BOŠKOVIĆ: Prijavili smo Kaplana zbog kršenja izborne šutnje

Stjepan Bošković na izborima 19. veljače izborio je svoj četvrti načelnički mandat u Stocu, s prednošću od oko 1500 glasova pred protukandidatom Matom Komšićem kojem su glas dali stolački Bošnjaci. HDZ BiH izborio je i osam mandata za OV Stolac, te će zajedno s drugim hrvatskim vijećnicima imati većinu od 10 mandata. Bošković se u razgovoru za Republikainfo.com osvrnuo na brojne - u Stocu neviđene pojave do izbora 2017. - poput pokušaja nametanja stolačkog Komšića, obmane s bojkotom izbora i ostalim. Na početku četvrtog mandata najavljuje i brojne projekte koji bi trebali donijeti boljitak žiteljima Stoca, te zaustaviti trend odlaska mladih u inozemstvo, koji pogađa i ovaj kraj.
Razgovarala: Kristina Spajić-Perić/Republikainfo.comS četiri i pol mjeseca zakašnjenja Stočani su izabrali lokalnu vlast. Pred vama je četvrti četverogodišnji mandat. Koji su planovi u naredne četiri godine?
-Na žalost morali smo izgubiti četiri i pol mjeseca dokazujući sve ono što se dogodilo 2. listopada, čekajući sve agencije da odrade istražne radnje i SIP da raspiše izbore. Za to vrijeme mi smo se morali baviti ponovno predizbornom kampanjom, dok su druge općine donosile proračune i planove, te su već krenule sa realizacijom istih. Već dva mjeseca Općina Stolac nema proračuna, mnogi već osjete posljedice toga, ali se nadam da će SIP u kratkom roku potvrditi rezultate i izabrane vijećnike, tako da bi konačno i mi donijeli proračun i ostale odluke bitne za normalno funkcioniranje općine. U slijedeće četiri godine moramo zaustaviti trend odlaska naših mladih u treće zemlje, a to jedino možemo kroz stvaranje uvjeta za gospodarski razvoj i otvaranje realnih radnih mjesta. Tri su strateška projekta na kojima se počelo raditi u prethodnom vremenu, a koji su preduvjet za sveukupni gospodarski razvoj. Na prvom mjestu je gospodarska zona Hodovo, na kojoj već imamo rezultata, drugo je početak ozbiljnih razgovora sa potencijalnim investitorima na obnovi kompleksa hotela Bregava sa bazenima, kao nužnog preduvjeta za razvoj turističke djelatnosti i stavljanja našeg kulturnog bogastva u funkciju stvaranja turističkog proizvoda od kojeg bi mnogi mogli živjeti. Treći je nastavak izgradnje Dubravskog vodoopskrbnog sustava i stvaranja boljih uvjeta za razvoj poljoprivrednog sektora u našoj općini. Svemu ovome bi trebao dati doprinos magistralni put M17.3 Mostar – Stolac – Neum, koji je u fazi ugovaranja radova. Izgradnjom ovoga puta revitalizira se veliki dio naše općine, određeni sada napušteni dijelovi postaju potencijalna mjesta za razvoj određenih djelatnosti. Naizgled su ovo veliki projekti, ali smo ih spremni završiti.


Na sam izborni dan u Stocu se strahovalo od dvije stvati - potencijalne neprincipijelne postizborne koalicije, pa čak i fenomena "Komšić". Po sadašnjoj računici HDZ BiH u OV Stolac će imati osam vijećnika, što bi s neovisnim kandidatom Vidojem Maslaćem značilo tijesnu većinu. Jeste li zadovoljni rezultatom izbora kada je u pitanju OV Stolac?
-Rezultat izbora je onakav kakav smo i predviđali na osnovu činjeničnog stanja na terenu. Strah koji su pojedinci unosili o mogućoj neprincipijelnoj koaliciji bio je opravdan iz razloga što su se pojedinci iz pojedinih stranaka pokušavali nametnuti „Inicijativi za Stolac“ kao tobožnji partner, ako osvoje zajedno natpolovičnu većinu u Vijeću. Na sreću ti nisu prošli jer ih Hrvati nisu podržali u tom naumu, tako da mi danas imamo sveukupnu koaliciju HDZ-a sa 8 vijećnika, HSP-a sa jednim vijećnikom i jednog neovisnog kandidata, ukupno 10 vijećnika od 17, što čini komotnu većinu za normalan rad bez blokada.


Kandidat Mato Komšić dobio je značajan broj glasova u općini jer su ga birali Bošnjaci, a na nekim biračkim mjestima vas čak i pretekao. Kako komentirate takvu politiku Inicijative za Stolac i odgađanje bojkota u zadnji čas?
-Matu Komšića kojega je SDP i na prošlim izborima imao na listi za OV, a sada ga kandidirao za načelnika prvotno da meni oduzme koji glas od Hrvata, a na ponovljenim izborima kao jedinog kandidata ispred Bošnjaka Stoca, koji je dobio 2904 glasa Bošnjaka Stoca na redovnim biračkim mjestima. Pretekao me na biračkim mjestima gdje su Bošnjaci u većini, što potvrđuje u konačnici da su ga Bošnjaci i predložili i birali. Zašto nije bilo bojkota izbora koji je bio najavljen od strane „Inicijative“ može se samo opravdati činjenicom da sve aktivnosti koje su vođene da bi se u konačnici opet prekinuli izbori kao 2. listopada su prevenirane od strane policijskih organa, SIP-a pa i ostalih političkih subjekata koji su željeli provesti izbore u Stocu. Imajući u vidu da je Inicijativa za Stolac sa svojim savjetnicima cijelo vrijeme obmanjivala bošnjački narod, uvjeravali ga da imaju 4400 glasova, da će se napraviti podjela među Hrvatima, međutim izbori 19. veljače su pokazali da niti oni imaju 'četiri hiljade četiristo glasova', niti su se Hrvati podijelili. Ono što je činjenica a to je da su Bošnjaci dobili kroz Inicijativu za Stolac isti broj glasova kao što su dobile bošnjačke stranke 2012. godine, a da su hrvatske stranke dobile više glasova nego 2012 godine. Ovdje  moram istaknuti da ćemo temeljem predizbornog dogovora sa određenim političkim subjektima u općini Stolac, kada se tiče hrvatske političke scene, u OV uz osam vijećnika HDZ-a, jednog neovisnog i jednog vijećnika HSP-a, ukupno imati 10 vijećnika, što bi trebala biti jedna komotna većina za donošenje odluka i nemogućnosti blokiranja OV.


Je li stolački Komšić, kako ga mediji prozvaše uistinu socijalni slučaj?
-Mislim da je on iskorišten od strane Bošnjaka, te kao takav imao obavezu se predstavljati da je ostavljen, te ga predstaviti kao branitelja koji se borio za BiH, a sada je socijalni slučaj. Po nekim saznanjima, on uživa mirovinu iz RH.


Kaplan je na dan izbora otvoreno pozivao birače da daju glas Mati Komšiću, a u vrijeme izborne šutnje. Što ste poduzeli po tom pitanju?
-Temeljem prikupljenih dokaza, napravili smo prigovor SIP-u o kršenju izborne šutnje. Očekujemo od SIP-a reakciju temeljem zakona.


Nakon što je vlast konačno izabrana je li vrijeme da se energija svih Stočana i vas kao prvog čovjeka preusmjeri u gospodarske projekte?
-Mislim da se što prije moramo uhvatiti u koštac sa gospodarskim problemima, jer kako sam već rekao zbog nečijeg hira i kaznenih djela smo izgubili više od četiri mjeseca. Mnoge odluke čekaju na konstituiranje OV, a koje imaju direktni utjecaj za pokretanje raznih gospodarskih projekata, koji će jamčiti da se što prije vratimo u normalno stanje.

Komentari:

No comment.

Narod je izabrao

Top teme

Trach

Promo

Kolumna