1.800 TONA ZLATA Pogledajte kako izgleda glavni trezor Središnje banke Rusije

U trezoru Središnje banke RF trenutno ima više od 1800 tona zlata i po tom je pokazatelju Rusija na šestom mjestu u svijetu. Sada to bogatstvo možemo vidjeti zahvaljujući novinarima lista Komsomoljskaja pravda, prvih predstavnika medija koji su posjetili glavni trezor SB RF, a prenosi Ruski vjesnik.

 


Istina, nema onih piramida od zlatnih poluga na koje smo navikli gledajući filmove. Ali ni ovo nije dosadan prizor.

Zalihe zlata u ruskim deviznim rezervama dostigle su 2017. godine 17 posto, a prije samo 10 godina su iznosile 3 posto, reportažu prenosi Russia Beyond.

Poluge teške 12-13 kilograma se pažljivo čuvaju u rešetkastim kontejnerima (20 poluga u svakom kontejneru). Svaki kontejner se plombira.

 


Poluge imaju čistoću od 99,95 do 99,995. i na svakoj stoji žig koji govori o njezinu porijeklu, težini i čistoći zlata.

Tržišna vrijednost zlata se stalno mijenja. Trenutno jedna poluga košta 550 000 dolara. A cijeli kontejner oko 10 milijuna dolara!

Zaposleni imaju težak posao - nositi poluge teške 13 kilograma. Osim toga, oni moraju poštivati veliki broj pravila i s polugama biti vrlo oprezni.

Jedan od njihovih zadataka je mjeriti težinu poluga. Stol za vaganje je presvučen platnom, kao biljarski stol. To štiti poluge od ogrebotina i drugih oštećenja.

 


Zaposleni ne kažu da rade sa zlatom već s metalom. I lako je pretpostaviti zašto - ako provedete puno vremena u trezoru, zlato gubi svoj sjaj... Ipak je to samo metal.


(Izvor: Ruski vjesnik)

Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna