JURKIĆ: Hrvatska politika zaboravila Domaljevac

Mladi profesor Mario Jurkić ponovno je na listopadskim izborima izabran na čelo općine Domaljevac-Šamac. Ista je za poplava 2014. doslovce potonula, no vraća se normalnom načinu života. Jurkić za Republikainfo.com otkriva koje projekte planira implementirati u mandatu koji je zadobio, koji su projekti aktualni u općini, a koji će se potencijali tek iskoristiti. Domaljevac-Šamac nije imun ni na pojavu odlaska mladih u zemlje EU, a Jurkić kaže da opstojnost u tim krajevima otežava i nebriga viših razina vlasti. „Prepušteni smo sami sebi jer predstavnici hrvatskog naroda sa viših razina vlasti slabo ili nikako ne mare za ovo područje“, kazao je načelnik.
Razgovarala: Kristina Spajić-Perić/Republikainfo.comNa listopadskim izborima ponovno ste dobili podršku žitelja općine Domaljevac-Šamac i uplovili u novi mandat. Koji su Vam planovi za naredne četiri godine?
-Kao što ste napomenuli, ponovno sam dobio podršku građana za novi mandat općinskog načelnika te ću se truditi da svojim radom i zalaganjem opravdam ukazano povjerenje. U naredne četiri godine planiram nastaviti sa dobrom praksom iz prošlog mandata, između ostalog odgovorno upravljanje općinom i domaćinsko održavanje općinske imovine te osigurati potporu, brigu i pomaganje roditeljima, djeci, učenicima, studentima, sportašima, gospodarstvenicima, poljoprivrednicima, braniteljima, udrugama, mjesnim zajednicama, osobama starije životne dobi i svakom građaninu u potrebi.
2014. općina je doslovce potonula - poplave su poharale javni sektor, gospodarstvo i stambeni fond. Koliko se Domaljevac oporavio od nedaća koje su pogodile našu zemlju prije skoro tri godine?
-Od infrastrukturnih projekata koje planiram realizirati posebno se nameće izgradnja banjsko-rehabilitacijskog objekta te rješavanje vodoopskrbe za cjelokupno stanovništvo općine Domaljevac-Šamac. U koliko uzmemo u obzir da je preko 95 % općine bilo pod vodom i da su poplavom iz  2014. godine bile pogođene sve javne ustanove, možemo reći kako se općina Domaljevac-Šamac uspješno oporavila i vratila uobičajenom načinu života. Obnovljene su škole, dječji vrtić, dom zdravlja, dom kulture, dom branitelja i drugi javni objekti bez kojih općina, kao zajednica, ne može funkcionirati.
Što je još ostalo za obnoviti i koliko će u tome pomoći projekat "Podrška održivom oporavku od poplava za Domaljevac-Šamac, Šamac i Vukosavlje" koji financira Europska unija kroz Program podrške civilnom društvu za oporavak od poplava 2014 godine? 
-Općina Domaljevac-Šamac je u proteklom periodu u suradnji sa stranim investitorima implementirala niz projekata koji su obuhvaćali sanaciju štete na stambenim objektima, poljoprivrednim gospodarstvima i privrednim kompleksima čija je šteta bila najveća i koji su pokretač ekonomije na našem području. Cilj je bio u što kraćem roku revitalizirati proizvodne pogone i omogućiti firmama da što prije nastave sa radom i zapošljavanjem. U navedenim programima svoje mjesto nisu pronašli mali gospodarstvenici i obrtnici koji zapošljavaju manji broj osoba tako da je projekt „Podrška održivom oporavku od poplava za Domaljevac-Šamac, Vukosavlje i Šamac“ od izuzetne važnosti za naše područje. Projekt obuhvaća oporavak onih dijelova ekonomskog života i životnog okruženja koji još nisu bili dio procesa oporavka i jačanje sistema prevencije poplava.

 
Koji su turistički potencijali općine obzirom na prirodne blagodati koje imate?
-Naši najveći turistički potencijali su vezani za izgradnju banjsko-rehabilitacijskog centra koji će biti banjsko središte ovoga dijela BiH, što će pokrenuti niz novih poduzetničkih aktivnosti i upošljavanje u svim mjestima naše općine.U tijeku je val iseljavanja mladih obitelji i pojedinaca u zemlje EU. Kakvo je stanje u vašoj općini. Ima li posla i perspektive za mlade ljude?
-Mladi su angažirani u različitim udrugama te u sklopu svojih aktivnosti kreiraju i implementiraju projekte vezane za neformalna obrazovanja i  unaprjeđenje društvenog života.
Političari na lokalnoj razini daju sve od sebe kako bi osigurali opstojnost stanovništva na ovom području i ulažu maksimalne napore da osiguraju što bolje i kvalitetnije uvjete za život. Ovo je težak i mukotrpan posao u koliko uzmemo u obzir činjenicu da smo prepušteni sami sebi jer predstavnici hrvatskog naroda sa viših nivoa vlasti slabo ili nikako ne mare za ovo područje. Ovim putem bih pozvao sve političare, a naročito predstavnike iz reda hrvatskog naroda, da obrate pozornost na naše područje i osiguraju perspektivu mladima za ostanak i uvjete za primjeren način života.

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna