Početak bankarske krize u Europi?

Objavljeno Utorak, 15 Svibanj 2012 18:12

Očekuje se da će Moody's nastaviti sa snižavanjem rejtinga banaka u Španjolskoj, Austriji i Švedskoj, a nije isključeno da bi do kraja lipnja više od 100 europskih banaka moglo dobiti niži rejting.

Rejting agencija Moody's snizila je rejtinge čak 26 talijanskih banaka, među kojima su se našle i dvije najveće - UniCredit i Intensa Sanpaolo koje posluju i u Hrvatskoj. U pojašnjenju svoj odluke iz Moody'sa su zapisali kako su talijanske banke izuzetno osjetljive na sve veće probleme sa financiranjem i izložene gomilanju nenaplativih kredita.

Kako prenosi WallStreet Journal, snižavanjem rejtinga talijanske su banke stavljene u rang s najlošijim bankama u Zapadnoj Europi. Očekuje se da će Moody's nastaviti sa snižavanjem rejtinga banaka u Španjolskoj, Austriji i Švedskoj, a nije isključeno da bi do kraja lipnja više od 100 europskih banaka moglo dobiti niži rejting.

Naime, nedavna eskalacija krize u eurozoni, ali i oslanjanje većine europskih banaka na jeftine kredite Europske središnje banke kao glavni izvor financiranja, potaknula je val snižavanja rejtinga. Pad rejtinga banaka odrazit će se i na cijene zaduživanja za građane, ali bi mogla imati i veće posljedice na banke u istočnim zemljama koje su u vlasništvu talijanskih banaka.

Također, Moody'sovo smanjenje rejtinga vjerojtano će potaknuti i druge rejting agencije da revidiraju svoj prognoze i rejtinge, što bi dodatno moglo naštetiti bankarskom sektoru u Europi.

Komentari:

Download SocComments v1.3