Ivan Markešić: Pola stoljeća od potopa moje djedovine u Rami

Danas se navršava 50 godina od potopa Rame. Sa suzama u očima brojni su gledali kako pred njihovim očima nestaju kuće, štale, livade na kojima su odrasli. U Prozor-Rami pripremaju i znanstveno-stručni skup o tom događaju pod nazivom Rama i Ramljaci: Od prisilnoga raseljavanja do nove integracije sa starim krajem koji će se održati u Prozoru 7. prosinca 2018. godine. Tom prigodom biti će predstavljen i prigodan zbornik

 


Prof. dr. sc. Ivan Markešić, znanstveni savjetnik u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu, inicijatorom je toga skupa i, uz fra Tomislava Brkovića, urednik zbornika. Zanimljivo je da je i njegova djedovina potopljena prije 50 godina. Evo što je rekao o tome u intervjuu Ramskom vjesniku


Spadam u generaciju onih koji su osobno doživjeli iseljavanje iz obiteljske kuće i potom potapanje zidina vlastite kao i komšijskih kuća i ostalih popratnih obiteljskih zgrada, grobalja  kao i postupno punjenje Ramskoga jezera.

A sve to događalo se baš u godini kada sam se kao dječak rastajao od roditelja i rodnoga kraja i otišao u Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visoko kraj Sarajeva. Kako moji roditelji, Joško i Ilka, nisu željeli iseliti, nego ostati u Rami, preselili su u Proslapsku planinu iz zaseoka Markešići, neposredno ispod Stepena, u blizini ćuprije (mosta) preko rijeke Rame. A da su i željeli odseliti, nisu imali tako veliko imanje da bi za njega mogli dobiti toliko novacas kojima bi negdje dalje mogli tražili životnu sreću sebi i svojoj djeci.

Naime, godina 1968. sve do sada ostala je detaljnije neobrađena i neistražena. Mnogi od nas te ramske 1960.-te godine nosimo u usmenoj predaji, u već izblijedjelom sjećanju. A kako je ta 1968. godina jedna od važnijih godina u životu mnogih nas Ramljaka, jer je prouzročila veliko i nepovratno raseljavanje, ali i i nezabilježenu nostalgiju, smatrao sam da bi u povodu 50-te obljetnice puštanja u rad HE Rama, koja je s druge strane donijela veliki prosperitet široj, ali i užoj lokalnoj društvenoj zajednici, bilo korisno i potrebno uraditi jedan znanstveno-stručni skup.

I ne samo to, nego i do toga datuma, dakle do kraja studenoga i početka prosinca 2018.,pripremiti i zbornik radova koji će se ticati zbivanja oko planiranja, izgradnje i puštanja u rad HE Rama. Tu ideju prihvatio je fra Tomislav Brković, taj neumorni, radišni i samozatajni ramskipratar. I da nije bilo njega, njegove upornosti i znanja, kao i načelnika Ivančevića koji je novčano podržao realizaciju ove ideje, ovoga i ovakvog zbornika zasigurno ne bi bilo", ustvrdio je Markešić.

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna