TEŠNJU ZORA SVANULA: Za pet godina 2500 novih radnih mjesta

Tešanj je jedna od najrazvijenijih općina u BiH. U zadnjih 5 godina u toj općini je otvoreno oko 2500 novih radnih mjesta i sada ih je ukupno oko 11500. Potpomažući poslovne ideje mladih u općini su postigli da je od 2011. registrirano 47 poslovnih objekta, od čega 42 uspješno rade. Koje su to tajne Tešnja otkrio je za Republikainfo.com načelnik Suad Huskić.

Razgovarala: Kristina Spajić-Perić/Republikainfo.com
Na čelu ste jedne od najrazvijenijih općina u BiH. Kako ste uspjeli pokrenuti gospodarstvo?
-Tešanj ima poduzetnički, a moglo bi se reći i pobjednički ambijent koji je rezultat niza različitih čimbenika i okolnosti. U osnovi stoje ljudi, koji ne čekaju da im država ili neko drugi riješi problem, ali u osnovi stoji i visoka razina znanja, dobri međusobni odnosi, te podrška koju je mogla osigurati lokalna zajednica u okviru svojih nadležnosti. U posljednjih 20 godina prolazili smo različite promjene, pa nas danas gledaju kao uspješnu lokalnu zajednicu. Možda to i jesmo, ali i mi pred sobom imamo mnogo novih izazova, potreba i stvari koje želimo promijeniti, tako da još uvijek učimo, istražujemo, radimo… Učiti, pošteno raditi, ne čekati uvijek i samo na druge i rezultati dođu prije ili kasnije. Mislim da smo na tom konceptu uspjeli poboljšati prilike u kojima smo bili.The Financial Times ocijenio je Tešanj kao jedno od najboljih područja za investiranje u jugoistočnoj Europi. Čime ste zaradili takvu ocjenu?
-To je jedna od ocjena ili priznanja koje smo primili u posljednjih nekoliko godina. Ponosni smo na to, jer shvaćamo da su sve općine u regiji na nekom posebnom/specifičnom tržištu. Na izvjestan način postoji neka vrsta konkurencije za nove investicije, za nova radna mjesta, za pogodnost u življenju i borbi protiv iseljavanja. Mi se želimo boriti i nadmetati za svako radno mjesto i za bolje uvjete življenja. Na više mjesta i načina procijenjeni smo kao sredina pogodna za investiranje, što uključuje troškovnu efikasnost, kvalitetan administrativni servis, dostupnost kvalitetne radne snage, izgrađenost osnovne poslovne infrastrukture i mnogo drugih stvari. Godinama smo slagali kockice u mozaik. Valjda se ta konačna slika mnogima učinila dopadljivom.Za vašega mandata na čelu općine otvorila su se brojna radna mjesta, čiji je manjak i naša najveća boljka. Kako do novih radnih mjesta?
-U posljednjih 5 godina u Tešnju je otvoreno oko 2500 novih radnih mjesta i sada ih je ukupno oko 11500 (1991. godine smo imali 7000 radnih mjesta). U 2016 godini smo prvi u Federaciji BiH po otvaranju novih radnih mjesta u odnosu na broj stanovnika/veličinu općine. Radna mjesta su otvarali privatne firme uglavnom kroz investicije i reinvesticije. Zastupljeni su različiti sektori, uglavnom proizvodnni i ukupan broj zaposlenih je obezbijeđen rastom velikog broja kompanija, ne jednom investicijom ili jednom novom kompanijom. Ponekad je možda teško objasniti kako. Znam da smo cijenili svakog investitora i svako novo radno mjesto, znam da smo težili da općina i javni sektor pomognu sve što mogu. Možda bi najlakše bilo kada bih rekao da je postojao čarobni štapić ili dobra vila, ali nije tako. Privrednici su bili hrabri i poduzetni, mi smo radili svoj posao i bili im na usluzi, a armija pametnih, sposobnih i dobronamjernih pojedinaca-građana je davala svoj doprinos na različite načine.


Općina Tešanj potpomaže poslovne ideje kroz javne pozive mladima. Koje sve projekte ste financirali i koliko je to novih biznisa i radnih mjesta donijelo?
-Od 2011. godine svake godine provodimo projekat koji zovemo Poslovne ideje mladih. Putem javnog poziva pozovemo mlade ljude koji imaju poslovnu ideju da razrade poslovni plan (pomognemo im u tome), te posebna komisija sastavljena od uspješnih privrednika ocjenjuje kvalitetu poslovne ideje. Tako svake godine podržimo određeni broj mladih ljudi u pokretanju vlastitog biznisa. Do sada smo financirali registraciju 47 poslovnih subjekata (vlasnici mlade osobe) i omogućili otvaranje 84 nova radna mjesta. Od početno registriranih, 42 poslovna subjekta su nastavila raditi i nakon isteka podrške općine Tešanj, tj. ovi biznisi su preživjeli najosjetljivije razdoblje i danas uspješno posluju. Tako zapravo pomažemo izgradnji novih generacija mladih poduzetnika, potičemo mlade da ostanu u BiH i općini Tešanj i preuzmu vlastitu odgovornost za svoju egzistenciju. Osim ovog projekta u godinama koje su iza nas imali smo i mnogo drugih programa i projekata podrške mladima. Istaknut ću da smo u zadnje četiri godine izdvojili oko 1.500.000 KM za stipendiranje studenata, da financijski pomažemo magistarski i doktorski studij, prekvalifikaciju mladih, realizaciju različitih projekata i sl.
Općina Tešanj posljednje tri godine bilježi pozitivan prirodni priraštaj, i to najbolji u Zeničko-dobojskoj županiji. Službeno istraživanje iz 2016 godine pokazuje da smo jedna od rijetkih općina koja je imala pozitivnu migraciju. Trendovi su pozitivni, naravno, nije idealno.  Ekonomski rast i razvoj su povezani sa demografskim promjenama i to se kod nas može prepoznati. Ipak, mnogo je posla pred nama i mnogo izazova.
 

U nekim lokalnim sredinama osjeti se manjak ideje, pa se nekad stekne dojam da postoje samo radi sebe, odnosno uposlenih u lokalnoj upravi. Što treba biti jedna općina?
-Ne bih želio komentirati druge, svaka sredina kao i svaki čovjek ima svoje prednosti i nedostatke, potencijale i osobne karakteristike. Općina jeste vrlo važna karika u razvoju neke zajednice (i uprava, kao i Vijeće i načelnik), jer može biti inicijator, jer ima potencijal, mehanizam i strukturu. Ipak, ne treba zaboraviti da općinu čine ljudi, da je ukupan razvoj posljedica međudjelovanja privatno i javnog sektora, podrške civilnog društva i svih institucija i pojedinaca. Uspavanu općinu guraju i tjeraju aktivni gospodarstvenici, aktivna udruženja građana, savjesni pojedinci, ali i obnuto.
Najvažnija uloga općine, osim svih formalnih nadležnosti opisanih zakonima, jeste da ostvari sinergiju ljudi, institucija i potencijala usmjerenu u dobro isplaniran i razrađen strateški plan razvoja. Ovo može zvučati teoretski, birokratski ili idelistički, ali za uspjeh i pozitivan ambijent je potrebno mnogo sudionika. Svako u uspjehu ili neuspjehu treba tražiti svoju odgovornost. Naravno, odgovornost nije podjednaka, ali svi smo na svoj način i u različitom obimu dio svojih općina i pomažemo ili otežavamo svoj i razvoj cijele zajednice.

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna