Nizozemska tvrtka gradi golemi otok s vjetroelektranama; mogao bi opskrbljivati energijom 5 država u Europi

TenneT, nizozemska nacionalna energetska tvrtka, usred Sjevernog mora planira izgraditi umjetni otok koji bi trebao služiti kao podrška najvećoj svjetskoj farmi vjetroelektrana. Otok će biti smješten u Dogger Banku, podmorskoj pješčanoj uzvisini koja se nalazi 100 kilometara sjeveroistočno od obale Engleske, prema Danskoj.Dogger Bank je iznimno plitak. Nalazi se na svega 20 metara morske dubine, a proteže se na površini od 260 kilometara, sa širinom od oko 65 kilometara. Zbog toga, Dogger Bank je idealno mjesto za izgradnju većeg postrojenja vjetroelektrana, ali i za nasipavanje umjetnog otoka. Zbog njegova položaja, elektricitet koji se tamo generira, bit će u dometu pet europskih zemalja, piše Telegram.hr.

Troškovi održavanja bit će niži

Budući da su se lokacije bliže obalama popunile, kompanije koje proizvode električnu energiju putem vjetroelektrana, posljednjih par godina traže udaljenije lokacije za gradnju postrojenja. Problematično je što su udaljenije vjetroelektrane skuplje za održavanje, a svaka vjetroelektrana mora jednim kabelom biti povezana direktno na distribucijski centar.

Umjetni otok služit će kao središte za prikupljanje generirane električne energije, a zbog blizine vjetroelektrana, troškovi održavanja bit će mnogo niži. Putem kablova, energiju će moći dalje slati Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Belgiji, Njemačkoj i Danskoj.
Otok će pretvarati izmjeničnu struju u istosmjernu

Lokacije za izgradnju vjetroelektrana bliže obali popunile su se relativno brzo, budući da vjetroelektrane zauzimaju velik prostor. Ako usporedimo površinu koju zauzimaju i energetsku proizvodnju, one generiraju 400 puta manje energije u odnosu na nuklearne elektrane. Stoga se sasvim logičnim čini postavljanje vjetroelektrana na veću udaljenost od obale, negdje usred mora.

Vjetroelektrane generiraju istosmjernu struju, koja doživljava značajne gubitake kada se prenosi na većim udaljenostima. TenneT planira na otoku izgraditi postrojenje koje istosmjernu struju pretvara u izmjeničnu. Izmjenična struja pri prijenosu ne doživljava tako velike gubitke, ali se i koristi u kućanstvima. Zato će TenneT izgraditi i postrojenja koja će istosmjernu struju ponovno ponovno pretvarati u izmjeničnu. U pretvorbi će također biti određenih gubitaka, no oni će biti znatno manji u usporedbi s onima kod prenošenja istosmjerne struje na veće udaljenosti.

Otok će se izgraditi mnogo kasnije

Trenutno najveća farma vjetroelektrana London Array nalazi se na ušću rijeke Temze. Na svojih 122 kvadratna kilometra, farma proizvodi 630 MW električne energije. Farma koja bi trebala biti povezana s TenneTovim otokom trebala bi proizvoditi 30 GW energije, dakle oko 47 puta više, na površini od oko 6.000 kvadratnih kilometara. Ta snaga je otprilike dvostruko veća od ukupne snage koja se trenutno generira putem svih morskih vjetroelektrana u Europi.

Ako sve prođe po planu, postrojenje koje je površinom oko 15 puta veće od New Yorka, trebalo bi početi raditi tijekom 2027. godine. Otok bi trebao biti izgrađen između 2030. i 2050. godine, a gradnja bi mogla početi čim završe pregovori sa zemljama članicama EU. Iako cijena izgradnje samih vjetroelektrana nije poznata, a TenneT procjenjuje kako bi izgradnja otoka mogla koštati oko 1,5 milijardu eura.

 

(Izvor: Telegram.hr)

Komentari:

No comment.

Bijednici

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna