Goldman Sachs: U sljedećem desetljeću očekuje nas nestašica nafte

Do potpunog prelaska na obnovljive izvore borba će se voditi oko kontrole tržišnih udjela u području energije utemeljene na plinu. S obzirom na velike kapitalne troškove plinske infrastrukture, u najboljoj su poziciji velike kompanije u državnom vlasništvuZbog ograničenih ulaganja u buduću proizvodnju uskoro nas očekuje nestašica nafte, predviđaju analitičari Goldman Sachsa. Vodeće naftne kompanije pod pritiskom političara i investitora koji traže čišću energiju sve više nastoje ulagati u područja energetskog sektora s niskom razinom ugljika.

“U idućih desetak godina imat ćemo manjak nafte na tržištu zbog nedovoljnih ulaganja u buduću proizvodnju“, izjavio je za CNBC u petak Michele Della Vigna, voditelj Goldman Sachsova odjela za istraživanje prirodnih resursa u EMEA regiji.

“Prijelaz na energiju s niskom razinom ugljika neće umanjiti, nego će povećati cijene nafte“, tumači Della Vigna. Velike naftne kompanije počinju shvaćati da, ako žele zadržati širok krug ulagača, moraju pokazati da doista smanjuju emitiranje ugljičnih plinova u atmosferu.

Analitičar Goldman Sachsa dodao je kako su naftne tvrtke na primjeru urušavanja kompanija koje se bave vađenjem ugljena u posljednjih pet godina počele shvaćati da se stavovi ulagača mijenjaju.

Della Vigna smatra da će do potpunog prelaska na obnovljive izvore borba voditi oko kontrole tržišnih udjela u području energije utemeljene na plinu. S obzirom na velike kapitalne troškove plinske infrastrukture, u najboljoj su poziciji velike kompanije u državnom vlasništvu.
Novih ‘sedam sestara’ naftne industrije

“Govorimo o novih sedam kompanija koje će dominirati globalnim tržištem nafte i plina, jer nitko drugi ne može financirati ove mega-projekte”, rekao je Della Vigna.

Tih sedam novih kompanija su najutjecajnije energetske kompanije iz zemalja koje nisu članice Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). To su kako ih je još 2007. nazvao Financial Times, „novih sedam sestara“ nafne industrije: saudijski Aramco, ruski Gazprom, iranski NIOC, kineski National Petroleum Corp, brazilski Petrobras, venezuelanski PDVSA i malezijski Petronas.

Izvornih “Sedam sestara” bile su tvrtke iz 1950-ih koje su se kasnije konsolidirale i postale BP, Chevron, Shell, Exxon Mobil i Royal Dutch Shell.

Della Vigna smatra kako su europske naftne kompanije, poput Shella i francuskog Totala, također u prednosti u odnosu na američke konkurente kada je riječ o prelasku s nafte na druge izvore energije.

Tržišta nafte nedavno su bila u padu zbog prevelike ponude i straha da će usporavanej gospodarskog rasta potaknuti rast cijena. I brent nafta i WTI ušli su ovog tjedna u „tržište medvjeda“ nakon šo je cijena pala za 20 posto u odnosu na najviše cijene ostvarene u listopadu.(izvor: tockanai.hr)

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna