Sljedeće godine unca zlata i do 2 000 dolara

Druga po redu godišnja Konferencija o investiranju u zlato, koja se u organizaciji poslovnog tjednika Lider i specijaliziranog portala Srebrozlato.com, održala u Zagrebu, okupila je vodeće domaće i strane stručnjake.

Oni predviđaju da će u vrijeme velike recesije plemeniti metali imati sve važniju ulogu u osiguranju investicija. Trenutno unca zlata (cca 30 grama) stoji 1.650 dolara, no stručnjaci smatraju da bi realna cijena u budućnosti trebala iznositi 2.300 dolara. Veliki potencijal imaju i plemeniti metali paladij i platina koja je za sto dolara jeftinija od zlata, a ima i industrijsku primjenu, kao i srebro. Američki poduzetnik Michael Checkan, direktor tvrtke Asset Strategies koja se bavi investicijama i diverzifikacijama portfelja rekao je da Azija prednjači na tržištu plemenitih metala, zlato je postalo glavno oružje za borbu protiv inflacije.

Mnoge svjetske tvrtke svoje zalihe pohranjuju u Singapuru, gdje je okruženje najsigurnije. „Prije 15 godina u Kini zlato se nije kupovalo, oko 90 posto državnih rezerva bilo je u novčanoj valuti, dok danas rezerve u dolarima iznose 60 posto. U Hong Kongu stanovništvo pak kupuje više srebra nego zlata, čija unca stoji 30 dolara. U SAD-u zlato se kupuje u obliku kovanica, što je zapravo najbolji način jer se prelaskom granica ne plaća porez na 'novac', a u Europi su popularne zlatne poluge, dok u Aziji stanovništvo zlato čuva najčešće u obliku nakita.

Zlato međutim, još uvijek u svijetu nije prepoznato kao dobra investicija, manje od jedan posto stanovništva ulaže u plemenite metale“, ispričao je Checkan. Glavni analitičar tržišta plemenitih kovina u Erste banci Ronald Peter Stöferle se s njim složio, dodajući da je prema javnoj percepciji zlato još uvijek skupo i na njega se ne mogu naplatiti kamate. „Globalne zlatne rezerve godišnje rastu svega 1.5 posto, puno sporije od svih ostalih monetarnih agregata. Ono što nam daje optimizma je da će kamatne stope vrlo sporo rasti, da ljudi gube povjerenje u tržište kapitala, zlato je ponovo postalo 'politički korektno'. Interes investitora za ulaganje u zlato u 2012. je iznad očekivanja, a sve više ga kupuju središnje banke“, komentirao je Stöferle.

Zlato je u proteklih deset godina doživjelo cjenovni rast prema prosječnoj godišnjoj stopi od oko 15 posto. S razine od oko 300 dolara u 2001. godini, cijena mu se popela na današnjih 1650 dolara za uncu.

Komentari:

No comment.

Ratovanje tuđom djecom

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna