih pretpostavki.


2. Stoga smo se mi zapovjednici i branitelji Vukovara tijekom obrane rukovodili objektivnim sagledavanjem situacije i poštenom odlučnošću da svi stanovnici istočne Slavonije i zapadnog Srijema trebaju sudjelovati u obrani. U tome smo uspjevali zahvaljujući snazi volje i usprkos tome što se dio naših državljana priključio srbijanskoj agresiji.

 

3. Tada je u državnim insititucijama Republike Hrvatske donosen niz u svakom pogledu pogrešnih političkih i vojnih odluka o Vukovaru te u cijeloj istočnoj Slavoniji i zapadnom Srijemu što je pridonijelo guranju toga područja u pakao rata. Te pogrešne odluke donesene su zahvaljujući dobro organiziranoj skupini osoba koje su bile protuhrvatski nastrojene, ali i veoma utjecajne u hrvatskim državnim institucijama. One su, podupirući ratne profitere i švercere – već u ranom razdoblju bitno utjecale na tragičan slijed događanja, uključujući i upućivanje hrvatskih policajaca u tragediju u Borovu Selu, 02. svibnja 1991. godine.

4. Pod njihovim bitnim utjecajem, u državnom vrhu proizvoljno su prikazivana i tumačena sva događanja na vukovarskom području, a napose obrana Vukovara. U pakao rata u Vukovaru su nakon protupravnog uhićenja Tomislava Merčepa – upućeni Mile Dedaković i Branko Borković, a Marin Vidić – Bili ostavljen bez potpore u nezavidnom položaju Povjerenika Republike Hrvatske.

Organizacije pokušaja proboja prema Vukovaru su rađene na način da proboji ne uspiju. Od tada do danas onemogućavaju zapovjednicima obrane i vukovarskim braniteljima da o obrani Vukovara podnose službena izvješća vojnim političkim institucijama Republike Hrvatske. Nevjerojatno je, ali istinito da do sada nijedna hrvatska državna institucija nije zatražila da im zapovjednici obrane Vukovara podnesu izvješća.


5. Kako bi se zameo trag svim naznačenim protuhrvatskim djelovanjima, preko dvadeset godina, neutemeljeno napadaju i osuđuju zapovjednike obrane Vukovara, a operacija Vukovar i vukovarski branitelji izloženi su marginalizaciji, krivotvorenju i progonima.

6. U toj apsurdnosti, najapsurdnije je što i sada – kao jedina državna istina o obrani Vukovara – ostaje sramotno izvješće koje je u prosincu 1991. godine sastavila Državna komisija u sastavu Josip Manolić (predsjednik komisije), predstojnik Ureda za zaštitu ustanog poretka Republike Hrvatske, dr. Milan Ramljak, predsjednik Vlade, Gojko Šušak, ministar obrane, Ivan Vekić, ministar unutarnjih poslova, Zdravko Mustač, zamjenik Stjepan Herceg, savjetnik u Uredu Predsjednika Republike Hrvatske.

7. Do sada nijedno državno povjerenstvo nije istažilo kao, primjerice:
- nestanak (pljačku) golemih količina novca iz institucija u Vukovaru 1991. godine,
- zagonetne smrti osoba koje su bile povezane s financijskim institucijama u Vukovaru,
- kriminal u nabavkama oružja za potreba obrane Vukovara,
- zagonetne smrti pojedinaca koje bi mogli svjedočiti o organiziranim zločinima i kriminalu  umreženih političkih struktura od Vukovara do Zagreba.
Ali je stoga Državno povjerenstvo lažno obradilo okupaciju Vukovara i za to lažno optužilo sve zapovjednike i Povjerenika te branitelje Vukovara", stoju u priopćenju kojeg potpisuju:

Obnašatelji dužnosti vezanih uz organizaciju i obranu Vukovara

Predsjednik Općinskog odbora HDZ-a: Tomislav Merčep
Zapovjednik obrane i Zapovjednik operativne grupe Vukovar, Vinkovci, Županja: Mile Dedaković
Zapovjednik obrane općine Vukovar: Branko Borković
Povjerenik Vlade RH za Vukovar: Marin Vidić - Bili

/republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Izvor sukobi i nezgode jednog naroda

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna