Ante Jelavić za FTV iz Zagreba: Čović ima moju apsolutnu potporu, a ukoliko šestorci presude UZP - bit će to velika nepravda

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ante Jelavić u Dnevniku 3 Federalne televizije odgovara, između ostalog, na pitanja o samoproglašenoj Herceg-Bosni, te kakvu presudu očekuje kada je riječ o hrvatskoj šestorki - Jadranko Prlić i drugi.Bio je hrvatski član Predsjedništva BiH, ministar obrane F BiH, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH. Jedno vrijeme stanovnik KPZ Kula, a sada bjegunac od bh pravosuđa. Za 3. Dnevnik FTV-a kazao je da je "uvijek dostupan bh. pravosuđu", a govorio je i o predmetu 'hrvatska samouprava', ali i očekujućim presudama u predmetu 'Prlić i ostali'.


Jelaviće je za proces 'hrvatske samouprave' kazao da je to bio predmet političke prirode. "Mislim da je istinska jednakopravnost Hrvata u BiH zaista ugrožena u ovom trenutku

Na pitanje koliko je živa ideja trećeg entiteta, Jelavić je kazao:" Ja mislim d aje BiH potrebno normalno uređenje kao jedne složene, moderne države, gdje će sva tri naroda, Hrvati, Bošnjaci i Srbi, imati isti stupanj ravnopravnosti kao i svi ostali građani BiH", a sadašnje uređenje, jedna država, dva entiteta udar na istinsku jednakopravnost.

Njegovo mišljenje i prijedlog rješenja je vraćanje na stanje prije nametanja Izbornog zakona, odnosno, amandmana na ustav entiteta, a prije svega na amandmane nekadašnjeg visokog predstavnika Wolfganga Petricha.

Na pitanje da kako Čović vodi HDZ i HNS i bi li on drukčije radio u odnosu na njega, on je kazao:" Jako je teško, odsutan sam cijelo cijedno desetljeće i zadnja sam osoba koja bi mogla procijeniti kako dr. Čović vodi HDZ, odnosno, HNS. Generalno gledajući, u okrilju HNS-a okupio bi sve relevantne hrvatske političke stranke i pokušao doći do jednog konsenzusa u smislu daljnje borbe i stvaranja istinske jednakopravnosti hrvatskog naroda. U tom kontekstu, kada govorimo o metodologiji, ja mislim da Dragan Čović, u traženju rješenja za konsenzus, ima moju apsolutnu potporu", kazao je Jelavić.

O presudi hrvatskoj šestorci:

"Vjerujući u pravdu i pravednost, mislim da će konačna presuda mojim prijateljima biti pravedna i da će biti u skladu i na temelju dokaza i činjenica. Ja držim da u toj presudi neće biti udruženog zločinačkog pothvata. Bio sam akter toga vremena i mogu samo kazati da smo koncem 91. i početkom 92. utemeljio zajedničku dragovoljačku postrojbu od Hrvata i Bošnjaka, kada Hrvatska i nije imala naoružanja, slali diljem BiH, a kada govorimo o završnim operacijama borbenih snaga i unatoč embargu, činilo sam sve da bošnjačkoj strani i Armiji BiH maksimalno pomognem i zajednički napravimo strateški preokret. U tom smislu i u kontekstu tih činjenica, a da ne govorim o drugim, mislim da nema nikakvog prostora da u konačnoj presudi bude ovaj dio o odruženom zločinačkom pothvatu. A, ako bude potvrđen udruženi zločinački pothvat, onda je to jedna velika, velika, nepravda".


Što je Jelavić kazao za 3. Dnevnik FTV-a, možete vidjeti i poslušati
OVDJE

 

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna