Obrišite podatke sa starog tableta prije nego što ga proslijedite

Prije nego što proslijedite svoj stari tablet nekome od članova obitelji ili ga prodate nekome trećem, budite sigurni da ste s njega obrisali sve podatke i korisničke račune



Nabavili ste novi tablet pa sada svoj stari Android tablet namjeravate proslijediti djetetu. No, kako prije toga u potpunosti izbrisati sve osobne podatke i pohranjene brojeve kreditnih kartica na starom uređaju prije nego što ga se riješite?

Za brisanje ili “poništavanje” vašeg Android uređaja treba nekoliko koraka i nešto vremena. No, prvo provjerite jeste li napravili sigurnosnu kopiju svih svojih osobnih podataka i fotografija jer postupak briše sav sadržaj s tableta. Također, trebali biste se odjaviti sa svih korisničkih računa koje ste koristili putem tableta, kao što su Microsoft Office, Facebook, Yahoo I slični, te ukloniti sve vanjske memorijske kartice koje se koriste s tabletom.

Točni koraci u procesu brisanja razlikuju se ovisno o verziji Androida i proizvođača uređaja, ali krenite od sistemskih postavki i potražite opcije Sigurnosna kopija (Backup) ili Sigurnosna kopija i poništavanje (Backup & Reset). Budite sigurni da znate korisničko ime i lozinku Google korisničkog računa za uređaj i da je uređaj priključen na napajanje da se ne bi desilo da se baterija istroši usred procesa brisanja.
Kriptirajte podatke prije brisanja

Kako biste dodatno zaštitili podatke o financijskim računima, možete kriptirati podatke na tabletu prije nego što ih izbrišete. Ako se uređaj nađe u tuđim rukama, izbrisani podaci i dalje će biti kriptirani. Mnogi noviji Android uređaji u zadanim postavkama već imaju enkripciju. Ako je riječ starijim uređajima, opciju enkripcije možete naći među sigurnosnim postavkama. I budite oprezni: enkripcija može potrajati više od jednog sata, a uređaj će se tijekom procesa vjerojatno nekoliko puta ponovo pokrenuti.

Proces vraćanja uređaja na tvorničke postavke također traje barem jedan sat. Nakon što ste napravili sigurnosne kopije, spremni ste za brisanje. Otvorite ikonu Postavke (Settings) i potražite, ovisno o uređaju, opciju Sistem (system) ili Sigurnosna kopija i poništavanje (Backup & Reset). Odaberite u izborniku opciju Vraćanje tvorničkih postavki (Factory Data Reset). Unesite potrebne PIN-ove i lozinke kada vas sustav zatraži.

Na ekranu biste trebali vidjeti upozorenja o brisanju svih podataka i računa na koje ste još prijavljeni. Dodirnite opciju Poništi (Reset Tablet), zatim Izbriši sve (Delete All).

Ako ne želite da vaš stari tablet bude povezan s vašim Google računom, prijavite se na svoj račun i pronađite stranicu Nedavno korišteni uređaji (Recently Used Devices). Kliknite ikonu za stari tablet i zatim opciju Ukloni (Remove). Nakon što je sadržaj tableta potpuno izbrisan, možete na uređaju podesiti postavke za novi ili postojeći korisnički Google račun vašeg djeteta.

Komentari:

No comment.

Bijednici

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna